Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Serto Kirjoa valmistetaan Turussa

Teksti:
Laura Friman
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 14.8.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Nestemäisen Serto Kirjo -pyykinpesuaineen resepti päivittyy suomalaisten toiveiden mukaan.

"Sertoa sen olla pitää!" Tämä slogan ei unohdu. Kun ensimmäiset Serto-pyykkipulverit lanseerattiin kuluttajille vuonna 1970, napakka iskulause iskostui suomalaisten mieliin. Kaikki eivät kuitenkaan tiedä, että perinteikkäitä pesutuotteita on alusta saakka valmistettu Turun Räntämäessä sijaitsevassa tehtaassa. Samassa paikassa, nykyisessä KiiltoClean Oy:n tehtaassa, Serto-tuotteita myös kehitetään jatkuvasti.

Nestemäinen pyykinpesuaine valmistetaan jättimäisissä kattiloissa, joissa pesunesteen raaka-aineet sekoitetaan koneellisesti keskenään. Jotta sammioon voisi kurkistaa, on kiivettävä muutama askelma tikkailla ylöspäin.

Osa kattilaan kaadetuista raaka-aineista liukenee parissa minuutissa, mutta toisten ainesosien lisääminen käynnistää padassa kemiallisia reaktioita, joiden valmistumista täytyy odottaa pidempään. Koko prosessi kestää reilut kolme tuntia.

Päivän aikana yhdessä kattilassa valmistetaan pari erää Serto Kirjo -pyykinpesunestettä. Kun seos on porissut riittävän kauan hiljaa hyrräävissä terässammioissa, se siirretään huomattavasti meluisampaan pullotushalliin.

Tuotantohallin keskellä raikaa radio. Sen volyymikiekkoa pitää kierittää reilulla kädellä, jotta soittolistojen hitit kantautuisivat koneiden suhinan ja poksahtelun yli. Liukuhihnalla rullaa nyt loppumattomalta vaikuttava jono valkoisia pesunestepulloja.

Linjan loppupäässä pullot puetaan houkuttelevaan, aniliininpunaiseen asuun: Serto Kirjon kyljissä kukkivat rehevät karjalanruusut. Muovinen päällysmuovi eli "sleever" tuo ohueen pulloon tarvittavaa jämäkkyyttä. Sekä pullot että sleeverit tehdään Suomessa.

"Kuluttajat odottavat, että pesuaineet ovat entistä ympäristöystävällisempiä. Tämä on minusta hyvä asia", tuotantopäällikkö Tapio Katajamäki kertoo.

"Serto Kirjo ei sisällä fosfaattia, zeoliittia tai väriaineita, ja valtaosa sen aktiiviaineista on nopeasti biohajoavia. Ekologisuus huomioidaan muutenkin koko tuotantoprosessissa esimerkiksi minimoimalla pakkausmateriaalien määrää."

Täydellisen pesuaineen resepti

Kunnianhimoisesti hiottu Serto Kirjo valmistetaan ja pullotetaan tuotantosaleissa, mutta samanaikaisesti tuotteen kehittämiseksi tehdään valtavasti ajatustyötä sekä laboratorioissa että tietokoneiden äärellä. Nokea, verta, maitoa – tuotekehityskemisti Tomi Peltonen tietää, miten tahrat häädetään tiehensä.

Yritys tilaa testikankaita sveitsiläiseltä tehtaalta. Niiden avulla eri likatyypit ja niiden ominaisuudet kartoitetaan huolella. Koekankaille räiskitään tarpeen mukaan esimerkiksi kolaa, kahvia tai kaakaota. Kukin käyttäytyy omalla tavallaan, mutta jokaisen karkottaminen pitäisi saada onnistumaan.

Pesuaineen salaista reseptiä päivitetään jatkuvasti uuden tutkimustiedon ja käyttäjätoiveiden mukaan. Tomi Peltosen nelivuotisen uran aikana tuote on ehtinyt muuttua jonkin verran.

"Itse asiassa yllätyin itsekin aluksi, kuinka hektistä hommaa tämä on", Peltonen toteaa naurahtaen.

"Kemistin työ on melko näkymätöntä, mutta siihen kuuluu paljon muutakin kuin reseptien kehittämistä."

Kokonaisuutena Serto Kirjo on paljon muutakin kuin pelkkä pätevä resepti. Pyykinpesukokemukseen vaikuttavat tekijät on analysoitu yrityksessä ajan kanssa. Pakkauksella on väliä – eikä pelkästään kutkuttavan ulkonäön vuoksi.

"Olen erittäin tyytyväinen esimerkiksi pakkauksessa käytettyyn tulpparatkaisuun", Tomi Peltonen kehaisee.

"Tulppa toimii kätevästi annostelumittana. Lisäksi tuotteen juoksevuus on optimaalinen – liian ohut pyykinpesuneste tulkitaan tehottomaksi litkuksi, liian paksu taas juuttuu tulpan pohjalle. Mielikuvien merkitys on valtava."

Myös tuotteen mitat ja paino ovat tarkan harkinnan tulosta: pulloa onkin pyöritelty kehitysvaiheessa monenkokoisissa käsissä.

Pyykinpesun tulevaisuus

Tulevaisuudesta ei vielä sovi hiiskua, mutta tietyt trendit puskevat jo läpi alan konferensseissa ja messuilla. Tomi Peltonen uskoo, että pyykinpesu muuttuu tulevaisuudessa yhä "hifistelevämmäksi" ja kosmeettisemmaksi.

"Pyykinpesuaineilta toivotaan jatkossa puhdistavuuden rinnalla myös hoitavuutta", hän arvelee.

"Pyykinpesu ei ole tulevaisuudessa pelkkää tahranpoistoa, vaan vaatteista pitäisi irrottaa myös nukkaa, jota syntyy kuitujen katkeillessa."

Avainelementit ovat silti ennallaan: suomalainen etsii ennen kaikkea tehokasta pesuainetta. Lisäksi tuotetta pitää olla helppo käyttää. Toisaalta olemme hintakriittistä kansaa: hinnan ja laadun on kohdattava, tai kauppoja ei tule. Serton tekijät luottavat kuitenkin siihen, että vaatimuksiin osataan vastata jatkossakin.

Annostele pesuainetta ohjeiden mukaan. Liikakäyttö on turhaa.