Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tuuletin – ostajan opas

Teksti:
Marja Kasanen
Asiantuntija:
Harto Kurki, Inex Partners Oy ja Taru Puurtinen, Prisma Kannelmäki
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 5.5.2013
|
Muokattu: 31.8.2020
Pöytä-, lattia- vai kattotuuletin? Sopiva tuuletinmalli valitaan tehon, puhallusnopeuden ja tilan koon mukaan.

Tuuletinmallit

Propellituuletin

Propellituulettimia valmistetaan pöytä- ja lattiamalleina. Tuulettimen teho on sitä parempi, mitä isompi propellin halkaisija on.

 • Pöytätuuletin sopii tukevalle alustalle, kuten pöydälle. Pöytätuulettimia on saatavilla eri kokoja.  Pöytätuuletin vaatii jonkin verran tilaa, sillä puhaltaessaan se kääntyy puolelta toiselle. Pöytätuulettimet maksavat noin 20–40 euroa.
 • Lattialla seisova tuuletin on pöytämallia isompi ja tehokkaampi. Saatavilla on erikokoisia malleja. Lattiatuulettimet maksavat noin 30–120 euroa.

Tornimallit

Tornituulettimia on saatavilla pöytä- ja lattiamalleina. Tornituulettimen etuna on, että se sopii myös ahtaisiin tiloihin.

 • Pöytätornituuletin on propellimallia kapeampi, ja sen voi sijoittaa pöydälle tai muulle tukevalle alustalle.
 • Lattialle sijoitettava tornituuletin on pöytätornituuletinta isompi ja tehokkaampi laite.
 • Tornituulettimet maksavat noin 40–100 euroa.

Lavaton malli

Pari vuotta sitten markkinoille tuli lavaton tuuletinmalli, jossa on pelkät kehykset ilman lapoja. Ilma tulee kehyksistä. Tuulettimet ovat modernisti muotoiltuja, turvallisia ja helppo pitää puhtaana. Tuulettimia on saatavana pyöreänä pöytämallina ja lattialle sijoitettavana tornimallina, joka sopii myös ahtaisiin tiloihin. Lavattomat mallit maksavat noin 300–400 euroa.

Kattotuuletin

Kattotuuletin on kiinteästi kattoon asennettava tuuletin, jossa on tavallisesti 3–5 lapaa. Tuuletinta voi useimmiten käyttää myös valaisimena.

 • Kattotuuletin vaatii huolellisen asennuksen, sillä laitteessa on painava moottori. Kattotuuletinta ei voi kiinnittää pelkästään valaisimen koukkuun. 
 • Joissain malleissa siivekkeet voi kääntää erikseen talvi- tai kesäasentoon.
 • Kattotuulettimet maksavat sadasta eurosta ylöspäin.

Tuulettimen ominaisuudet

Tuulettimen puhallusnopeus ja kääntyvyys

Tuulettimissa on yleensä valittavissa kahdesta neljään käyttönopeutta. Kaikissa malleissa on oskillointitoiminto, joka tarkoittaa tuulettimen kääntymistä puolelta toiselle. Perusmalleissa ja tornimalleissa tuuletin kääntyy vain sivuttaissuunnassa.

Laadukkaissa propellimalleissa tuuletin tekee automaattisesti kahdeksikonmuotoista kuviota. Kalliimmissa malleissa on automaattinen nopeudenvaihto, joka jäljittelee luonnon tuulta puhaltaen välillä lujempaa ja hiljempaa. Lisäksi parhaissa malleissa on kaukosäädin ja ajastustoiminto.

Tuulettimen materiaali

Tuulettimet valmistetaan joko muovista tai teräksestä. Metalli on muovia kestävämpi materiaali, mutta nykyisin käytettävä AS-muovi on aiempia muovilaatuja kovempaa. AS-muovista valmistetaan muun muassa tuulettimen propellin lavat. Niiden tuottama ilmavirta on tehokkaampi kuin vanhemmissa malleissa, sillä siivekkeet eivät taivu.

Tuulettimen väri

Tuulettimien väreinä on perinteisesti valkoinen, hopea ja musta.

Viilennykseen ilmastointilaite

Ilman viilennykseen tarvitaan ilmastointilaite, joka vaatii jatkuvaa huoltoa. Ilmastointilaitteessa on kompressori, joka viilentää ilman ja puhaltaa sen ulos. Laite kondensoi vettä säiliöön, jonka voi tyhjentää manuaalisesti. Vaihtoehtoisesti laitteesta voi asentaa vedenpoistoletkun suoraan lattiakaivoon. Ilmastointilaitteet maksavat noin 300–600 euroa.

Saatavilla olevat tuuletinmallit:

 • propellituuletin
 • tornituuletin
 • lavaton tuuletin
 • kattotuuletin.

Tuuletin tuo helpotusta sisätiloihin kesäkuumalla, sillä se saa ilman liikkeelle. Tuuletin ei viilennä ilmaa, vaan pelkästään pyörittää sitä. Laite on helppo sijoittaa, eikä se vaadi huoltoa.