Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kiiltävää metallia ja makean elämän maku – Tampereen suosikkitorniin haettiin mallia Amerikasta

Teksti:
Sami Sykkö
Kuvat:
Jaanis Kerkis, Reijo Hietanen / HS Kuva-arkisto
Julkaistu: 22.6.2020
|
Muokattu: 31.8.2020
Original Sokos Hotel Ilves on Tampereen maamerkki, mutta sisältä se on vähän kuin Amerikka, mistä sisustusideat haettiin. Tunnelmasta ovat nauttineet esimerkiksi Bill Clinton, Robbie Williams ja Bryan Adams.

Tamperelaiset olivat vihaisia. Kaupunkilaiset eivät lainkaan tykänneet ajatuksesta, että vanha kaunis Verkatehtaan punatiililinnake aiottiin purkaa, jotta tilalle voitaisiin rakentaa iso harmaa hotelli.

Hotellin muoto muistutti kaiken lisäksi tulitikkurasiaa.

Eivätkä tamperelaiset tykänneet siitäkään, että hotellista oli tulossa ennennäkemättömän korkea. Hotelli Ilveksestä suunniteltiin Tampereen ensimmäistä tornitaloa ja uutta maamerkkiä.

Kaavoituksesta tuli paljon valituksia, vaikka hotellia totisesti tarvittiin. Tampereen matkailu oli kasvussa ja yritystoiminta kansainvälistymässä – Pirkkalan lentokenttäkin oli valmistunut kaupungin 200-vuotisjuhlaan vuonna 1979.

Hotellin suunnittelu oli alkanut jo 1970-luvun alkupuolella, mutta se saatiin rakenteille vasta, kun tasavallan hallitus oli ottanut kantaa asiaan kaksi kertaa, ja jopa presidentti Urho Kekkonen neuvonut tamperelaisia.

Kun hotelli vuosien jahkailun jälkeen vuonna 1986 valmistui, avajaisiin halusivat kuitenkin kaikki – arviolta 3500 ihmistä.

Olihan Ilves aika ihme: 19 kerrosta, 336 huonetta ja yhdeksän sviittiä.

Ilveksestä oli haluttu Pohjoismaiden valovoimaisin ja kansainvälisin hotelli, joten vaikutteita oli käyty hakemassa Yhdysvalloista saakka. Ja se näkyi.

Hotelli oli ulkoa 1980-luvun karua estetiikkaa, mutta sisätilat oli sisustettu valkoisella carreran marmorilla, kiiltävillä metalleilla ja blingblingillä.

Hotellin valtavat kattokruunut oli teetetty Muranon saarella Venetsian lähellä. Niitä koristavat sulan malliset kristallit, joita Ilveksen valaisimissa on tuhansia.

Norjalainen taiteilija oli suunnitellut suuren juhlasalin, Ball Roomin, kolmet upeat ovet, jotka tehtiin käsityönä. Myöhemmin osa salista muutettiin ravintolaksi, mutta onneksi ylimääräiseksi jäänyt ovi tajuttiin laittaa varastoon. Sille on tulossa taas käyttöä, kun hotelliin suunnitteilla olevan uudistuksen yhteydessä juhlasali on tarkoitus palauttaa entiseen loistoonsa. Uuden oven tekeminen maksaisi 25 0000 euroa.

Ylellistä ja makeaa

Ensimmäisissä lehtiarvioissa hotellia kehuttiin paikaksi, jossa on ylellinen sisustus ja makean elämän maku. Kun Ilves avattiin, palvelun piti olla huippuluokkaa. Hotelliin palkattiin hurjasti henkilökuntaa: ovimiehiä, laukkuja kantavia pikkoloita, lihanleikkaajia, kondiittoreita ja viinikassoja.

Töissä oli yli 200 henkeä, kun nykyisin henkilökuntaa on 90.

Hotellissa on viisi ravintolaa ja sen yhteydessä on kaksi ostoskeskusta: Ratina ja Koskikeskus. Niihin pääsee sisäkautta suoraan hotellista. Edes päällysvaatteita ei tarvitse pukea. Jotkut tulevatkin koko viikonlopuksi hotelliin, eivätkä poistu ollenkaan rakennuksesta.

Välillä voi käydä lillumassa hotellin kylpylässä.

”Meidän kylpylämme on ihan keskellä kylää”, hotellinjohtaja Irmeli Puolanne sanoo. Hän aloitti hotellipäällikkönä Ilveksessä jo vuonna 1998.

”Kylpylä on yksi syy, miksi meille tullaan.”

Maailmantähtien suosikki

Original Sokos Hotel Ilves sijaitsee ihan kaupungin keskustassa. Naapurissa on Tako-niminen kartonkitehdas, joka on viimeinen toimiva tehdas Tammerkosken varrella. Se on elävä muisto Tampereen tehdashistoriasta, johon kuuluvat esimerkiksi Finlayson ja Aaltosen kenkätehdas.

Hotellinjohtaja kertoo, että Tammerkosken reunat olivat aikoinaan niin täynnä punatiilisiä tehtaita, etteivät tamperelaiset juuri nähneet koskeaan. Nyt rantoja reunustavat ihastuttavat kävelyreitit.

Yksi Tampereen parhaista näköaloista aukeaa hotellin huipulta. Sinne pääsee hisseillä, jotka olivat hotellin valmistuessa Suomen nopeimmat. Vauhdikkaasti ne kulkevat yhä. Hissin ovien avautuessa kuvittelee olevansa toisessa kerroksessa, kun ollaankin jo 18. kerroksessa. Ja kun sieltä noustaan portaita ylimpään kerrokseen, jalkojen juuressa on koko kaupunki.

Hotellin huipulta näkyy myös viereiselle Ratinan stadionille. Siellä ovat esiintyneet monet maailmantähdet, jotka ovat tietysti asuneet Ilveksessä: amerikkalaisräppäri Snoop Dogg, kanadalaisrokkari Bryan Adams, yhdysvaltaismuusikko Jon Bon Jovi, saksalaisyhtye Rammstein…

Kun brittiläinen pop-tähti Robbie Williams esiintyi Tampereella, media raportoi, ettei hän yöpynyt kaupungissa ollenkaan. Todellisuudessa Williams asui isänsä ja ison Mr Showbiz -koiransa kanssa Ilveksessä viikon.

Tähti yöpyi presidentin sviitissä, ja hänen seurueensa käytössä olivat ylimmän kerroksen maisemasauna ja näköalakabinetti.

Myös Yhdysvaltain entinen presidentti Bill Clinton on asunut Ilveksessä. Clinton kävi myös kaupungilla kävelyllä – turvamiehet perässään. Ja taas sai media raportoitavaa, kun pikeepaitaan pukeutunut Clinton poikkesi paikallisessa vaatekaupassa ja löysi sieltä itselleen vyön.

Oma lukunsa oli suihkukoneellaan Tampereelle saapunut Thaimaan prinsessa. Mukana oli valtava määrä henkilökuntaa, jopa omat kampaajat. Seurueen käytössä oli koko 18. kerros. Kun Tampereella asuneet thaimaalaiset tulivat tervehtimään prinsessaansa, he konttasivat sisään pääovista. Niin he osoittivat kunnioitustaan prinsessaa kohtaan, hotellinjohtaja Puolanne kertoo.

Paikallista sävyä

Vaikka asiakaskunta onkin kansainvälistä, hotelli on tamperelainen. Paikallista sävyä on tarjolla hotellin sisustuksessa ja aamiaisella. Huoneissa on Tampereella syntyneen Ilmari Tapiovaaran suunnittelemia huonekaluja, ja suuren tamperelaisen runoilijan, Lauri Viidan, runo on painettu mattoihin. Aamiaisella tarjotaan tamperelaista ohrarievää ja mustaa makkaraa.

Ilveksessä on majoitettu EU-kokousten osallistujia, ja se on toiminut Efta-kokousten näyttämönä. Ball Roomissa on järjestetty ritari-illalliset ja suuria muotinäytöksiä. Jo 29 kertaa järjestetyissä itsenäisyyspäivän juhlissa on ollut vieraita tuhannesta kahteen.

Hotellin johtajan mielestä hienoja hetkiä on melkein joka päivä.

”Tämä talo elää kaupungin mukana. Kun Tampereella tapahtuu, olemme aina menossa mukana.”

Original Sokos Hotel Ilves

  • Hotelli valmistui 1986.
  • Sen paikalla oli aiemmin kuuluisa Verkatehdas, jossa valmistettiin esimerkiksi miesten housuissa käytettyä verkakangasta. Verkatehtaasta on yhä jäljellä värjäämö ja tehtaanjohtajan talo.
  • Hotellissa on 19 kerrosta, 336 huonetta ja yhdeksän sviittiä. Ravintoloita on viisi. Yksi niistä on yökerho.
  • Hotellin spa on suosittu, ja se sijaitsee ihan keskellä kaupunkia, kosken reunalla.
  • Hotellin uudistus alkaa lähiaikoina, ja koehuoneet ovat jo hotellivieraiden testattavana.
  • Uudistuksessa hotellin suuri Ball Room kunnostetaan entiseen loistoonsa.

Siirry tästä Original Sokos Hotel Ilveksen sivuille.

Lue uniikkeja hotelleja esittelevän sarjan muut osat

Lisää aiheesta