Oho, voiko päärynää käyttää tässäkin? Sesonkihedelmän monipuolisuus yllättää

Oletko kokeillut päärynöitä juustokakussa tai suolaisessa piirakassa? Entä jälkiruokana suoraan uunista otettuna? Testaa ihmeessä, sillä päärynän sopuisa luonne toimii uskomattoman hyvin monenlaisessa herkussa.

Päärynä on lempeän makuinen hedelmä, jota saa kaupoista syksyisin myös kotimaisena. Kaupassa myytävä päärynä on toisinaan hieman kova, ja sille tekee hyvää muutaman päivän kypsytys kotona huoneenlämmössä – etenkin jos haluaa nauttia päärynän sellaisenaan. Napakkakin päärynä sopii leivonnaisiin ja kypsennettäviin jälkiruokiin.

Teksti: Katja Bäcksbacka
16.10.2025 | Päivitetty 16.10.2025

Päärynää piirakan ja kakun täytteeksi

Helppo päärynäpiirakka valmistuu vain neljästä aineksesta, etkä tarvitse edes piirakkavuokaa! Ranskalaiseen tapaan muotoiltu piirakka tunnetaan myös nimellä galette. Juustokakun tekeminen vie hieman pidempään, mutta lopputulos palkitsee. Pilko päärynät juustokakun raikkaiksi sattumiksi ja pyöräytä pinnalle kaunis marmorikuvio hasselpähkinä-kaakaolevitteestä. Kakku on parhaimmillaan leipomista seuraavana päivänä.

Ihanat päärynäjälkkärit

Päärynöistä valmistuvat sesongin ihanimmat jälkiruoat! Uunissa kypsennettävät toscapäärynät saavat ylleen ihanan kinuskisen ja pähkinäisen kuorrutteen. Lämpimän päärynäjälkiruoan täydellinen lisuke on tietysti vaniljajäätelö. Jos kaipaat hapokkaampaa kaveria päärynöille, kokeile jogurttia. Pannulla paistetut makeat karamellisoidut päärynät sopivat täydellisesti yhteen täyteläisen jogurtin kanssa.

Päärynä sopii myös suolaisiin herkkuihin

Kokeile päärynää myös suolaisiin leivonnaisiin: Maukkaassa päärynäpiirakassa yhdistyvät päärynän, fetajuuston sekä karamellisoitujen sipulien maut. Luksuspizzassa päärynä saa seuraa ilmakuivatusta kinkusta ja sinihomejuustosta.

Lisää herkullista luettavaa