Bagelit ja tonnikalatäyte
Useita tunteja (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Bageleiden eli vesirinkeleiden nimi viittaa niiden valmistustapaan. Rinkelit kiehautetaan nopeasti vedessä ennen paistamista. Tonnikalatäyte tekee rinkeleistä ruokaisia.
| Taikina | |
|---|---|
| 2 1/2 dl | vettä |
| 25 g | hiivaa |
| 1 rkl | sokeria |
| 1 tl | suolaa |
| 7 dl | vehnäjauhoja |
| 3 rkl | rypsiöljyä |
| Keittämiseen | |
| 2 l | vettä |
| 1 rkl | siirappia |
| Pinnalle | |
| 3 rkl | seesaminsiemeniä |
| Täyte | |
| 75 g | maustamatonta tuorejuustoa |
| 150 g | (1 prk, á 185/150 g) tonnikalapaloja öljyssä |
| 2 kpl | tomaattia |
| 1/4 kpl | kurkkua |
| 2 kpl | kananmunaa |
| 50 g | jääsalaattia |
| 1/2 dl | mustia oliiveja viipaloituna |
| 1 1/2 rkl | oliiviöljyä |
- 1.
Leivo ensin bagelit. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää sokeri, suola ja hieman jauhoja. Vatkaa seosta hetki. Alusta taikinaan loput jauhot ja öljy. Kohota lämpimässä paikassa peitettynä noin 45 minuuttia.
- 2.
Pyöritä taikinasta pötkö ja jaa se 8 palaan. Leivo paloista noin 20 cm:n pituiset tangot. Kiepauta tangot rinkeleiksi, yhdistä liitoskohdat tiukasti. Kohota peitettynä 15 minuuttia.
- 3.
Kiehauta vesi isossa kattilassa ja mausta siirapilla. Keitä muutama rinkeli kerrallaan noin 10 sekuntia, jotta hiivan toiminta ei lakkaa. Nosta rinkelit reikäkauhalla pellille leivinpaperin päälle ja ripottele heti pinnalle siemeniä.
- 4.
Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia kunnes rinkelit ovat kauniin ruskeita. Jäähdytä.
- 5.
Keitä kananmunia kiehuvassa vedessä noin 10 minuuttia. Valuta tonnikala. Leikkaa tomaatit ja kurkku viipaleiksi. Kuori munat ja viipaloi leikkurilla.
- 6.
Voitele bagelit tuorejuustolla. Jaa bageleiden väliin salaattia, kurkkua, tomaattia ja munaa. Lisää päälle tonnikalaa ja viipaloituja oliiveja. Valuta täytteen päälle hieman öljyä.
Bagelit ja tonnikalatäyte
Bageleiden eli vesirinkeleiden nimi viittaa niiden valmistustapaan. Rinkelit kiehautetaan nopeasti vedessä ennen paistamista. Tonnikalatäyte tekee rinkeleistä ruokaisia.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
Taikina | |
| 2 1/2 dl | vettä |
| 25 g | hiivaa |
| 1 rkl | sokeria |
| 1 tl | suolaa |
| 7 dl | vehnäjauhoja |
| 3 rkl | rypsiöljyä |
Keittämiseen | |
| 2 l | vettä |
| 1 rkl | siirappia |
Pinnalle | |
| 3 rkl | seesaminsiemeniä |
Täyte | |
| 75 g | maustamatonta tuorejuustoa |
| 150 g | (1 prk, á 185/150 g) tonnikalapaloja öljyssä |
| 2 kpl | tomaattia |
| 1/4 kpl | kurkkua |
| 2 kpl | kananmunaa |
| 50 g | jääsalaattia |
| 1/2 dl | mustia oliiveja viipaloituna |
| 1 1/2 rkl | oliiviöljyä |
Valmistus (Uuni 225°C)
- 1
Leivo ensin bagelit. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää sokeri, suola ja hieman jauhoja. Vatkaa seosta hetki. Alusta taikinaan loput jauhot ja öljy. Kohota lämpimässä paikassa peitettynä noin 45 minuuttia.
Määrä Ainesosa 25 g hiivaa 2 1/2 dl vettä 1 rkl sokeria 1 tl suolaa 7 dl vehnäjauhoja 3 rkl rypsiöljyä - 2
Pyöritä taikinasta pötkö ja jaa se 8 palaan. Leivo paloista noin 20 cm:n pituiset tangot. Kiepauta tangot rinkeleiksi, yhdistä liitoskohdat tiukasti. Kohota peitettynä 15 minuuttia.
- 3
Kiehauta vesi isossa kattilassa ja mausta siirapilla. Keitä muutama rinkeli kerrallaan noin 10 sekuntia, jotta hiivan toiminta ei lakkaa. Nosta rinkelit reikäkauhalla pellille leivinpaperin päälle ja ripottele heti pinnalle siemeniä.
Määrä Ainesosa 2 l vettä 1 rkl siirappia - 4
Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia kunnes rinkelit ovat kauniin ruskeita. Jäähdytä.
- 5
Keitä kananmunia kiehuvassa vedessä noin 10 minuuttia. Valuta tonnikala. Leikkaa tomaatit ja kurkku viipaleiksi. Kuori munat ja viipaloi leikkurilla.
Määrä Ainesosa 2 kpl kananmunaa 150 g (1 prk, á 185/150 g) tonnikalapaloja öljyssä 2 kpl tomaattia 1/4 kpl kurkkua - 6
Voitele bagelit tuorejuustolla. Jaa bageleiden väliin salaattia, kurkkua, tomaattia ja munaa. Lisää päälle tonnikalaa ja viipaloituja oliiveja. Valuta täytteen päälle hieman öljyä.
Määrä Ainesosa 75 g maustamatonta tuorejuustoa 50 g jääsalaattia 1/2 dl mustia oliiveja viipaloituna 1 1/2 rkl oliiviöljyä
Ravintosisältö
405
Energiaa kcal
1696
Energiaa kj
16,5 g
Rasvaa
3,5 g
Tyydyttynyttä rasvaa
46,6 g
Hiilihydraatteja
5,0 g
Sokereita
3,1 g
Kuituja
15,1 g
Proteiinia
1,2 g
Suolaa
405
Energiaa kcal
1696
Energiaa kj
16,5 g
Rasvaa
3,5 g
Tyydyttynyttä rasvaa
46,6 g
Hiilihydraatteja
5,0 g
Sokereita
3,1 g
Kuituja
15,1 g
Proteiinia
1,2 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 2 l Vettä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























