Chimichurri-hampurilaiset
Useita tunteja (josta 60 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Argentiinalaisissa hampurilaisissa yhdistyvät itse leivotut kuohkeat briossisämpylät, raikas yrttinen chimichurrimajoneesi ja kokolihapihvit. Taikinasta tulee 8 briossisämpylää, pakasta niistä puolet seuraavaa kertaa varten.
| Briossisämpylät | |
|---|---|
| 2 1/2 dl | kevytmaitoa |
| 25 g | (½ pkt) tuorehiivaa |
| 2 kpl | kananmunaa |
| 2 rkl | sokeria |
| 1 tl | suolaa |
| 8 dl | vehnäjauhoja |
| 100 g | voita (huoneenlämpöistä) |
| Voiteluun | |
| 1 kpl | kananmuna |
| Hampurilaispihvit | |
| 700 g | (1 pkt) naudan jauhelihaa |
| 1 tl | suolaa |
| 3/4 tl | mustapippuria rouhittuna |
| Chimichurrimajoneesi | |
| 2 dl | majoneesia |
| 1 - 2 kpl | valkosipulinkynttä |
| 1/2 kpl | punaista chiliä |
| 1 kpl | ruukku lehtipersiljaa |
| 1 kpl | ruukku korianteria |
| 1 tl | punaviinietikkaa |
| 1/2 tl | paprikajauhetta |
| 1/4 tl | suolaa |
| Lisäksi | |
| juustoviipaleita (esim. monterey jack) | |
| salaattia, tomaattia, punasipulia | |
- 1.
Tee sämpylät. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon munat, sokeri ja suola. Alusta jauhot taikinaan vähitellen. Vaivaa taikinaa käsin tai yleiskoneella noin 15 minuuttia. Lisää huoneenlämpöinen rasva kuutioina taikinaan ja vaivaa vielä noin 10 minuuttia. Kohota peitettynä kaksinkertaiseksi noin tunti.
- 2.
Valmista majoneesi. Kuori ja paloittele valkosipuli. Huuhtele ja halkaise chili. Poista siemenet ja paloittele. Mittaa kaikki ainekset kapeaan kulhoon ja soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella. Nosta majoneesi jääkaappiin maustumaan.
- 3.
Kumoa kohonnut taikina pöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Pyörittele 8 sämpylää leivinpaperille pellille. Paina sämpylöitä hieman litteiksi. Kohota peitettynä 30 minuuttia. Voitele sämpylät munalla ja paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
- 4.
Mausta jauheliha suolalla ja pippurilla. Sekoita kevyesti ja muotoile neljäksi pihviksi. Tee keskelle pihvejä pieni painauma, jotta pihvistä tulee paistuessaan tasaisen paksu. Grillaa tai paista pihvit kuumalla pannulla 8–10 minuuttia puolivälissä kääntäen. Lisää juustoviipaleet pihvien päälle paiston lopussa ja anna sulaa hetki.
- 5.
Halkaise 4 briossisämpylää ja paahda leikkuupinnat rapeiksi grillissä tai pannulla. Täytä briossit pihvillä, chimichurrimajoneesilla, salaatilla, tomaattiviipaleilla ja punasipulirenkailla.
Chimichurri-hampurilaiset
arvosana5/5
Useita tunteja (josta 60 min aktiivista)
Argentiinalaisissa hampurilaisissa yhdistyvät itse leivotut kuohkeat briossisämpylät, raikas yrttinen chimichurrimajoneesi ja kokolihapihvit. Taikinasta tulee 8 briossisämpylää, pakasta niistä puolet seuraavaa kertaa varten.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
Briossisämpylät | |
| 2 1/2 dl | kevytmaitoa |
| 25 g | (½ pkt) tuorehiivaa |
| 2 kpl | kananmunaa |
| 2 rkl | sokeria |
| 1 tl | suolaa |
| 8 dl | vehnäjauhoja |
| 100 g | voita (huoneenlämpöistä) |
Voiteluun | |
| 1 kpl | kananmuna |
Hampurilaispihvit | |
| 700 g | (1 pkt) naudan jauhelihaa |
| 1 tl | suolaa |
| 3/4 tl | mustapippuria rouhittuna |
Chimichurrimajoneesi | |
| 2 dl | majoneesia |
| 1 - 2 kpl | valkosipulinkynttä |
| 1/2 kpl | punaista chiliä |
| 1 kpl | ruukku lehtipersiljaa |
| 1 kpl | ruukku korianteria |
| 1 tl | punaviinietikkaa |
| 1/2 tl | paprikajauhetta |
| 1/4 tl | suolaa |
Lisäksi | |
| juustoviipaleita (esim. monterey jack) | |
| salaattia, tomaattia, punasipulia | |
Valmistus (Uuni 200°C)
- 1
Tee sämpylät. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon munat, sokeri ja suola. Alusta jauhot taikinaan vähitellen. Vaivaa taikinaa käsin tai yleiskoneella noin 15 minuuttia. Lisää huoneenlämpöinen rasva kuutioina taikinaan ja vaivaa vielä noin 10 minuuttia. Kohota peitettynä kaksinkertaiseksi noin tunti.
Määrä Ainesosa 2 1/2 dl kevytmaitoa 25 g (½ pkt) tuorehiivaa 2 kpl kananmunaa 2 rkl sokeria 1 tl suolaa 8 dl vehnäjauhoja 100 g voita (huoneenlämpöistä) - 2
Valmista majoneesi. Kuori ja paloittele valkosipuli. Huuhtele ja halkaise chili. Poista siemenet ja paloittele. Mittaa kaikki ainekset kapeaan kulhoon ja soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella. Nosta majoneesi jääkaappiin maustumaan.
Määrä Ainesosa 2 dl majoneesia 1 - 2 kpl valkosipulinkynttä 1/2 kpl punaista chiliä 1 kpl ruukku lehtipersiljaa 1 kpl ruukku korianteria 1 tl punaviinietikkaa 1/2 tl paprikajauhetta 1/4 tl suolaa - 3
Kumoa kohonnut taikina pöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Pyörittele 8 sämpylää leivinpaperille pellille. Paina sämpylöitä hieman litteiksi. Kohota peitettynä 30 minuuttia. Voitele sämpylät munalla ja paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
Määrä Ainesosa 1 kpl kananmuna - 4
Mausta jauheliha suolalla ja pippurilla. Sekoita kevyesti ja muotoile neljäksi pihviksi. Tee keskelle pihvejä pieni painauma, jotta pihvistä tulee paistuessaan tasaisen paksu. Grillaa tai paista pihvit kuumalla pannulla 8–10 minuuttia puolivälissä kääntäen. Lisää juustoviipaleet pihvien päälle paiston lopussa ja anna sulaa hetki.
Määrä Ainesosa 700 g (1 pkt) naudan jauhelihaa 1 tl suolaa 3/4 tl mustapippuria rouhittuna juustoviipaleita (esim. monterey jack) - 5
Halkaise 4 briossisämpylää ja paahda leikkuupinnat rapeiksi grillissä tai pannulla. Täytä briossit pihvillä, chimichurrimajoneesilla, salaatilla, tomaattiviipaleilla ja punasipulirenkailla.
Määrä Ainesosa salaattia, tomaattia, punasipulia
Vinkki: Pakasta ylijäävät briossisämpylät. Kokeile brunssilla sämpylöiden täytteenä juustoa ja marmeladia tai maapähkinävoita, banaaniviipaleita ja pensasmustikoita.
Ravintosisältö
1519
Energiaa kcal
6358
Energiaa kj
95,3 g
Rasvaa
30,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
106,5 g
Hiilihydraatteja
11,3 g
Sokereita
5,0 g
Kuituja
57,3 g
Proteiinia
4,8 g
Suolaa
1519
Energiaa kcal
6358
Energiaa kj
95,3 g
Rasvaa
30,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
106,5 g
Hiilihydraatteja
11,3 g
Sokereita
5,0 g
Kuituja
57,3 g
Proteiinia
4,8 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 0.75 tl mustapippuria rouhittuna, juustoviipaleita (esim. Monterey Jack), salaattia, tomaattia, punasipulia.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























