Dumplingit jauheliha- ja kasvistäytteellä - Yhteishyvä

Dumplingit jauheliha- ja kasvistäytteellä

Dumplingit jauheliha- ja kasvistäytteellä
Kappaleita
50
Valmistusaika
Useita tunteja
Valmista maukkaita dumpling-nyyttejä kasvis- tai jauhelihatäytteellä. Dumplingien valmistaminen on helppoa, mutta se vaatii aikaa. Järjestä siis hauskat ruokatalkoot, sillä porukalla homma sujuu nopeammin!
Jaa Somessa

Ainekset

TAIKINA (RIITTÄÄ YHDELLE TÄYTTEELLE)

2 dl
vettä
5 dl
vehnäjauhoja
1/2 tl
suolaa

TÄYTEVAIHTOEHTO 1: JAUHELIHA

400 g
kiinankaalia
3
kevätsipulia
1
ruukku korianteria
2 cm
pala inkivääriä
1 rkl
seesamiöljyä
2 rkl
soijakastiketta
1 1/2 rkl
srirachakastiketta
1 tl
sokeria
1 tl
suolaa
1/2 tl
rouhittua mustapippuria
1
limen mehu
400 g
nauta-sikajauhelihaa
1
kananmuna

TÄYTEVAIHTOEHTO 2: KASVIS

400 g
herkkusieniä
250 g
kiinankaalia
4
kevätsipulia
1
porkkana
1
chili
1 - 2 cm
pala inkivääriä
3
valkosipulinkynttä
2 rkl
seesamiöljyä
2 1/2 rkl
soijakastiketta
1/2 tl
sokeria
1/2 tl
rouhittua mustapippuria
(ripaus suolaa)

MAAPÄHKINÄKASTIKE

1 dl
maapähkinävoita
1 rkl
soijakastiketta
1/2 - 1 rkl
siirappia
1 tl
srirachakastiketta
1
lime

HAPANIMELÄKASTIKE

1 dl
makeaa chilikastiketta
1 rkl
soijakastiketta
1
lime

Vinkki: Jos et tarjoa nyyttejä heti, voit kuumentaa ne uudelleen höyryttämällä tai paistamalla öljyssä pannulla.

Näin teet

1

Taikina

• Kuumenna vesi kiehuvaksi. Sekoita suola jauhoihin kulhossa. Tee jauhojen keskelle kuoppa ja lisää siihen vähitellen kuumaa vettä puuhaarukalla sekoittaen. Taikinan jäähtyessä jatka sekoittamista käsin. Taikina saa olla napakkaa, mutta ei kivikovaa. Lisää vettä tarvittaessa. Kumoa taikina pöydälle ja vaivaa sitä 3 minuuttia. Kääri taikina tiukasti tuorekelmuun ja anna sen levätä 2 tuntia huoneenlämmössä.

2

Täytevaihtoehto 1: jauheliha

• Valmista täyte taikinan levätessä. Silppua kiinankaali, kevätsipulit ja korianteri. Raasta inkivääri. Kuullota kiinankaalia ja kevätsipulia seesamiöljyssä pannulla 3–5 minuuttia. Lisää inkivääri, korianteri ja mausteet. Purista limen mehu joukkoon. Anna jäähtyä. • Yhdistä kasvisseos, jauheliha ja kananmuna kulhossa ja sekoita tasaiseksi. Kypsennä pieni pallero täytettä mikrossa ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa mausteita.

3

Täytevaihtoehto 2: Kasvis

• Valmista täyte taikinan levätessä. Puhdista ja hienonna herkkusienet. Silppua kiinankaali ja kevätsipulit. Kuori ja raasta porkkana. Hienonna chili, inkivääri ja valkosipulinkynnet. Paista herkkusieniä ja kiinankaalia seesamiöljyssä pannulla, kunnes neste on haihtunut. Lisää porkkanaraaste, kevätsipuli, chili, inkivääri, valkosipuli ja mausteet. Kuumenna sekoitellen 2 minuuttia. Tarkista täytteen maku. Anna jäähtyä.

4

Muotoilu ja keittäminen

• Kumoa taikina leivinpöydälle ja pyörittele se noin 50 cm pitkäksi tangoksi. Leikkaa tanko noin 1 cm:n viipaleiksi ja litistä ne kämmenellä kiekoiksi. Peitä kiekot huolellisesti kelmulla, jotta ne pysyvät pehmeinä. Kauli kiekot jauhojen avulla ohuiksi, halkaisijaltaan noin 8 cm:n kokoisiksi taikinakuoriksi ja peitä kelmulla. • Täytä 5–6 taikinakuorta kerrallaan. Laita jokaiselle noin 2 tl täytettä. Ota taikina kämmenelle, taita puolikuun muotoon ja painele sauma hyvin kiinni. Rypytä reuna sormenpäillä. Peitä täytetyt nyytit tuorekelmulla.
• Kuumenna 2 l vettä ja 2 tl suolaa kattilassa kiehuvaksi. Keitä 5–6 dumplingia kerrallaan hiljalleen kiehuvassa vedessä noin 5 minuuttia. Valmista lisukkeeksi maapähkinä- tai hapanimeläkastike.

5

Maapähkinäkastike

• Tee maapähkinäkastike sekoittamalla maapähkinävoi, soijakastike, siirappi ja sriracha. Purista limen mehu joukkoon ja ohenna kastike dumplingien keitinliemellä.

6

Hapanimeläkastike

• Sekoita kastike makeasta chilikastikkeesta, soijakastikkeesta ja limen mehusta.

Resepti
Taina Salovaara
Kuvausjärjestelyt
Henna Siponen
Kuvat
Panu Pälviä
Julkaistu: 10.2.2019
Muokattu: 15.2.2019
Jaa Somessa