Dumplingit jauheliha- ja kasvistäytteellä

arvosana5/5

(1)arvio
50 Kappaletta

Useita tunteja

Valmista maukkaita dumpling-nyyttejä kasvis- tai jauhelihatäytteellä. Dumplingien valmistaminen on helppoa, mutta se vaatii aikaa. Järjestä siis hauskat ruokatalkoot, sillä porukalla homma sujuu nopeammin!

Ainekset

MääräAinesosa

Taikina (riittää yhdelle täytteelle)

2 dlvettä
5 dlvehnäjauhoja
1/2 tlsuolaa

Täytevaihtoehto 1: jauheliha

400 gkiinankaalia
3 kevätsipulia
1 ruukku korianteria
2 cmpala inkivääriä
1 rklseesamiöljyä
2 rklsoijakastiketta
1 1/2 rklsrirachakastiketta
1 tlsokeria
1 tlsuolaa
1/2 tlrouhittua mustapippuria
1 limen mehu
400 gnauta-sikajauhelihaa
1 kananmuna

Täytevaihtoehto 2: kasvis

400 gherkkusieniä
250 gkiinankaalia
4 kevätsipulia
1 porkkana
1 chili
1 - 2 cmpala inkivääriä
3 valkosipulinkynttä
2 rklseesamiöljyä
2 1/2 rklsoijakastiketta
1/2 tlsokeria
1/2 tlrouhittua mustapippuria
(ripaus suolaa)

Maapähkinäkastike

1 dlmaapähkinävoita
1 rklsoijakastiketta
1/2 - 1 rklsiirappia
1 tlsrirachakastiketta
1 lime

Hapanimeläkastike

1 dlmakeaa chilikastiketta
1 rklsoijakastiketta
1 lime

Valmistus

  1. 1

    Taikina

    Kuumenna vesi kiehuvaksi. Sekoita suola jauhoihin kulhossa. Tee jauhojen keskelle kuoppa ja lisää siihen vähitellen kuumaa vettä puuhaarukalla sekoittaen. Taikinan jäähtyessä jatka sekoittamista käsin. Taikina saa olla napakkaa, mutta ei kivikovaa. Lisää vettä tarvittaessa. Kumoa taikina pöydälle ja vaivaa sitä 3 minuuttia. Kääri taikina tiukasti tuorekelmuun ja anna sen levätä 2 tuntia huoneenlämmössä.

  2. 2

    Täytevaihtoehto 1: jauheliha

    Valmista täyte taikinan levätessä. Silppua kiinankaali, kevätsipulit ja korianteri. Raasta inkivääri. Kuullota kiinankaalia ja kevätsipulia seesamiöljyssä pannulla 3–5 minuuttia. Lisää inkivääri, korianteri ja mausteet. Purista limen mehu joukkoon. Anna jäähtyä.

    Yhdistä kasvisseos, jauheliha ja kananmuna kulhossa ja sekoita tasaiseksi. Kypsennä pieni pallero täytettä mikrossa ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa mausteita.

  3. 3

    Täytevaihtoehto 2: Kasvis

    Valmista täyte taikinan levätessä. Puhdista ja hienonna herkkusienet. Silppua kiinankaali ja kevätsipulit. Kuori ja raasta porkkana. Hienonna chili, inkivääri ja valkosipulinkynnet. Paista herkkusieniä ja kiinankaalia seesamiöljyssä pannulla, kunnes neste on haihtunut. Lisää porkkanaraaste, kevätsipuli, chili, inkivääri, valkosipuli ja mausteet. Kuumenna sekoitellen 2 minuuttia. Tarkista täytteen maku. Anna jäähtyä.

  4. 4

    Muotoilu ja keittäminen

    Kumoa taikina leivinpöydälle ja pyörittele se noin 50 cm pitkäksi tangoksi. Leikkaa tanko noin 1 cm:n viipaleiksi ja litistä ne kämmenellä kiekoiksi. Peitä kiekot huolellisesti kelmulla, jotta ne pysyvät pehmeinä. Kauli kiekot jauhojen avulla ohuiksi, halkaisijaltaan noin 8 cm:n kokoisiksi taikinakuoriksi ja peitä kelmulla.

    Täytä 5–6 taikinakuorta kerrallaan. Laita jokaiselle noin 2 tl täytettä. Ota taikina kämmenelle, taita puolikuun muotoon ja painele sauma hyvin kiinni. Rypytä reuna sormenpäillä. Peitä täytetyt nyytit tuorekelmulla.

    Kuumenna 2 l vettä ja 2 tl suolaa kattilassa kiehuvaksi. Keitä 5–6 dumplingia kerrallaan hiljalleen kiehuvassa vedessä noin 5 minuuttia. Valmista lisukkeeksi maapähkinä- tai hapanimeläkastike.

  5. 5

    Maapähkinäkastike

    Tee maapähkinäkastike sekoittamalla maapähkinävoi, soijakastike, siirappi ja sriracha. Purista limen mehu joukkoon ja ohenna kastike dumplingien keitinliemellä.

  6. 6

    Hapanimeläkastike

    Sekoita kastike makeasta chilikastikkeesta, soijakastikkeesta ja limen mehusta.

Vinkki: Jos et tarjoa nyyttejä heti, voit kuumentaa ne uudelleen höyryttämällä tai paistamalla öljyssä pannulla.

Ravintosisältö

Tämän reseptin ravintotietoja ei ole saatavilla.

Resepti:
Taina Salovaara
Kuvausjärjestelyt:
Henna Siponen
Kuvat:
Panu Pälviä
10.2.2019
|
Päivitetty: 2.10.2025

Samankaltaisia reseptejä