Haudutettu hauki
60 min

Nappaa talteen!
Hauduta hauki jäähtyvässä liemessä meheväksi. Kääri kalapalat löyhille rullille ja jätä väliin tilaa, jotta mausteinen liemi pääsee kypsentämään ne kauttaaltaan.
| 800 g | ruodotonta haukifileetä |
| 1 tl | suolaa |
| 1/2 tl | valkopippuria |
| Liemi | |
|---|---|
| 1 kpl | sipuli |
| 4 dl | vettä |
| 4 dl | valkoviiniä |
| 1 dl | valkoviinietikkaa |
| 1 dl | sokeria |
| 10 kpl | kokonaista valkopippuria |
| 2 kpl | laakerinlehteä |
| 1 rkl | suolaa |
| 2 tl | sinapinsiemeniä |
| 1 kpl | sitruuna |
| Kastike | |
| 2 rkl | voita |
| 1/2 dl | vehnäjauhoja |
| 2 dl | keitinlientä |
| 2 dl | (1 prk) ruokakermaa |
| 2 rkl | tilliä hienonnettuna |
| 1/2 tl | valkopippuria |
| (ripaus suolaa) | |
- 1.
Valmista liemi. Kuori ja halkaise sipuli. Laita sipuli, vesi, viini, etikka, sokeri ja mausteet kattilaan. Pese sitruuna huolellisesti ja vuole kuoresta kuorimaveitsellä kolme pitkää suikaletta. Purista ½ dl sitruunanmehua ja lisää liemeen. Keitä lientä kannella peitettynä noin 15 minuuttia.
- 2.
Liemen kiehuessa leikkaa haukifileet pitkittäin kahteen osaan ja sitten vielä poikittain 2–3 osaan. Jos selkäpalat ovat paksuja, voit leikata ne vielä kahdeksi ohuemmaksi viipaleeksi. Mausta haukipalat suolalla ja valkopippurilla. Kääri palat löyhille rullille ja laita vuokaan.
- 3.
Ota 2 dl kuumaa lientä erilleen kastiketta varten. Kaada vuokaan sen verran kiehuvaa lientä, että kalat peittyvät. Peitä vuoka tiiviisti kaksinkertaisella foliolla ja anna kalojen kypsyä jäähtyvässä liemessä 15 minuuttia. Pidä loppu liemi kiehuvan kuumana.
- 4.
Valuta jäähtynyt liemi pois vuoasta ja kaada haukipaloille uusi erä kuumaa lientä. Peitä vuoka jälleen kaksinkertaisella foliolla. Anna kalojen kypsyä jäähtyvässä liemessä kastikkeen valmistamisen ajan.
- 5.
Kastiketta varten sulata voi kattilassa. Lisää jauhot ja sekoita, kunnes seos kuohahtaa. Lisää 2 dl lientä vähän kerrallaan koko ajan vispilällä sekoittaen. Kun kastike paksuuntuu, lisää kerma, tilli ja pippuri. Sekoita ja anna kiehua noin 10 minuuttia. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.
Haudutettu hauki
Hauduta hauki jäähtyvässä liemessä meheväksi. Kääri kalapalat löyhille rullille ja jätä väliin tilaa, jotta mausteinen liemi pääsee kypsentämään ne kauttaaltaan.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 800 g | ruodotonta haukifileetä |
| 1 tl | suolaa |
| 1/2 tl | valkopippuria |
Liemi | |
| 1 kpl | sipuli |
| 4 dl | vettä |
| 4 dl | valkoviiniä |
| 1 dl | valkoviinietikkaa |
| 1 dl | sokeria |
| 10 kpl | kokonaista valkopippuria |
| 2 kpl | laakerinlehteä |
| 1 rkl | suolaa |
| 2 tl | sinapinsiemeniä |
| 1 kpl | sitruuna |
Kastike | |
| 2 rkl | voita |
| 1/2 dl | vehnäjauhoja |
| 2 dl | keitinlientä |
| 2 dl | (1 prk) ruokakermaa |
| 2 rkl | tilliä hienonnettuna |
| 1/2 tl | valkopippuria |
| (ripaus suolaa) | |
Valmistus
- 1
Valmista liemi. Kuori ja halkaise sipuli. Laita sipuli, vesi, viini, etikka, sokeri ja mausteet kattilaan. Pese sitruuna huolellisesti ja vuole kuoresta kuorimaveitsellä kolme pitkää suikaletta. Purista ½ dl sitruunanmehua ja lisää liemeen. Keitä lientä kannella peitettynä noin 15 minuuttia.
Määrä Ainesosa 1 kpl sipuli 4 dl vettä 4 dl valkoviiniä 1 dl valkoviinietikkaa 1 dl sokeria 10 kpl kokonaista valkopippuria 2 kpl laakerinlehteä 1 rkl suolaa 2 tl sinapinsiemeniä 1 kpl sitruuna - 2
Liemen kiehuessa leikkaa haukifileet pitkittäin kahteen osaan ja sitten vielä poikittain 2–3 osaan. Jos selkäpalat ovat paksuja, voit leikata ne vielä kahdeksi ohuemmaksi viipaleeksi. Mausta haukipalat suolalla ja valkopippurilla. Kääri palat löyhille rullille ja laita vuokaan.
Määrä Ainesosa 800 g ruodotonta haukifileetä 1 tl suolaa 1/2 tl valkopippuria - 3
Ota 2 dl kuumaa lientä erilleen kastiketta varten. Kaada vuokaan sen verran kiehuvaa lientä, että kalat peittyvät. Peitä vuoka tiiviisti kaksinkertaisella foliolla ja anna kalojen kypsyä jäähtyvässä liemessä 15 minuuttia. Pidä loppu liemi kiehuvan kuumana.
- 4
Valuta jäähtynyt liemi pois vuoasta ja kaada haukipaloille uusi erä kuumaa lientä. Peitä vuoka jälleen kaksinkertaisella foliolla. Anna kalojen kypsyä jäähtyvässä liemessä kastikkeen valmistamisen ajan.
- 5
Kastiketta varten sulata voi kattilassa. Lisää jauhot ja sekoita, kunnes seos kuohahtaa. Lisää 2 dl lientä vähän kerrallaan koko ajan vispilällä sekoittaen. Kun kastike paksuuntuu, lisää kerma, tilli ja pippuri. Sekoita ja anna kiehua noin 10 minuuttia. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.
Määrä Ainesosa 2 rkl voita 1/2 dl vehnäjauhoja 2 dl keitinlientä 2 dl (1 prk) ruokakermaa 2 rkl tilliä hienonnettuna 1/2 tl valkopippuria (ripaus suolaa)
Vinkki: Jäähtyvässä liemessä voi valmistaa myös ahven- tai kuhafileitä.
Ravintosisältö
395
Energiaa kcal
1656
Energiaa kj
11,4 g
Rasvaa
5,6 g
Tyydyttynyttä rasvaa
24,4 g
Hiilihydraatteja
18,6 g
Sokereita
1,4 g
Kuituja
32,4 g
Proteiinia
5,5 g
Suolaa
395
Energiaa kcal
1656
Energiaa kj
11,4 g
Rasvaa
5,6 g
Tyydyttynyttä rasvaa
24,4 g
Hiilihydraatteja
18,6 g
Sokereita
1,4 g
Kuituja
32,4 g
Proteiinia
5,5 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 4 dl vettä, 2 kpl laakerinlehteä, 2 tl sinapinsiemeniä, 2 dl keitinlientä, (ripaus suolaa).
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























