Valmista liemi. Kuori ja halkaise sipuli. Laita sipuli, nesteet, sokeri ja mausteet kattilaan. Pese sitruuna huolellisesti ja vuole kuoresta kuorimaveitsellä kolme pitkää suikaletta. Purista ½ dl sitruunanmehua liemeen. Keitä lientä kannella peitettynä noin 15 minuuttia.
Liemen kiehuessa leikkaa haukifileet pitkittäin kahteen osaan ja sitten vielä poikittain 2–3 osaan. Jos selkäpalat ovat paksuja, voit leikata ne vielä kahdeksi ohuemmaksi viipaleeksi. Mausta haukipalat suolalla ja valkopippurilla. Kääri palat löyhille rullille ja laita vuokaan.
Ota 2 dl kuumaa lientä erilleen kastiketta varten. Kaada vuokaan sen verran kiehuvaa lientä, että kalat peittyvät. Peitä vuoka tiiviisti kaksinkertaisella foliolla ja anna kalojen kypsyä jäähtyvässä liemessä 15 minuuttia. Pidä loppu liemi kiehuvan kuumana.
Valuta jäähtynyt liemi pois vuoasta ja kaada haukipaloille uusi erä kuumaa lientä. Peitä vuoka jälleen kaksinkertaisella foliolla. Anna kalojen kypsyä jäähtyvässä liemessä kastikkeen valmistamisen ajan.
Kastiketta varten sulata voi kattilassa. Lisää jauhot ja sekoita, kunnes seos kuohahtaa. Lisää 2 dl lientä vähän kerrallaan koko ajan vispilällä sekoittaen. Kun kastike paksuuntuu, lisää kerma, tilli ja pippuri. Sekoita ja anna kiehua noin 10 minuuttia. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.
Vinkki: Jäähtyvässä liemessä voi valmistaa myös ahven- tai kuhafileitä.
Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.
Annos
100g
391
1636
11,4 g
5,6 g
24,0 g
18,4 g
1,0 g
32,2 g
5,5 g
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Ravintolaskelmassa ei huomioitu:
4 dl vettä,
2 kpl laakerinlehteä,
2 tl sinapinsiemeniä,
3 kpl suikaletta sitruunankuorta,
2 dl keitinlientä,
(ripaus suolaa).
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli