Keitetty latva-artisokka ja dippi

arvosana4/5

(1)arvio
4 Annosta

60 min

Tee latva-artisokasta illan tähti! Keitä artisokat kypsiksi ja herkuttele lehti kerrallaan basilikamajoneesin kanssa. Viimeisinä suupaloina nautitaan mehevät artisokansydämet.

Ainekset (4 annosta)

MääräAinesosa
4 kpllatva-artisokkaa
vettä
3 kplvalkosipulinkynttä
2 tlsuolaa
1 kplsitruuna
2 kpllaakerinlehtiä

Basilika-majoneesidippi

1/2 kplruukkua basilikaa
1 kplkananmuna
2 tldijoninsinappia
2 dlrypsiöljyä
ripaus suolaa

Valmistus

  1. 1

    Huuhtele artisokat. Poista veitsellä alimmat, uloimmat lehdet. Leikkaa varret irti ja tasoita kannat. Leikkaa latvoista noin kolmasosa pois, niin että yläosasta tulee tasainen. Saksi myös muista näkyvillä olevista lehdistä päät pois.

    MääräAinesosa
    4 kpllatva-artisokkaa
  2. 2

    Kuumenna vesi kiehuvaksi. Kuori valkosipulit. Mausta kiehuva vesi suolalla. Lisää veteen sitruunan mehu, valkosipulinkynnet ja laakerinlehdet. Laita artisokat latva alaspäin veteen ja pane lautanen niiden päälle painoksi. Keitä artisokkia noin 30 minuuttia. Artisokat ovat kypsiä, kun niiden lehdet irtoavat kevyesti nykäisemällä.

    MääräAinesosa
    vettä
    3 kplvalkosipulinkynttä
    2 tlsuolaa
    1 kplsitruuna
    2 kpllaakerinlehtiä
  3. 3

    Valmista artisokkien kiehuessa majoneesidippi. Parhaiten se onnistuu keskenään samanlämpöisistä aineksista. Soseuta basilikan lehdet sauvasekoittimella kapeassa korkeassa astiassa. Jätä sose ja sauvasekoitin kannun pohjalle ja lisää kannuun muna, sinappi ja öljy. Käynnistä sauvasekoitin ja nosta hyvin hitaasti ylös. Maista dippiä ja lisää varovasti suolaa.

    MääräAinesosa
    1/2 kplruukkua basilikaa
    1 kplkananmuna
    2 dlrypsiöljyä
    2 tldijoninsinappia
    ripaus suolaa
  4. 4

    Syö artisokat näin: Irrota lehti kerrallaan ja dippaa basilika-majoneesidippiin. Vie lehti suuhun tyvi edellä ja vedä hampailla tyven mehevä osa suuhun. Kun lehdet on syöty, jäljellä on vielä artisokan sydän. Poista sen päällä olevat karvat käsin tai veitsellä, ja herkuttele mehevä sydän dippiin kastaen.

Latva-artisokkien syöminen on aikaa vievää puuhaa, joten ne ovat mainio kasvisvaihtoehto rapujuhliin.

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Ainekset, joita laskelma ei huomioi: vettä, 2 kpl laakerinlehtiä, ripaus suolaa.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Resepti:
Katri Schröder, Kati Pohja
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
9.8.2018
|
Päivitetty: 12.12.2025

Samankaltaisia reseptejä