Pane vettä kiehumaan kattilaan, johon artisokat mahtuvat vierekkäin. Huuhtele artisokat. Poista veitsellä alimmat, uloimmat lehdet. Leikkaa varret irti ja tasoita kannat. Leikkaa latvoista noin kolmasosa pois, niin että yläosasta tulee tasainen. Saksi myös muista näkyvillä olevista lehdistä päät pois.
Mausta kiehuva vesi suolalla. Lisää veteen sitruunan mehu, kuoritut valkosipulinkynnet ja laakerinlehdet. Laita artisokat latva alaspäin veteen ja pane lautanen niiden päälle painoksi. Keitä artisokkia noin 30 minuuttia. Artisokat ovat kypsiä, kun niiden lehdet irtoavat kevyesti nykäisemällä.
Valmista artisokkien kiehuessa majoneesidippi. Parhaiten se onnistuu keskenään samanlämpöisistä aineksista. Soseuta basilikan lehdet sauvasekoittimella kapeassa korkeassa astiassa. Jätä sose ja sauvasekoitin kannun pohjalle ja lisää kannuun muna, sinappi ja öljy. Käynnistä sauvasekoitin ja nosta hyvin hitaasti ylös. Maista dippiä ja lisää varovasti suolaa.
Syö artisokat näin: Irrota lehti kerrallaan ja dippaa basilika-majoneesidippiin. Vie lehti suuhun tyvi edellä ja vedä hampailla tyven mehevä osa suuhun. Kun lehdet on syöty, jäljellä on vielä artisokan sydän. Poista sen päällä olevat karvat käsin tai veitsellä, ja herkuttele mehevä sydän dippiin kastaen.
Vinkki! Latva-artisokkien syöminen on aikaa vievää puuhaa, joten ne ovat mainio kasvisvaihtoehto rapujuhliin.
Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.
Annos
100g
566
2368
47,0 g
2,8 g
16,3 g
3,5 g
16,8 g
11,8 g
0,8 g
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Ravintolaskelmassa ei huomioitu:
2 tl suolaa,
2 kpl laakerinlehtiä,
Suolaa.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli