Keitetty latva-artisokka ja dippi
60 min

Nappaa talteen!
Tee latva-artisokasta illan tähti! Keitä artisokat kypsiksi ja herkuttele lehti kerrallaan basilikamajoneesin kanssa. Viimeisinä suupaloina nautitaan mehevät artisokansydämet.
| 4 kpl | latva-artisokkaa |
| vettä | |
| 3 kpl | valkosipulinkynttä |
| 2 tl | suolaa |
| 1 kpl | sitruuna |
| 2 kpl | laakerinlehtiä |
| Basilika-majoneesidippi | |
|---|---|
| 1/2 kpl | ruukkua basilikaa |
| 1 kpl | kananmuna |
| 2 tl | dijoninsinappia |
| 2 dl | rypsiöljyä |
| ripaus suolaa | |
- 1.
Huuhtele artisokat. Poista veitsellä alimmat, uloimmat lehdet. Leikkaa varret irti ja tasoita kannat. Leikkaa latvoista noin kolmasosa pois, niin että yläosasta tulee tasainen. Saksi myös muista näkyvillä olevista lehdistä päät pois.
- 2.
Kuumenna vesi kiehuvaksi. Kuori valkosipulit. Mausta kiehuva vesi suolalla. Lisää veteen sitruunan mehu, valkosipulinkynnet ja laakerinlehdet. Laita artisokat latva alaspäin veteen ja pane lautanen niiden päälle painoksi. Keitä artisokkia noin 30 minuuttia. Artisokat ovat kypsiä, kun niiden lehdet irtoavat kevyesti nykäisemällä.
- 3.
Valmista artisokkien kiehuessa majoneesidippi. Parhaiten se onnistuu keskenään samanlämpöisistä aineksista. Soseuta basilikan lehdet sauvasekoittimella kapeassa korkeassa astiassa. Jätä sose ja sauvasekoitin kannun pohjalle ja lisää kannuun muna, sinappi ja öljy. Käynnistä sauvasekoitin ja nosta hyvin hitaasti ylös. Maista dippiä ja lisää varovasti suolaa.
- 4.
Syö artisokat näin: Irrota lehti kerrallaan ja dippaa basilika-majoneesidippiin. Vie lehti suuhun tyvi edellä ja vedä hampailla tyven mehevä osa suuhun. Kun lehdet on syöty, jäljellä on vielä artisokan sydän. Poista sen päällä olevat karvat käsin tai veitsellä, ja herkuttele mehevä sydän dippiin kastaen.
Keitetty latva-artisokka ja dippi
arvosana4/5
60 min
Tee latva-artisokasta illan tähti! Keitä artisokat kypsiksi ja herkuttele lehti kerrallaan basilikamajoneesin kanssa. Viimeisinä suupaloina nautitaan mehevät artisokansydämet.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 4 kpl | latva-artisokkaa |
| vettä | |
| 3 kpl | valkosipulinkynttä |
| 2 tl | suolaa |
| 1 kpl | sitruuna |
| 2 kpl | laakerinlehtiä |
Basilika-majoneesidippi | |
| 1/2 kpl | ruukkua basilikaa |
| 1 kpl | kananmuna |
| 2 tl | dijoninsinappia |
| 2 dl | rypsiöljyä |
| ripaus suolaa | |
Valmistus
- 1
Huuhtele artisokat. Poista veitsellä alimmat, uloimmat lehdet. Leikkaa varret irti ja tasoita kannat. Leikkaa latvoista noin kolmasosa pois, niin että yläosasta tulee tasainen. Saksi myös muista näkyvillä olevista lehdistä päät pois.
Määrä Ainesosa 4 kpl latva-artisokkaa - 2
Kuumenna vesi kiehuvaksi. Kuori valkosipulit. Mausta kiehuva vesi suolalla. Lisää veteen sitruunan mehu, valkosipulinkynnet ja laakerinlehdet. Laita artisokat latva alaspäin veteen ja pane lautanen niiden päälle painoksi. Keitä artisokkia noin 30 minuuttia. Artisokat ovat kypsiä, kun niiden lehdet irtoavat kevyesti nykäisemällä.
Määrä Ainesosa vettä 3 kpl valkosipulinkynttä 2 tl suolaa 1 kpl sitruuna 2 kpl laakerinlehtiä - 3
Valmista artisokkien kiehuessa majoneesidippi. Parhaiten se onnistuu keskenään samanlämpöisistä aineksista. Soseuta basilikan lehdet sauvasekoittimella kapeassa korkeassa astiassa. Jätä sose ja sauvasekoitin kannun pohjalle ja lisää kannuun muna, sinappi ja öljy. Käynnistä sauvasekoitin ja nosta hyvin hitaasti ylös. Maista dippiä ja lisää varovasti suolaa.
Määrä Ainesosa 1/2 kpl ruukkua basilikaa 1 kpl kananmuna 2 dl rypsiöljyä 2 tl dijoninsinappia ripaus suolaa - 4
Syö artisokat näin: Irrota lehti kerrallaan ja dippaa basilika-majoneesidippiin. Vie lehti suuhun tyvi edellä ja vedä hampailla tyven mehevä osa suuhun. Kun lehdet on syöty, jäljellä on vielä artisokan sydän. Poista sen päällä olevat karvat käsin tai veitsellä, ja herkuttele mehevä sydän dippiin kastaen.
Latva-artisokkien syöminen on aikaa vievää puuhaa, joten ne ovat mainio kasvisvaihtoehto rapujuhliin.
Ravintosisältö
566
Energiaa kcal
2368
Energiaa kj
47,0 g
Rasvaa
2,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
16,3 g
Hiilihydraatteja
3,5 g
Sokereita
16,8 g
Kuituja
11,8 g
Proteiinia
4,0 g
Suolaa
566
Energiaa kcal
2368
Energiaa kj
47,0 g
Rasvaa
2,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
16,3 g
Hiilihydraatteja
3,5 g
Sokereita
16,8 g
Kuituja
11,8 g
Proteiinia
4,0 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: vettä, 2 kpl laakerinlehtiä, ripaus suolaa.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli






























