Keitetyt haukipullat ja kermakastike
60 min

Nappaa talteen!
Nämä kuohkeat haukipyörykät valmistetaan ranskalaisittain keittämällä kalaliemessä, josta syntyy myös samettisen pehmeä kermakastike kalapullille.
| 400 g | haukifileetä |
| 1 kpl | kananmuna |
| 1 dl | kuohukermaa |
| 1 rkl | sitruunanmehua |
| 1 rkl | maissitärkkelystä |
| 2 rkl | tilliä |
| 1 tl | suolaa |
| 1/4 tl | valkopippuria |
| Keitinliemi | |
|---|---|
| 1 l | vettä |
| 1 kpl | sipuli |
| 2 kpl | kala-annosfondia |
| 2 rkl | sitruunanmehua |
| ripaus valkopippuria | |
| 1/2 kpl | ruukkua tilliä |
| Kastike | |
| 1/2 dl | vettä |
| 2 rkl | maissitärkkelystä |
| 4 dl | haukipullien keitinlientä |
| 1 dl | kuohukermaa |
| ripaus suolaa | |
- 1.
Valmista haukimurekemassa monitoimikoneessa leikkuuterällä. (Sauvasekoittimen teho ei riitä.) Paloittele haukifilee kahdeksaan osaan. Pane kalapalat monitoimikoneen kulhoon ja hienonna tasaiseksi massaksi.
- 2.
Lisää kalamassan joukkoon kananmuna, kuohukerma, sitruunanmehu ja maissitärkkelys. Hienonna tilli. Mausta kalamassa suolalla, valkopippurilla ja tillillä. Sekoita tasaiseksi. Nosta kulho jääkaappiin odottamaan.
- 3.
Valmista keitinliemi. Mittaa vesi kattilaan (vetoisuus noin 3 litraa). Kuori ja lohko sipuli kuuteen osaan. Lisää kattilaan sipuli, kala-annosfondit, sitruunanmehu ja ripaus valkopippuria sekä tilli varsineen. Kiehauta liemi. Pienennä lämpöä.
- 4.
Ota haukimassasta nokareita kahden lusikan avulla ja laske ne hiljalleen kiehuvaan liemeen. Tee samoin koko massalle. Kasta lusikat välillä kylmään veteen, jos massa tarttuu niihin. Haukipullat kypsyvät noin 4 minuutissa.
- 5.
Kun kaikki haukipullat ovat kypsyneet kiinteiksi, kaada liemi varovasti siivilän läpi talteen. Jätä haukipullat siivilään kastikkeen valmistuksen ajaksi.
- 6.
Mittaa 4 desilitraa keitinlientä kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Sekoita maissitärkkelys ja ½ desilitraa kylmää vettä. Lisää seos kiehuvaan keitinliemeen huolellisesti sekoittaen. Anna kiehua hiljalleen 3 minuuttia koko ajan sekoittaen. Viimeistele kastike kermalla ja ripauksella suolaa. Nosta haukipullat kastikkeen joukkoon.
Keitetyt haukipullat ja kermakastike
Nämä kuohkeat haukipyörykät valmistetaan ranskalaisittain keittämällä kalaliemessä, josta syntyy myös samettisen pehmeä kermakastike kalapullille.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 400 g | haukifileetä |
| 1 kpl | kananmuna |
| 1 dl | kuohukermaa |
| 1 rkl | sitruunanmehua |
| 1 rkl | maissitärkkelystä |
| 2 rkl | tilliä |
| 1 tl | suolaa |
| 1/4 tl | valkopippuria |
Keitinliemi | |
| 1 l | vettä |
| 1 kpl | sipuli |
| 2 kpl | kala-annosfondia |
| 2 rkl | sitruunanmehua |
| ripaus valkopippuria | |
| 1/2 kpl | ruukkua tilliä |
Kastike | |
| 1/2 dl | vettä |
| 2 rkl | maissitärkkelystä |
| 4 dl | haukipullien keitinlientä |
| 1 dl | kuohukermaa |
| ripaus suolaa | |
Valmistus
- 1
Valmista haukimurekemassa monitoimikoneessa leikkuuterällä. (Sauvasekoittimen teho ei riitä.) Paloittele haukifilee kahdeksaan osaan. Pane kalapalat monitoimikoneen kulhoon ja hienonna tasaiseksi massaksi.
Määrä Ainesosa 400 g haukifileetä - 2
Lisää kalamassan joukkoon kananmuna, kuohukerma, sitruunanmehu ja maissitärkkelys. Hienonna tilli. Mausta kalamassa suolalla, valkopippurilla ja tillillä. Sekoita tasaiseksi. Nosta kulho jääkaappiin odottamaan.
Määrä Ainesosa 1 kpl kananmuna 1 dl kuohukermaa 1 rkl sitruunanmehua 1 rkl maissitärkkelystä 2 rkl tilliä 1 tl suolaa 1/4 tl valkopippuria - 3
Valmista keitinliemi. Mittaa vesi kattilaan (vetoisuus noin 3 litraa). Kuori ja lohko sipuli kuuteen osaan. Lisää kattilaan sipuli, kala-annosfondit, sitruunanmehu ja ripaus valkopippuria sekä tilli varsineen. Kiehauta liemi. Pienennä lämpöä.
Määrä Ainesosa 1 l vettä 1 kpl sipuli 2 kpl kala-annosfondia 2 rkl sitruunanmehua ripaus valkopippuria 1/2 kpl ruukkua tilliä - 4
Ota haukimassasta nokareita kahden lusikan avulla ja laske ne hiljalleen kiehuvaan liemeen. Tee samoin koko massalle. Kasta lusikat välillä kylmään veteen, jos massa tarttuu niihin. Haukipullat kypsyvät noin 4 minuutissa.
- 5
Kun kaikki haukipullat ovat kypsyneet kiinteiksi, kaada liemi varovasti siivilän läpi talteen. Jätä haukipullat siivilään kastikkeen valmistuksen ajaksi.
- 6
Mittaa 4 desilitraa keitinlientä kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Sekoita maissitärkkelys ja ½ desilitraa kylmää vettä. Lisää seos kiehuvaan keitinliemeen huolellisesti sekoittaen. Anna kiehua hiljalleen 3 minuuttia koko ajan sekoittaen. Viimeistele kastike kermalla ja ripauksella suolaa. Nosta haukipullat kastikkeen joukkoon.
Määrä Ainesosa 4 dl haukipullien keitinlientä 2 rkl maissitärkkelystä 1/2 dl vettä 1 dl kuohukermaa ripaus suolaa
Tarjoa haukipullat perunamuusin kanssa.
Ravintosisältö
317
Energiaa kcal
1327
Energiaa kj
20,3 g
Rasvaa
12,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
8,8 g
Hiilihydraatteja
2,3 g
Sokereita
0,3 g
Kuituja
24,3 g
Proteiinia
4,4 g
Suolaa
317
Energiaa kcal
1327
Energiaa kj
20,3 g
Rasvaa
12,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
8,8 g
Hiilihydraatteja
2,3 g
Sokereita
0,3 g
Kuituja
24,3 g
Proteiinia
4,4 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: ripaus valkopippuria, ripaus suolaa.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























