Kyssäkaalikeitto
45 min (josta 20 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Kyssäkaali on parasta pikkuisen rapeana. Keitä kyssäkaalikeittoon tulevat perunat ja porkkanat pehmeiksi, mutta kypsennä kyssäkaali isoina paloina. Näin sosekeittoon jää kiva purutuntuma.
| 800 g | kyssäkaalia |
| 200 g | perunaa |
| 1 kpl | porkkana |
| 1 kpl | sipuli |
| 1 l | vettä |
| 1/2 tl | suolaa |
| 2 dl | maitoa |
| 1/2 tl | paprikajauhetta |
| 1/4 tl | jauhettua valkopippuria |
| Suurus | |
|---|---|
| 1 dl | kermaa |
| 1 rkl | vehnäjauhoja |
| Lisäksi | |
| 2 kpl | viipaletta vaaleaa leipää |
| 1 kpl | valkosipulinkynsi |
| 1/2 rkl | ryosiöljyä |
| 1/2 kpl | ruukku lehtipersiljaa |
- 1.
Pese ja kuori kyssäkaalit, puolita ne. Pese, kuori ja paloittele perunat ja porkkanat. Laita kasvikset kattilaan. Kuori ja lohko sipuli joukkoon. Lisää vesi ja suola. Keitä noin 20 minuuttia, kunnes perunat ja porkkanat ovat pehmeitä. Kyssäkaali saa jäädä rapeaksi. Siirrä kattila pois levyltä ja soseuta kasvikset liemineen sauvasekoittimella. Lisää maito, pyöräytä seos tasaiseksi ja laita kattila takaisin levylle.
- 2.
Sekoita kerma ja vehnäjauhot keskenään. Kaada suurus ohuena nauhana koko ajan vatkaten keittoon. Sekoittele keittoa pohjaa myöten ja keitä 5 minuuttia. Mausta paprikajauheella ja pippurilla.
- 3.
Kuutioi leipä, kuori ja hienonna valkosipuli. Kuumenna öljy paistinpannussa ja lisää valkosipuli öljyyn. Paahda leipäkuutiot öljyssä vaaleanruskeiksi.
- 4.
Jaa keitto lautasille ja viimeistele annokset leipäkuutioilla ja lehtipersiljalla.
Kyssäkaalikeitto
Kyssäkaali on parasta pikkuisen rapeana. Keitä kyssäkaalikeittoon tulevat perunat ja porkkanat pehmeiksi, mutta kypsennä kyssäkaali isoina paloina. Näin sosekeittoon jää kiva purutuntuma.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 800 g | kyssäkaalia |
| 200 g | perunaa |
| 1 kpl | porkkana |
| 1 kpl | sipuli |
| 1 l | vettä |
| 1/2 tl | suolaa |
| 2 dl | maitoa |
| 1/2 tl | paprikajauhetta |
| 1/4 tl | jauhettua valkopippuria |
Suurus | |
| 1 dl | kermaa |
| 1 rkl | vehnäjauhoja |
Lisäksi | |
| 2 kpl | viipaletta vaaleaa leipää |
| 1 kpl | valkosipulinkynsi |
| 1/2 rkl | ryosiöljyä |
| 1/2 kpl | ruukku lehtipersiljaa |
Valmistus
- 1
Pese ja kuori kyssäkaalit, puolita ne. Pese, kuori ja paloittele perunat ja porkkanat. Laita kasvikset kattilaan. Kuori ja lohko sipuli joukkoon. Lisää vesi ja suola. Keitä noin 20 minuuttia, kunnes perunat ja porkkanat ovat pehmeitä. Kyssäkaali saa jäädä rapeaksi. Siirrä kattila pois levyltä ja soseuta kasvikset liemineen sauvasekoittimella. Lisää maito, pyöräytä seos tasaiseksi ja laita kattila takaisin levylle.
Määrä Ainesosa 800 g kyssäkaalia 200 g perunaa 1 kpl porkkana 1 kpl sipuli 1/2 tl suolaa 1 l vettä 2 dl maitoa - 2
Sekoita kerma ja vehnäjauhot keskenään. Kaada suurus ohuena nauhana koko ajan vatkaten keittoon. Sekoittele keittoa pohjaa myöten ja keitä 5 minuuttia. Mausta paprikajauheella ja pippurilla.
Määrä Ainesosa 1 rkl vehnäjauhoja 1 dl kermaa 1/2 tl paprikajauhetta 1/4 tl jauhettua valkopippuria - 3
Kuutioi leipä, kuori ja hienonna valkosipuli. Kuumenna öljy paistinpannussa ja lisää valkosipuli öljyyn. Paahda leipäkuutiot öljyssä vaaleanruskeiksi.
Määrä Ainesosa 2 kpl viipaletta vaaleaa leipää 1 kpl valkosipulinkynsi 1/2 rkl ryosiöljyä - 4
Jaa keitto lautasille ja viimeistele annokset leipäkuutioilla ja lehtipersiljalla.
Määrä Ainesosa 1/2 kpl ruukku lehtipersiljaa
Ravintosisältö
254
Energiaa kcal
1065
Energiaa kj
12,0 g
Rasvaa
6,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
27,3 g
Hiilihydraatteja
12,3 g
Sokereita
5,0 g
Kuituja
5,3 g
Proteiinia
1,0 g
Suolaa
254
Energiaa kcal
1065
Energiaa kj
12,0 g
Rasvaa
6,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
27,3 g
Hiilihydraatteja
12,3 g
Sokereita
5,0 g
Kuituja
5,3 g
Proteiinia
1,0 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























