Lihapiirakat uunissa
Noin 2 tuntia (josta 60 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Lihapiirakka on loistava retkieväs! Täytä uunilihikset perinteisellä jauhelihatäytteellä ja paista helposti uunissa ilman rasvankäryä. Tarjoa lihikset kurkkusalaatin, sinapin ja ketsupin kanssa.
| 3 dl | maitoa |
| 25 g | (0.5 pkt) hiivaa |
| 1/2 dl | rypsiöljyä |
| 1 rkl | sokeria |
| 1 tl | suolaa |
| 7 - 8 dl | hiivaleipäjauhoja |
| Täyte | |
|---|---|
| 1 dl | puuroriisiä |
| 1 kpl | sipuli |
| 1 kpl | valkosipulinkynsi |
| 400 g | (1 pkt) naudan jauhelihaa |
| 1 rkl | valkoviinietikkaa |
| 1 tl | paprikajauhetta |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/2 tl | mustapippuria rouhittuna |
| Lisäksi | |
| 1 tl | rypsiöljyä paistamiseen |
| 50 g | voita sulatettuna |
- 1.
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää öljy, sokeri ja suola. Lisää jauhot vähitellen ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna kohota peitettynä noin 45 minuuttia.
- 2.
Valmista täyte. Kypsennä riisi suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Ruskista jauheliha öljyssä pannulla. Lisää sipulit ruskistuksen loppuvaiheessa. Mausta etikalla, paprikajauheella, suolalla ja pippurilla. Sekoita kypsä riisi joukkoon.
- 3.
Jaa taikina 12–16 osaan. Pyöritä ne kevyesti palloiksi ja litistä kädellä. Kauli pallot noin 12 x 18 cm:n kokoisiksi soikioiksi. Lisää 2–3 rkl täytettä, voitele reuna vedellä ja käännä täyttämätön puoli kanneksi. Painele reuna kiinni haarukalla. Anna kohota peitettynä noin 15 minuuttia.
- 4.
Voitele lihapiirakat voisulalla. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia. Voitele piirakat voilla myös paiston jälkeen. Anna jäähtyä.
Lihapiirakat uunissa
arvosana4/5
Noin 2 tuntia (josta 60 min aktiivista)
Lihapiirakka on loistava retkieväs! Täytä uunilihikset perinteisellä jauhelihatäytteellä ja paista helposti uunissa ilman rasvankäryä. Tarjoa lihikset kurkkusalaatin, sinapin ja ketsupin kanssa.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 3 dl | maitoa |
| 25 g | (0.5 pkt) hiivaa |
| 1/2 dl | rypsiöljyä |
| 1 rkl | sokeria |
| 1 tl | suolaa |
| 7 - 8 dl | hiivaleipäjauhoja |
Täyte | |
| 1 dl | puuroriisiä |
| 1 kpl | sipuli |
| 1 kpl | valkosipulinkynsi |
| 400 g | (1 pkt) naudan jauhelihaa |
| 1 rkl | valkoviinietikkaa |
| 1 tl | paprikajauhetta |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/2 tl | mustapippuria rouhittuna |
Lisäksi | |
| 1 tl | rypsiöljyä paistamiseen |
| 50 g | voita sulatettuna |
Valmistus (Uuni 225°C)
1Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää öljy, sokeri ja suola. Lisää jauhot vähitellen ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna kohota peitettynä noin 45 minuuttia.
Määrä Ainesosa 3 dl maitoa 25 g (0.5 pkt) hiivaa 1/2 dl rypsiöljyä 1 rkl sokeria 1 tl suolaa 7 - 8 dl hiivaleipäjauhoja
2Valmista täyte. Kypsennä riisi suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Ruskista jauheliha öljyssä pannulla. Lisää sipulit ruskistuksen loppuvaiheessa. Mausta etikalla, paprikajauheella, suolalla ja pippurilla. Sekoita kypsä riisi joukkoon.
Määrä Ainesosa 1 dl puuroriisiä 1 kpl sipuli 1 kpl valkosipulinkynsi 400 g (1 pkt) naudan jauhelihaa 1 tl rypsiöljyä paistamiseen 1 rkl valkoviinietikkaa 1 tl paprikajauhetta 1/2 tl suolaa 1/2 tl mustapippuria rouhittuna
3Jaa taikina 12–16 osaan. Pyöritä ne kevyesti palloiksi ja litistä kädellä. Kauli pallot noin 12 x 18 cm:n kokoisiksi soikioiksi. Lisää 2–3 rkl täytettä, voitele reuna vedellä ja käännä täyttämätön puoli kanneksi. Painele reuna kiinni haarukalla. Anna kohota peitettynä noin 15 minuuttia.
4Voitele lihapiirakat voisulalla. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia. Voitele piirakat voilla myös paiston jälkeen. Anna jäähtyä.
Määrä Ainesosa 50 g voita sulatettuna
Vinkki: Valmista kasvislihikset eli vihikset vaihtamalla maito kasvijuomaan, jauheliha kasvijauhikseen ja voi margariiniin.
Ravintosisältö
240
Energiaa kcal
1005
Energiaa kj
10,9 g
Rasvaa
3,9 g
Tyydyttynyttä rasvaa
24,8 g
Hiilihydraatteja
2,3 g
Sokereita
1,9 g
Kuituja
9,6 g
Proteiinia
0,7 g
Suolaa
240
Energiaa kcal
1005
Energiaa kj
10,9 g
Rasvaa
3,9 g
Tyydyttynyttä rasvaa
24,8 g
Hiilihydraatteja
2,3 g
Sokereita
1,9 g
Kuituja
9,6 g
Proteiinia
0,7 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

































