Lipeäkala portugalilaiseen tapaan
60 min (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Jos kaipaat vaihtelua perinteiseen lipeäkalaan, upota lipeäkalapalat sahramilla juhlavaksi maustettuun, oliiveilla ja sitruunalla piristettyyn tomaattikastikkeeseen.
| 1 kg | lipeäkalaa |
| 1 l | vettä |
| 1 tl | suolaa |
| Kastike | |
|---|---|
| 6 kpl | perunaa |
| 2 kpl | valkosipulinkynttä |
| 1 kpl | sipuli |
| 1 kpl | sitruuna |
| 2 rkl | oliiviöljyä |
| 800 g | (2 tlk) kuorittuja tomaatteja |
| 1 dl | vettä |
| 1/2 g | (1 ps) sahramia |
| 2 dl | oliiveja |
| 1 dl | persiljaa hienonnettuna |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/4 tl | rouhittua mustapippuria |
| Lisäksi | |
| rapeakuorista leipää | |
- 1.
Laita kalat teräskattilaan nahkapuoli alaspäin. Kaada päälle vettä niin, että kalat peittyvät. Mausta suolalla. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja keitä kaloja matalalla lämmöllä kannen alla noin 20 minuuttia. Nosta kalapalat reikäkauhalla lautaselle talouspaperin päälle valumaan.
- 2.
Kuori ja paloittele perunat 4–6 osaan. Kuori ja hienonna valkosipuli ja sipuli. Purista sitruunan mehu.
- 3.
Kuumenna öljy isolla pannulla tai laakeassa kattilassa. Kuullota sipulia ja valkosipulia pannulla 1–2 minuuttia. Sekoita perunat joukkoon ja paista 3–5 minuuttia. Lisää tomaatit liemineen ja vesi. Puolita tomaatit paistinlastalla. Lisää sahrami ja sitruunamehu. Keitä kastiketta miedolla lämmöllä kannen alla noin 30 minuuttia.
- 4.
Lisää oliivit, persilja, suola ja pippuri. Sekoita. Lisää kypsät kalapalat ja hauduta miedolla lämmöllä 5 minuuttia. Tarkista maku ja tarjoa leivän kanssa.
Lipeäkala portugalilaiseen tapaan
Jos kaipaat vaihtelua perinteiseen lipeäkalaan, upota lipeäkalapalat sahramilla juhlavaksi maustettuun, oliiveilla ja sitruunalla piristettyyn tomaattikastikkeeseen.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1 kg | lipeäkalaa |
| 1 l | vettä |
| 1 tl | suolaa |
Kastike | |
| 6 kpl | perunaa |
| 2 kpl | valkosipulinkynttä |
| 1 kpl | sipuli |
| 1 kpl | sitruuna |
| 2 rkl | oliiviöljyä |
| 800 g | (2 tlk) kuorittuja tomaatteja |
| 1 dl | vettä |
| 1/2 g | (1 ps) sahramia |
| 2 dl | oliiveja |
| 1 dl | persiljaa hienonnettuna |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/4 tl | rouhittua mustapippuria |
Lisäksi | |
| rapeakuorista leipää | |
Valmistus
- 1
Laita kalat teräskattilaan nahkapuoli alaspäin. Kaada päälle vettä niin, että kalat peittyvät. Mausta suolalla. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja keitä kaloja matalalla lämmöllä kannen alla noin 20 minuuttia. Nosta kalapalat reikäkauhalla lautaselle talouspaperin päälle valumaan.
Määrä Ainesosa 1 kg lipeäkalaa 1 l vettä 1 tl suolaa - 2
Kuori ja paloittele perunat 4–6 osaan. Kuori ja hienonna valkosipuli ja sipuli. Purista sitruunan mehu.
Määrä Ainesosa 6 kpl perunaa 2 kpl valkosipulinkynttä 1 kpl sipuli 1 kpl sitruuna - 3
Kuumenna öljy isolla pannulla tai laakeassa kattilassa. Kuullota sipulia ja valkosipulia pannulla 1–2 minuuttia. Sekoita perunat joukkoon ja paista 3–5 minuuttia. Lisää tomaatit liemineen ja vesi. Puolita tomaatit paistinlastalla. Lisää sahrami ja sitruunamehu. Keitä kastiketta miedolla lämmöllä kannen alla noin 30 minuuttia.
Määrä Ainesosa 2 rkl oliiviöljyä 800 g (2 tlk) kuorittuja tomaatteja 1 dl vettä 1/2 g (1 ps) sahramia - 4
Lisää oliivit, persilja, suola ja pippuri. Sekoita. Lisää kypsät kalapalat ja hauduta miedolla lämmöllä 5 minuuttia. Tarkista maku ja tarjoa leivän kanssa.
Määrä Ainesosa 2 dl oliiveja 1 dl persiljaa hienonnettuna 1/2 tl suolaa 1/4 tl rouhittua mustapippuria rapeakuorista leipää
Ravintosisältö
423
Energiaa kcal
1772
Energiaa kj
12,5 g
Rasvaa
1,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
25,8 g
Hiilihydraatteja
11,8 g
Sokereita
6,3 g
Kuituja
46,8 g
Proteiinia
3,9 g
Suolaa
423
Energiaa kcal
1772
Energiaa kj
12,5 g
Rasvaa
1,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
25,8 g
Hiilihydraatteja
11,8 g
Sokereita
6,3 g
Kuituja
46,8 g
Proteiinia
3,9 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1 dl persiljaa hienonnettuna, rapeakuorista leipää.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























