Vuoraa leivinpaperilla 2 vuokaa (noin 20 x 20 cm).
Lämmitä kaurajuoma kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva juomaan. Lisää öljy, hunaja ja suola. Sekoita hirssihiutaleet ja psyllium nesteeseen. Turvota 5 minuuttia.
Sekoita rusinat ja 4 ½ dl gluteenitonta jauhoseosta vähitellen sähkövatkaimella taikinaan.
Ripota ½ dl gluteenitonta jauhoseosta leivinpöydälle. Kaada taikina pöydälle ja jaa se 20 palaksi. Pyöritä 18 palaa sämpylöiksi ja laita vuokiin. Jätä väliin 1 cm kohoamisvaraa. Pyöritä jäljelle jääneistä paloista jokaiselle sämpylälle kaksi korvaa (halk. 1 cm). Kohota sämpylöitä liinan alla 30 minuuttia.
Säädä uuni 225 asteeseen. Puolita 9 rusinaa. Paina rusinanpuolikas nenäksi sämpylän keskelle. Paista uunissa 15 minuuttia.
Nosta sämpylät yhtenäisenä levynä ritilälle ilman leivinpaperia jäähtymään, jotta kosteus haihtuu.
Pursota tuorejuustosta sämpylöille silmät ja suut. Leikkaa pienet rusinanpalat silmiin. Halutessasi piirrä viikset sulatetulla suklaalla.
Vinkki: Kuohkeat sämpylät ovat parhaimmillaan samana päivänä.
Reseptiä päivitetty 29.1.2018: Resepti ei ole gluteeniton, koska kaurajuoma ja kauralevite saattavat sisältää gluteenia. Tarkistathan pakkauksesta tuotetiedot.
Huom! Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Yksi annos
Koko resepti
513
123
1,0 g
0,3 g
25,0 g
7,2 g
1,1 g
2,4 g
0,1 g
Ravintolaskelmassa ei huomioitu:
50 g Hiivaa,
0,75 dl (¾ dl) öljyä,
2 tl Suolaa,
2 rkl Psylliumia,
0,5 dl Kaurapohjaista "tuorejuustoa" (esim, oatly påmackan).
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli