Nassusämpylät
Noin 1,5 tuntia (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Hunajalla ja rusinoilla makeutetut pehmeät gluteenittomat sämpylät paistuvat vuoassa poski poskea vasten. Hauska koristelu on etenkin lapsien mieleen!
| 5 dl | gluteenitonta kaurajuomaa |
| 50 g | tuorehiivaa |
| 3/4 dl | rypsiöljyä |
| 1 1/2 rkl | hunajaa |
| 2 tl | suolaa |
| 2 dl | hirssihiutaleita |
| 2 rkl | psylliumia |
| 1 dl | rusinoita |
| 5 dl | gluteenitonta jauhoseosta |
| Koristelu | |
|---|---|
| 15 kpl | rusinoita |
| 1/2 dl | vegaanista tuorejuustoa |
| 20 g | tummaa suklaata (maidoton) |
- 1.
Vuoraa leivinpaperilla 2 vuokaa (noin 20 x 20 cm).
- 2.
Lämmitä kaurajuoma kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva juomaan. Lisää öljy, hunaja ja suola. Sekoita hirssihiutaleet ja psyllium nesteeseen. Turvota 5 minuuttia.
- 3.
Sekoita rusinat ja 4 ½ dl gluteenitonta jauhoseosta vähitellen sähkövatkaimella taikinaan.
- 4.
Ripota ½ dl gluteenitonta jauhoseosta leivinpöydälle. Kaada taikina pöydälle ja jaa se 20 palaksi. Pyöritä 18 palaa sämpylöiksi ja laita vuokiin. Jätä väliin 1 cm kohoamisvaraa. Pyöritä jäljelle jääneistä paloista jokaiselle sämpylälle kaksi korvaa (halk. 1 cm). Kohota sämpylöitä liinan alla 30 minuuttia.
- 5.
Kuumenna uuni 225 asteeseen. Puolita 9 rusinaa. Paina rusinanpuolikas nenäksi sämpylän keskelle. Paista uunissa 15 minuuttia.
- 6.
Nosta sämpylät yhtenäisenä levynä ritilälle ilman leivinpaperia jäähtymään, jotta kosteus haihtuu.
- 7.
Pursota tuorejuustosta sämpylöille silmät ja suut. Leikkaa pienet rusinanpalat silmiin. Halutessasi pursota viikset sulatetulla suklaalla.
Nassusämpylät
Hunajalla ja rusinoilla makeutetut pehmeät gluteenittomat sämpylät paistuvat vuoassa poski poskea vasten. Hauska koristelu on etenkin lapsien mieleen!
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 5 dl | gluteenitonta kaurajuomaa |
| 50 g | tuorehiivaa |
| 3/4 dl | rypsiöljyä |
| 1 1/2 rkl | hunajaa |
| 2 tl | suolaa |
| 2 dl | hirssihiutaleita |
| 2 rkl | psylliumia |
| 1 dl | rusinoita |
| 5 dl | gluteenitonta jauhoseosta |
Koristelu | |
| 15 kpl | rusinoita |
| 1/2 dl | vegaanista tuorejuustoa |
| 20 g | tummaa suklaata (maidoton) |
Valmistus (Uuni 225°C)
- 1
Vuoraa leivinpaperilla 2 vuokaa (noin 20 x 20 cm).
- 2
Lämmitä kaurajuoma kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva juomaan. Lisää öljy, hunaja ja suola. Sekoita hirssihiutaleet ja psyllium nesteeseen. Turvota 5 minuuttia.
Määrä Ainesosa 5 dl gluteenitonta kaurajuomaa 50 g tuorehiivaa 3/4 dl rypsiöljyä 1 1/2 rkl hunajaa 2 tl suolaa 2 dl hirssihiutaleita 2 rkl psylliumia - 3
Sekoita rusinat ja 4 ½ dl gluteenitonta jauhoseosta vähitellen sähkövatkaimella taikinaan.
Määrä Ainesosa 1 dl rusinoita 5 dl gluteenitonta jauhoseosta - 4
Ripota ½ dl gluteenitonta jauhoseosta leivinpöydälle. Kaada taikina pöydälle ja jaa se 20 palaksi. Pyöritä 18 palaa sämpylöiksi ja laita vuokiin. Jätä väliin 1 cm kohoamisvaraa. Pyöritä jäljelle jääneistä paloista jokaiselle sämpylälle kaksi korvaa (halk. 1 cm). Kohota sämpylöitä liinan alla 30 minuuttia.
- 5
Kuumenna uuni 225 asteeseen. Puolita 9 rusinaa. Paina rusinanpuolikas nenäksi sämpylän keskelle. Paista uunissa 15 minuuttia.
Määrä Ainesosa 15 kpl rusinoita - 6
Nosta sämpylät yhtenäisenä levynä ritilälle ilman leivinpaperia jäähtymään, jotta kosteus haihtuu.
- 7
Pursota tuorejuustosta sämpylöille silmät ja suut. Leikkaa pienet rusinanpalat silmiin. Halutessasi pursota viikset sulatetulla suklaalla.
Määrä Ainesosa 1/2 dl vegaanista tuorejuustoa 15 kpl rusinoita 20 g tummaa suklaata (maidoton)
Kuohkeat sämpylät ovat parhaimmillaan samana päivänä.
Ravintosisältö
165
Energiaa kcal
691
Energiaa kj
5,5 g
Rasvaa
0,9 g
Tyydyttynyttä rasvaa
25,1 g
Hiilihydraatteja
7,2 g
Sokereita
1,3 g
Kuituja
3,0 g
Proteiinia
0,8 g
Suolaa
165
Energiaa kcal
691
Energiaa kj
5,5 g
Rasvaa
0,9 g
Tyydyttynyttä rasvaa
25,1 g
Hiilihydraatteja
7,2 g
Sokereita
1,3 g
Kuituja
3,0 g
Proteiinia
0,8 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 2 rkl psylliumia.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























