Naurisleipäset

Arvostele resepti
10 Kappaletta

45 min (josta 30 min aktiivista)

Etelä-Pohjanmaan perinneleipä eli naurisleipä on parhaimmillaan syksyllä, kun nauriit ovat meheviä ja tuoreita. Käytä taikinaan sekä nauriit että niiden keitinliemi.

Ainekset

MääräAinesosa
800 gnauriita
3/4 tlsuolaa
1/4 kpl(12,5 g, à 50 g) hiivaa
5 dlvehnäjauhoja
5 dlruisjauhoja
5 dlohrajauhoja

Valmistus

  1. 1

    Kuori ja paloittele nauriit. Laita palat kattilaan ja laske päälle sen verran vettä, että nauriit juuri ja juuri peittyvät. Keitä, kunnes nauriit ovat pehmeitä, noin 10 minuuttia. Valuta keitinvesi talteen. Survo nauriit ilman nestettä. Anna soseen ja keitinveden jäähtyä kädenlämpöiseksi.

    MääräAinesosa
    800 gnauriita
  2. 2

    Liuota hiiva kädenlämpöiseen keitinveteen. Sekoita naurissose ja suola joukkoon. Yhdistä jauhot toisessa kulhossa. Alusta jauhoseosta taikinaan, kunnes taikina pysyy koossa, mutta on vielä pehmeää.

    MääräAinesosa
    5 dlvehnäjauhoja
    5 dlruisjauhoja
    1/4 kpl(12,5 g, à 50 g) hiivaa
    5 dlohrajauhoja
    3/4 tlsuolaa
  3. 3

    Taputtele taikinasta leivinpaperille pellille pyöreitä, noin 1 ½ cm:n paksuisia leipäsiä. Pistele leivät haarukalla ja kypsennä 250-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Tarjoa leivät voin tai margariinin kanssa.

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Resepti:
Kati Pohja
Kuvat:
Ninna Lindström
16.8.2018
|
Päivitetty: 25.9.2025

Samankaltaisia reseptejä