Naurisleipäset
45 min (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Etelä-Pohjanmaan perinneleipä eli naurisleipä on parhaimmillaan syksyllä, kun nauriit ovat meheviä ja tuoreita. Käytä taikinaan sekä nauriit että niiden keitinliemi.
| 800 g | nauriita |
| 3/4 tl | suolaa |
| 1/4 kpl | (12,5 g, à 50 g) hiivaa |
| 5 dl | vehnäjauhoja |
| 5 dl | ruisjauhoja |
| 5 dl | ohrajauhoja |
- 1.
Kuori ja paloittele nauriit. Laita palat kattilaan ja laske päälle sen verran vettä, että nauriit juuri ja juuri peittyvät. Keitä, kunnes nauriit ovat pehmeitä, noin 10 minuuttia. Valuta keitinvesi talteen. Survo nauriit ilman nestettä. Anna soseen ja keitinveden jäähtyä kädenlämpöiseksi.
- 2.
Liuota hiiva kädenlämpöiseen keitinveteen. Sekoita naurissose ja suola joukkoon. Yhdistä jauhot toisessa kulhossa. Alusta jauhoseosta taikinaan, kunnes taikina pysyy koossa, mutta on vielä pehmeää.
- 3.
Taputtele taikinasta leivinpaperille pellille pyöreitä, noin 1 ½ cm:n paksuisia leipäsiä. Pistele leivät haarukalla ja kypsennä 250-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Tarjoa leivät voin tai margariinin kanssa.
Naurisleipäset
Etelä-Pohjanmaan perinneleipä eli naurisleipä on parhaimmillaan syksyllä, kun nauriit ovat meheviä ja tuoreita. Käytä taikinaan sekä nauriit että niiden keitinliemi.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 800 g | nauriita |
| 3/4 tl | suolaa |
| 1/4 kpl | (12,5 g, à 50 g) hiivaa |
| 5 dl | vehnäjauhoja |
| 5 dl | ruisjauhoja |
| 5 dl | ohrajauhoja |
Valmistus
- 1
Kuori ja paloittele nauriit. Laita palat kattilaan ja laske päälle sen verran vettä, että nauriit juuri ja juuri peittyvät. Keitä, kunnes nauriit ovat pehmeitä, noin 10 minuuttia. Valuta keitinvesi talteen. Survo nauriit ilman nestettä. Anna soseen ja keitinveden jäähtyä kädenlämpöiseksi.
Määrä Ainesosa 800 g nauriita - 2
Liuota hiiva kädenlämpöiseen keitinveteen. Sekoita naurissose ja suola joukkoon. Yhdistä jauhot toisessa kulhossa. Alusta jauhoseosta taikinaan, kunnes taikina pysyy koossa, mutta on vielä pehmeää.
Määrä Ainesosa 5 dl vehnäjauhoja 5 dl ruisjauhoja 1/4 kpl (12,5 g, à 50 g) hiivaa 5 dl ohrajauhoja 3/4 tl suolaa - 3
Taputtele taikinasta leivinpaperille pellille pyöreitä, noin 1 ½ cm:n paksuisia leipäsiä. Pistele leivät haarukalla ja kypsennä 250-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Tarjoa leivät voin tai margariinin kanssa.
Ravintosisältö
321
Energiaa kcal
1346
Energiaa kj
1,8 g
Rasvaa
0,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
61,4 g
Hiilihydraatteja
4,2 g
Sokereita
8,6 g
Kuituja
9,7 g
Proteiinia
0,5 g
Suolaa
321
Energiaa kcal
1346
Energiaa kj
1,8 g
Rasvaa
0,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
61,4 g
Hiilihydraatteja
4,2 g
Sokereita
8,6 g
Kuituja
9,7 g
Proteiinia
0,5 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























