Pähkinäinen sitruunakakku
Noin 2 tuntia (josta 60 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Herkullinen sitruunakreemi kruunaa tämän pähkinäisen kakun. Kakun voi valmistaa tarjoilua edellisenä päivänä ja se kannattaa säilyttää jääkaapissa.
| 4 kpl | kananmunaa |
| 1 1/2 dl | sokeria |
| 1 dl | vehnäjauhoja |
| 1 dl | perunajauhoja |
| 1 tl | leivinjauhetta |
| Vuokaan | |
|---|---|
| margariinia | |
| korppujauhoja | |
| Sitruunakreemi | |
| 3 kpl | kananmunan keltuaista |
| 1 1/2 dl | sitruunamehua |
| 1 dl | vettä |
| 2 dl | sokeria |
| 3 rkl | maissitärkkelystä |
| 75 g | margariinia |
| 1 kpl | sitruunan raastettu kuori |
| 2 dl | kuohukermaa |
| Hasselpähkinäkrokantti | |
| 1 dl | hasselpähkinöitä |
| 1 dl | sokeria |
- 1.
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet ja siivilöi vaahtoon. Kääntele tasaiseksi taikinaksi. Voitele ja korppujauhota irtopohjakakkuvuoka (halk. 24 cm). Levitä taikina vuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia. Anna jäähtyä.
- 2.
Voitele ja korppujauhota irtopohjakakkuvuoka (halk. 24 cm). Levitä taikina vuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia. Anna jäähtyä.
- 3.
Valmista kiisseli. Kuumenna sekoittaen teflonkattilassa keltuaiset, sitruunamehu, vesi, sokeri ja maissitärkkelys kunnes seos paksunee ja kiehahtaa. Nosta kattila syrjään ja vatkaa joukkoon kuutioitu rasva. Mausta sitruunaraasteella. Kaada kiisseli kulhoon ja siirrä jääkaappiin tunniksi.
- 4.
Rouhi pähkinät. Paahda paistinpannulla sokeria, kunnes se sulaa ja muuttuu kauniin ruskeaksi. Varo polttamasta. Ripottele joukkoon pähkinät ja kaada kuuma seos välittömästi uunipellille ja anna jäähtyä.
- 5.
Rouhi pähkinäseos teholeikkurissa tai kaulimella. Vaahdota kerma ja sekoita sitruunakiisselin joukkoon. Leikkaa kakkupohja kahteen osaan. Levitä väliin puolet sitruunakreemistä. Ripottele päälle puolet krokantista. Nosta päälle kakkulevy ja levitä pinnalle loppu sitruunakreemi. Ripottele pinnalle loppu krokantti.
Pähkinäinen sitruunakakku
arvosana5/5
Noin 2 tuntia (josta 60 min aktiivista)
Herkullinen sitruunakreemi kruunaa tämän pähkinäisen kakun. Kakun voi valmistaa tarjoilua edellisenä päivänä ja se kannattaa säilyttää jääkaapissa.
Ainekset (13 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 4 kpl | kananmunaa |
| 1 1/2 dl | sokeria |
| 1 dl | vehnäjauhoja |
| 1 dl | perunajauhoja |
| 1 tl | leivinjauhetta |
Vuokaan | |
| margariinia | |
| korppujauhoja | |
Sitruunakreemi | |
| 3 kpl | kananmunan keltuaista |
| 1 1/2 dl | sitruunamehua |
| 1 dl | vettä |
| 2 dl | sokeria |
| 3 rkl | maissitärkkelystä |
| 75 g | margariinia |
| 1 kpl | sitruunan raastettu kuori |
| 2 dl | kuohukermaa |
Hasselpähkinäkrokantti | |
| 1 dl | hasselpähkinöitä |
| 1 dl | sokeria |
Valmistus (Uuni 175°C)
- 1
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet ja siivilöi vaahtoon. Kääntele tasaiseksi taikinaksi. Voitele ja korppujauhota irtopohjakakkuvuoka (halk. 24 cm). Levitä taikina vuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia. Anna jäähtyä.
Määrä Ainesosa 4 kpl kananmunaa 1 1/2 dl sokeria 1 dl vehnäjauhoja 1 dl perunajauhoja 1 tl leivinjauhetta - 2
Voitele ja korppujauhota irtopohjakakkuvuoka (halk. 24 cm). Levitä taikina vuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia. Anna jäähtyä.
Määrä Ainesosa korppujauhoja margariinia - 3
Valmista kiisseli. Kuumenna sekoittaen teflonkattilassa keltuaiset, sitruunamehu, vesi, sokeri ja maissitärkkelys kunnes seos paksunee ja kiehahtaa. Nosta kattila syrjään ja vatkaa joukkoon kuutioitu rasva. Mausta sitruunaraasteella. Kaada kiisseli kulhoon ja siirrä jääkaappiin tunniksi.
Määrä Ainesosa 3 kpl kananmunan keltuaista 1 1/2 dl sitruunamehua 1 dl vettä 2 dl sokeria 3 rkl maissitärkkelystä 75 g margariinia 1 kpl sitruunan raastettu kuori - 4
Rouhi pähkinät. Paahda paistinpannulla sokeria, kunnes se sulaa ja muuttuu kauniin ruskeaksi. Varo polttamasta. Ripottele joukkoon pähkinät ja kaada kuuma seos välittömästi uunipellille ja anna jäähtyä.
Määrä Ainesosa 1 dl hasselpähkinöitä 1 dl sokeria - 5
Rouhi pähkinäseos teholeikkurissa tai kaulimella. Vaahdota kerma ja sekoita sitruunakiisselin joukkoon. Leikkaa kakkupohja kahteen osaan. Levitä väliin puolet sitruunakreemistä. Ripottele päälle puolet krokantista. Nosta päälle kakkulevy ja levitä pinnalle loppu sitruunakreemi. Ripottele pinnalle loppu krokantti.
Määrä Ainesosa 2 dl kuohukermaa
Ravintosisältö
328
Energiaa kcal
1372
Energiaa kj
16,2 g
Rasvaa
5,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
39,1 g
Hiilihydraatteja
30,4 g
Sokereita
1,1 g
Kuituja
5,2 g
Proteiinia
0,1 g
Suolaa
328
Energiaa kcal
1372
Energiaa kj
16,2 g
Rasvaa
5,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
39,1 g
Hiilihydraatteja
30,4 g
Sokereita
1,1 g
Kuituja
5,2 g
Proteiinia
0,1 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1 tl Leivinjauhetta, Margariinia, Korppujauhoja, 1 dl Vettä, Sitruunan raastettu kuori.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























