Pähkinäiset sämpylät
Noin 2 tuntia (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Pähkinäiset sämpylät ovat mainion maukkaita leipiä, sillä sämpylätaikina mehevöitetään jogurtilla, maustetaan fenkolilla ja sattumiksi lisätään hasselpähkinöitä.
| 2 tl | fenkolinsiemeniä |
| 2 dl | hasselpähkinöitä |
| 2 dl | maustamatonta jogurttia |
| 3 dl | kuumaa vettä |
| 50 g | hiivaa |
| 2 rkl | siirappia |
| 1 tl | suolaa |
| 12 dl | sämpyläjauhoja |
| 1 dl | rypsiöljyä |
- 1.
Kuumenna uuni 250 asteeseen. Murskaa fenkolinsiemenet morttelissa. Rouhi pähkinät.
- 2.
Mittaa jogurtti kulhoon ja kaada päälle kuuma vesi, jotta saat kädenlämpöistä nestettä. Liuota hiiva nesteeseen. Sekoita joukkoon siirappi, suola, fenkolit ja pähkinät.
- 3.
Lisää joukkoon sämpyläjauhoja niin paljon, että saat kimmoisan taikinan. Lisää öljy ja loput jauhot ja kääntele tasaiseksi. Anna taikinan kohota peitettynä noin 45 minuuttia.
- 4.
Muotoile taikinasta jauhotetulla alustalla muutama tanko. Leikkaa tangot tasakokoisiksi paloiksi. Pyörittele paloista pitkulaisia sämpylöitä ja siirrä leivinpaperoidulle uunipellille. Anna kohota peitettynä 15 minuuttia.
- 5.
Paista ensin 250-asteisessa uunissa 5 minuuttia. Alenna lämpö 175 asteeseen ja paista vielä noin 8 minuuttia kunnes sämpylät ovat kypsiä.
Pähkinäiset sämpylät
Pähkinäiset sämpylät ovat mainion maukkaita leipiä, sillä sämpylätaikina mehevöitetään jogurtilla, maustetaan fenkolilla ja sattumiksi lisätään hasselpähkinöitä.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 2 tl | fenkolinsiemeniä |
| 2 dl | hasselpähkinöitä |
| 2 dl | maustamatonta jogurttia |
| 3 dl | kuumaa vettä |
| 50 g | hiivaa |
| 2 rkl | siirappia |
| 1 tl | suolaa |
| 12 dl | sämpyläjauhoja |
| 1 dl | rypsiöljyä |
Valmistus (Uuni 250°C)
- 1
Kuumenna uuni 250 asteeseen. Murskaa fenkolinsiemenet morttelissa. Rouhi pähkinät.
Määrä Ainesosa 2 tl fenkolinsiemeniä 2 dl hasselpähkinöitä - 2
Mittaa jogurtti kulhoon ja kaada päälle kuuma vesi, jotta saat kädenlämpöistä nestettä. Liuota hiiva nesteeseen. Sekoita joukkoon siirappi, suola, fenkolit ja pähkinät.
Määrä Ainesosa 2 dl maustamatonta jogurttia 3 dl kuumaa vettä 50 g hiivaa 2 rkl siirappia 1 tl suolaa - 3
Lisää joukkoon sämpyläjauhoja niin paljon, että saat kimmoisan taikinan. Lisää öljy ja loput jauhot ja kääntele tasaiseksi. Anna taikinan kohota peitettynä noin 45 minuuttia.
Määrä Ainesosa 12 dl sämpyläjauhoja 1 dl rypsiöljyä - 4
Muotoile taikinasta jauhotetulla alustalla muutama tanko. Leikkaa tangot tasakokoisiksi paloiksi. Pyörittele paloista pitkulaisia sämpylöitä ja siirrä leivinpaperoidulle uunipellille. Anna kohota peitettynä 15 minuuttia.
- 5
Paista ensin 250-asteisessa uunissa 5 minuuttia. Alenna lämpö 175 asteeseen ja paista vielä noin 8 minuuttia kunnes sämpylät ovat kypsiä.
Ravintosisältö
200
Energiaa kcal
836
Energiaa kj
9,4 g
Rasvaa
0,9 g
Tyydyttynyttä rasvaa
21,9 g
Hiilihydraatteja
2,4 g
Sokereita
3,1 g
Kuituja
5,3 g
Proteiinia
0,3 g
Suolaa
200
Energiaa kcal
836
Energiaa kj
9,4 g
Rasvaa
0,9 g
Tyydyttynyttä rasvaa
21,9 g
Hiilihydraatteja
2,4 g
Sokereita
3,1 g
Kuituja
5,3 g
Proteiinia
0,3 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 2 tl fenkolinsiemeniä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























