Persikka-rahkapiirakka
Noin 2 tuntia (josta 45 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Perinteinen rahkapiirakka on kahvipöydän ikisuosikki! Pehmeän pullapohjan ja raikkaan rahkatäytteen yhdistelmä hurmaa kerta toisensa jälkeen. Persikkaviipaleet viimeistelevät herkun.
| Pullataikina | |
|---|---|
| 2 1/2 dl | maitoa |
| 25 g | (1/2 pkt) hiivaa |
| 1 kpl | kananmuna |
| 1 dl | sokeria |
| 1/2 rkl | kardemummaa |
| 1/2 tl | suolaa |
| 7 - 8 dl | vehnäjauhoja |
| 75 g | leivontamargariinia tai voita |
| Täyte | |
| 3 kpl | kananmunaa |
| 500 g | (2 prk) rasvatonta maitorahkaa |
| 2 dl | (1 prk) vispikermaa |
| 3/4 dl | sokeria |
| 3 rkl | sitruunanmehua |
| 2 tl | vaniljasokeria |
| Pinnalle | |
| 410 g | (1 tlk) persikanpuolikkaita mehussa |
- 1.
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää muna, sokeri, kardemumma ja suola. Sekoita osa jauhoista joukkoon. Alusta loput jauhot taikinaan käsin vaivaten. Tarkkaile jauhojen sopivaa määrää ja lisää alustuksen loppuvaiheessa pehmeä rasva. Malta alustaa riittävästi, jotta taikinaan syntyy hyvä sitko. Taikina on valmista, kun se irtoaa kulhon reunoista ja käsistä. Kohota taikinaa liinan alla lämpimässä paikassa 30−40 minuuttia tai kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.
- 2.
Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Siirrä taikina kevyesti jauhotetun leivinpaperin päälle työpöydälle. Kauli taikina leivinpaperin kokoiseksi levyksi tarvittaessa jauhoja apuna käyttäen. Siirrä syvälle uunipellille. Taputtele taikinaa ylöspäin reunoille ja jätä reunat hieman pohjaa paksummiksi. Kohota liinan alla 30 minuuttia.
- 3.
Riko munat kulhoon ja vispaa rakenne rikki. Ota 1 rkl talteen reunojen voitelua varten. Sekoita loput munat ja täytteen ainekset keskenään. Valuta ja viipaloi persikat.
- 4.
Painele kohonneen taikinan reunoja vielä ylöspäin. Voitele reunat munalla. Kaada täyte pohjan päälle. Asettele persikkaviipaleet täytteen pinnalle. Paista 200-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 20 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä. Leikkaa paloiksi jäähtyneenä.
Persikka-rahkapiirakka
arvosana4/5
Noin 2 tuntia (josta 45 min aktiivista)
Perinteinen rahkapiirakka on kahvipöydän ikisuosikki! Pehmeän pullapohjan ja raikkaan rahkatäytteen yhdistelmä hurmaa kerta toisensa jälkeen. Persikkaviipaleet viimeistelevät herkun.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
Pullataikina | |
| 2 1/2 dl | maitoa |
| 25 g | (1/2 pkt) hiivaa |
| 1 kpl | kananmuna |
| 1 dl | sokeria |
| 1/2 rkl | kardemummaa |
| 1/2 tl | suolaa |
| 7 - 8 dl | vehnäjauhoja |
| 75 g | leivontamargariinia tai voita |
Täyte | |
| 3 kpl | kananmunaa |
| 500 g | (2 prk) rasvatonta maitorahkaa |
| 2 dl | (1 prk) vispikermaa |
| 3/4 dl | sokeria |
| 3 rkl | sitruunanmehua |
| 2 tl | vaniljasokeria |
Pinnalle | |
| 410 g | (1 tlk) persikanpuolikkaita mehussa |
Valmistus (Uuni 200°C)
- 1
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää muna, sokeri, kardemumma ja suola. Sekoita osa jauhoista joukkoon. Alusta loput jauhot taikinaan käsin vaivaten. Tarkkaile jauhojen sopivaa määrää ja lisää alustuksen loppuvaiheessa pehmeä rasva. Malta alustaa riittävästi, jotta taikinaan syntyy hyvä sitko. Taikina on valmista, kun se irtoaa kulhon reunoista ja käsistä. Kohota taikinaa liinan alla lämpimässä paikassa 30−40 minuuttia tai kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.
Määrä Ainesosa 25 g (1/2 pkt) hiivaa 2 1/2 dl maitoa 1 kpl kananmuna 1 dl sokeria 1/2 rkl kardemummaa 1/2 tl suolaa 7 - 8 dl vehnäjauhoja 75 g leivontamargariinia tai voita - 2
Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Siirrä taikina kevyesti jauhotetun leivinpaperin päälle työpöydälle. Kauli taikina leivinpaperin kokoiseksi levyksi tarvittaessa jauhoja apuna käyttäen. Siirrä syvälle uunipellille. Taputtele taikinaa ylöspäin reunoille ja jätä reunat hieman pohjaa paksummiksi. Kohota liinan alla 30 minuuttia.
- 3
Riko munat kulhoon ja vispaa rakenne rikki. Ota 1 rkl talteen reunojen voitelua varten. Sekoita loput munat ja täytteen ainekset keskenään. Valuta ja viipaloi persikat.
Määrä Ainesosa 3 kpl kananmunaa 500 g (2 prk) rasvatonta maitorahkaa 2 dl (1 prk) vispikermaa 3/4 dl sokeria 3 rkl sitruunanmehua 2 tl vaniljasokeria 410 g (1 tlk) persikanpuolikkaita mehussa - 4
Painele kohonneen taikinan reunoja vielä ylöspäin. Voitele reunat munalla. Kaada täyte pohjan päälle. Asettele persikkaviipaleet täytteen pinnalle. Paista 200-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 20 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä. Leikkaa paloiksi jäähtyneenä.
Katso reseptit ja ideat ihaniin pääsiäisleivonnaisiin ja herkullisiin ruokiin:
Ravintosisältö
243
Energiaa kcal
1015
Energiaa kj
8,6 g
Rasvaa
5,2 g
Tyydyttynyttä rasvaa
32,2 g
Hiilihydraatteja
13,3 g
Sokereita
1,1 g
Kuituja
7,7 g
Proteiinia
0,3 g
Suolaa
243
Energiaa kcal
1015
Energiaa kj
8,6 g
Rasvaa
5,2 g
Tyydyttynyttä rasvaa
32,2 g
Hiilihydraatteja
13,3 g
Sokereita
1,1 g
Kuituja
7,7 g
Proteiinia
0,3 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 0.5 rkl kardemummaa.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























