Pippurinen viikunapossu
Noin 1,5 tuntia (josta 45 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Valmista joulupöytään perinteisen kinkun sijaan possun sisäfileetä, joka mehevöityy uunissa mausteöljystä ja maistuu joulun mausteille. Makea viikunakastike sopii pippurisen lihan kanssa.
| 1 kg | (2 pkt, à 500 g) porsaan sisäfileitä |
| 2 kpl | punasipulia |
| 3 kpl | valkosipulinkynttä |
| Mausteöljy | |
|---|---|
| 2 rkl | oliiviöljyä |
| 2 rkl | tummaa siirappia |
| 1 rkl | suolaa |
| 1 rkl | mustapippuria rouhittuna |
| Kastike | |
| paistoliemi uunivuoasta | |
| sipulit uunivuoasta | |
| 2 dl | vettä |
| 1 dl | glögiä |
| 1/2 dl | soijakastiketta |
| 1/2 dl | tummaa siirappia |
| 2 rkl | balsamiviinietikkaa |
| 1/2 tl | mustapippuria rouhittuna |
| 250 g | (1 pkt) kuivattuja viikunoita |
| Lisäksi | |
| pistaasipähkinöitä rouhittuna | |
- 1.
Poista fileistä kalvot. Yhdistä mausteöljyn ainekset kulhossa ja hiero öljy fileiden pintaan. Anna maustua uunivuoassa, huoneenlämmössä noin tunti.
- 2.
Kuori ja lohko sipulit sekä valkosipulit. Siirrä sipulit vuokaan. Kypsennä 125-asteisessa uunissa noin tunti tai kunnes liha on kypsää (sisälämpötila 72 astetta).
- 3.
Siirrä vuokaan kertynyt liemi ja sipulit kattilaan. Lisää vesi, glögi, soija, siirappi, etikka ja pippuri. Kiehauta seos ja keitä noin 10 minuuttia. Paloittele viikunat ja lisää kattilaan. Jatka keittämistä vielä 5 minuuttia.
- 4.
Viipaloi liha tarjoiluvadille, kaada kastike päälle ja ripottele pinnalle pistaasirouhetta.
Pippurinen viikunapossu
arvosana5/5
Noin 1,5 tuntia (josta 45 min aktiivista)
Valmista joulupöytään perinteisen kinkun sijaan possun sisäfileetä, joka mehevöityy uunissa mausteöljystä ja maistuu joulun mausteille. Makea viikunakastike sopii pippurisen lihan kanssa.
Ainekset (8 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1 kg | (2 pkt, à 500 g) porsaan sisäfileitä |
| 2 kpl | punasipulia |
| 3 kpl | valkosipulinkynttä |
Mausteöljy | |
| 2 rkl | oliiviöljyä |
| 2 rkl | tummaa siirappia |
| 1 rkl | suolaa |
| 1 rkl | mustapippuria rouhittuna |
Kastike | |
| paistoliemi uunivuoasta | |
| sipulit uunivuoasta | |
| 2 dl | vettä |
| 1 dl | glögiä |
| 1/2 dl | soijakastiketta |
| 1/2 dl | tummaa siirappia |
| 2 rkl | balsamiviinietikkaa |
| 1/2 tl | mustapippuria rouhittuna |
| 250 g | (1 pkt) kuivattuja viikunoita |
Lisäksi | |
| pistaasipähkinöitä rouhittuna | |
Valmistus (Uuni 125°C)
- 1
Poista fileistä kalvot. Yhdistä mausteöljyn ainekset kulhossa ja hiero öljy fileiden pintaan. Anna maustua uunivuoassa, huoneenlämmössä noin tunti.
Määrä Ainesosa 1 kg (2 pkt, à 500 g) porsaan sisäfileitä 2 rkl oliiviöljyä 2 rkl tummaa siirappia 1 rkl suolaa 1 rkl mustapippuria rouhittuna - 2
Kuori ja lohko sipulit sekä valkosipulit. Siirrä sipulit vuokaan. Kypsennä 125-asteisessa uunissa noin tunti tai kunnes liha on kypsää (sisälämpötila 72 astetta).
Määrä Ainesosa 2 kpl punasipulia 3 kpl valkosipulinkynttä - 3
Siirrä vuokaan kertynyt liemi ja sipulit kattilaan. Lisää vesi, glögi, soija, siirappi, etikka ja pippuri. Kiehauta seos ja keitä noin 10 minuuttia. Paloittele viikunat ja lisää kattilaan. Jatka keittämistä vielä 5 minuuttia.
Määrä Ainesosa paistoliemi uunivuoasta sipulit uunivuoasta 2 dl vettä 1 dl glögiä 1/2 dl soijakastiketta 1/2 dl tummaa siirappia 2 rkl balsamiviinietikkaa 1/2 tl mustapippuria rouhittuna 250 g (1 pkt) kuivattuja viikunoita - 4
Viipaloi liha tarjoiluvadille, kaada kastike päälle ja ripottele pinnalle pistaasirouhetta.
Määrä Ainesosa pistaasipähkinöitä rouhittuna
Ravintosisältö
329
Energiaa kcal
1376
Energiaa kj
9,3 g
Rasvaa
2,5 g
Tyydyttynyttä rasvaa
30,5 g
Hiilihydraatteja
29,0 g
Sokereita
3,4 g
Kuituja
28,1 g
Proteiinia
3,8 g
Suolaa
329
Energiaa kcal
1376
Energiaa kj
9,3 g
Rasvaa
2,5 g
Tyydyttynyttä rasvaa
30,5 g
Hiilihydraatteja
29,0 g
Sokereita
3,4 g
Kuituja
28,1 g
Proteiinia
3,8 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: paistoliemi uunivuoasta, sipulit uunivuoasta, pistaasipähkinöitä rouhittuna.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























