Prinsessakakku
Noin 2 tuntia

Nappaa talteen!
Marsipaanilla koristeltu, Ruotsista Suomeen rantautunut prinsessakakku sopii moneen juhlaan. Kakku kätkee sisäänsä vaniljatäytettä ja vadelmaa. Näyttävän muotoisen kakun voi kuorruttaa halutun värisellä marsipaanilla.
| KAKKUPOHJA | |
|---|---|
| 4 kpl | kananmunaa |
| 1 1/2 dl | sokeria |
| 1 dl | vehnäjauhoja |
| 3/4 dl | perunajauhoja |
| 1 tl | leivinjauhetta |
| 1/4 tl | suolaa |
| TÄYTE | |
| 5 dl | kuohukermaa |
| 1 dl | vaniljakastikejauhetta tai vaniljakreemijauhetta |
| 400 g | (1 prk) vadelmahilloa |
| 200 g | (1 rs) suomalaisia vadelmia (pakaste) |
| VOIKREEMI | |
| 100 g | voita huoneenlämpöisenä |
| 60 g | (1 dl) tomusokeria |
| LISÄKSI | |
| 1 dl | maitoa |
| 1 rkl | vaniljasokeria |
| 250 g | marsipaania |
| tomusokeria | |
- 1.
Valmista kakkupohja sekoittamalla keskenään vehnäjauhot, perunajauho leivinjauhe ja suola. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää jauhoseos vaahtoon siivilän läpi nuolijalla kevyesti sekoittaen.
- 2.
Kaada taikina leivinpaperin päälle pellille. Paista 225 asteessa 5–7 minuuttia. Anna jäähtyä.
- 3.
Vatkaa kuohukerma ja vaniljakastikejauhe löysäksi vaahdoksi.
- 4.
Kokoa kakku pyöreäpohjaiseen kulhoon (vetoisuus noin 2 l). Vuoraa astia tuorekelmulla. Leikkaa jäähtyneestä pohjasta 3 erikokoista kulhoon sopivaa palaa. Isoimman tulee olla halkaisijaltaan sama, kuin kulhon levein kohta.
- 5.
Sekoita keskenään maito ja vaniljasokeri. Aseta kulhon pohjalle pienin pohjapala. Kostuta maidolla pullasutia apuna käyttäen. Levitä pinnalle vadelmahilloa ja vadelmia, sitten päälle vaniljakermatäytettä. Aseta toinen pohjapala ja kostuta sekä täytä edellä mainitulla tavalla. Lisää viimeinen pohjapala, kostuta ja peitä tuorekelmulla. Nosta jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi.
- 6.
Valmista voikreemi vatkaamalla huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri vaaleaksi vaahdoksi.
- 7.
Kumoa kakku tarjoiluvadille ja poista kelmu. Levitä voikreemi kakun pintaan. Kauli marsipaani tasaiseksi pyöreäksi levyksi (halkaisija noin 35 cm). Voit käyttää apuna tomusokeria. Nosta marsipaani kakun päälle ja leikkaa ylimääräiset reunat veitsellä. Koristele kakku tomusokerilla.
Marsipaanilla koristeltu, Ruotsista Suomeen rantautunut prinsessakakku sopii moneen juhlaan. Kakku kätkee sisäänsä vaniljatäytettä ja vadelmaa. Näyttävän muotoisen kakun voi kuorruttaa halutun värisellä marsipaanilla.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
KAKKUPOHJA | |
| 4 kpl | kananmunaa |
| 1 1/2 dl | sokeria |
| 1 dl | vehnäjauhoja |
| 3/4 dl | perunajauhoja |
| 1 tl | leivinjauhetta |
| 1/4 tl | suolaa |
TÄYTE | |
| 5 dl | kuohukermaa |
| 1 dl | vaniljakastikejauhetta tai vaniljakreemijauhetta |
| 400 g | (1 prk) vadelmahilloa |
| 200 g | (1 rs) suomalaisia vadelmia (pakaste) |
VOIKREEMI | |
| 100 g | voita huoneenlämpöisenä |
| 60 g | (1 dl) tomusokeria |
LISÄKSI | |
| 1 dl | maitoa |
| 1 rkl | vaniljasokeria |
| 250 g | marsipaania |
| tomusokeria | |
Valmistus (Uuni 225°C)
- 1
Valmista kakkupohja sekoittamalla keskenään vehnäjauhot, perunajauho leivinjauhe ja suola. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää jauhoseos vaahtoon siivilän läpi nuolijalla kevyesti sekoittaen.
Määrä Ainesosa 1 dl vehnäjauhoja 3/4 dl perunajauhoja 1 tl leivinjauhetta 1/4 tl suolaa 4 kpl kananmunaa 1 1/2 dl sokeria - 2
Kaada taikina leivinpaperin päälle pellille. Paista 225 asteessa 5–7 minuuttia. Anna jäähtyä.
- 3
Vatkaa kuohukerma ja vaniljakastikejauhe löysäksi vaahdoksi.
Määrä Ainesosa 5 dl kuohukermaa 1 dl vaniljakastikejauhetta tai vaniljakreemijauhetta - 4
Kokoa kakku pyöreäpohjaiseen kulhoon (vetoisuus noin 2 l). Vuoraa astia tuorekelmulla. Leikkaa jäähtyneestä pohjasta 3 erikokoista kulhoon sopivaa palaa. Isoimman tulee olla halkaisijaltaan sama, kuin kulhon levein kohta.
- 5
Sekoita keskenään maito ja vaniljasokeri. Aseta kulhon pohjalle pienin pohjapala. Kostuta maidolla pullasutia apuna käyttäen. Levitä pinnalle vadelmahilloa ja vadelmia, sitten päälle vaniljakermatäytettä. Aseta toinen pohjapala ja kostuta sekä täytä edellä mainitulla tavalla. Lisää viimeinen pohjapala, kostuta ja peitä tuorekelmulla. Nosta jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi.
Määrä Ainesosa 1 dl maitoa 1 rkl vaniljasokeria 400 g (1 prk) vadelmahilloa 200 g (1 rs) suomalaisia vadelmia (pakaste) - 6
Valmista voikreemi vatkaamalla huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri vaaleaksi vaahdoksi.
Määrä Ainesosa 100 g voita huoneenlämpöisenä 60 g (1 dl) tomusokeria - 7
Kumoa kakku tarjoiluvadille ja poista kelmu. Levitä voikreemi kakun pintaan. Kauli marsipaani tasaiseksi pyöreäksi levyksi (halkaisija noin 35 cm). Voit käyttää apuna tomusokeria. Nosta marsipaani kakun päälle ja leikkaa ylimääräiset reunat veitsellä. Koristele kakku tomusokerilla.
Määrä Ainesosa 250 g marsipaania tomusokeria
Vinkki: Kokeile vadelman tilalla muita marjoja ja hilloja.
Hyvästi hävikki: Ylijääneestä marsipaanista voit muotoilla ruusuja kakun päälle. Voit pakastaa loput kakkupohjasta ja käyttää myöhemmin erilaisiin jälkiruokiin.
Ravintosisältö
498
Energiaa kcal
2084
Energiaa kj
29,2 g
Rasvaa
15,2 g
Tyydyttynyttä rasvaa
50,3 g
Hiilihydraatteja
41,8 g
Sokereita
1,6 g
Kuituja
7,5 g
Proteiinia
0,5 g
Suolaa
498
Energiaa kcal
2084
Energiaa kj
29,2 g
Rasvaa
15,2 g
Tyydyttynyttä rasvaa
50,3 g
Hiilihydraatteja
41,8 g
Sokereita
1,6 g
Kuituja
7,5 g
Proteiinia
0,5 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: tomusokeria.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























