Rakastavaisten garam masala
60 min

Nappaa talteen!
Hannu ja Terhi Stick rakastuivat intialaisen ruoan äärellä yli 35 vuotta sitten. Garam masala on kulkenut heidän mukanaan koko avioliiton ajan. Hannu syö sen yleensä riisin ja sianlihan kanssa, Terhi pitää perunoista ja broilerista. Pariskunta kertoi reseptinsä tarinan Makumuistoja-tv-sarjassa.
| 2 kpl | sipulia |
| 4 kpl | valkosipulinkynttä |
| 1 kpl | punainen suippopaprika |
| 1 kpl | chilipalko |
| 1 rkl | öljyä |
| 1 rkl | soijakastiketta |
| 300 g | (2 ps) pakastepinaattia |
| 200 g | (1 prk) bulgarianjogurttia |
| 1 tl | suolaa |
| 2 tl | sokeria |
| 400 g | sian- tai broilerinlihaa suikaleina |
| 1 rkl | öljyä |
| 150 g | leipäjuustoa |
| Garam masala mausteseos | |
|---|---|
| 1 rkl | juustokuminaa |
| 1 1/2 tl | korianteria |
| 1 1/2 tl | kardemummaa |
| 1 1/2 tl | mustapippuria |
| 1 tl | kanelia |
| 1/2 tl | neilikkaa |
| 1/2 tl | muskottipähkinää |
- 1.
Aloita sekoittamalla mausteseoksen aineet keskenään.
- 2.
Kuori ja hienonna sipulit. Huuhtele ja halkaise paprika ja chili. Poista kannat ja siemenet. Hienonna chili ja paprika.
- 3.
Kuumenna öljy kattilassa. Lisää sipulit ja mausteseos. Kuullota 1–2 minuuttia sekoitellen. Lisää paprikat, chilit ja soijakastike. Kuumenna koko ajan sekoitellen ja anna hautua pari minuuttia. Lisää jäinen pinaatti. Anna lämmetä välillä sekoitellen. Kun pinaatti on sulanut ja seos on jälleen höyryävän kuumaa, lisää jogurtti, suola ja sokeri. Kuumenna ja anna hautua vähintään 20 minuuttia välillä sekoitellen.
- 4.
Kuutioi leipäjuusto ja ripottele palat garam masala -kastikkeen päälle. Älä sekoita juustoa seokseen, vaan anna sen lämmetä ja pehmetä seoksen päällä sen aikaa, kun valmistelet lihat. Anna seoksen hautua hiljalleen. Älä keitä.
- 5.
Paista lihasuikaleet öljyssä pannulla, kunnes ne ovat kypsiä ja saaneet kauniin värin. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoa lihat erikseen, älä sekoita niitä garam masala -kastikkeeseen.
- 6.
Tarjoa garam masala -kastikkeen kanssa paistettua lihaa sekä riisiä, perunoita tai nuudeleita. Myös naanleipä sopii aterialle hyvin.
Rakastavaisten garam masala
Hannu ja Terhi Stick rakastuivat intialaisen ruoan äärellä yli 35 vuotta sitten. Garam masala on kulkenut heidän mukanaan koko avioliiton ajan. Hannu syö sen yleensä riisin ja sianlihan kanssa, Terhi pitää perunoista ja broilerista. Pariskunta kertoi reseptinsä tarinan Makumuistoja-tv-sarjassa.
Ainekset (6 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 2 kpl | sipulia |
| 4 kpl | valkosipulinkynttä |
| 1 kpl | punainen suippopaprika |
| 1 kpl | chilipalko |
| 1 rkl | öljyä |
| 1 rkl | soijakastiketta |
| 300 g | (2 ps) pakastepinaattia |
| 200 g | (1 prk) bulgarianjogurttia |
| 1 tl | suolaa |
| 2 tl | sokeria |
| 400 g | sian- tai broilerinlihaa suikaleina |
| 1 rkl | öljyä |
| 150 g | leipäjuustoa |
Garam masala mausteseos | |
| 1 rkl | juustokuminaa |
| 1 1/2 tl | korianteria |
| 1 1/2 tl | kardemummaa |
| 1 1/2 tl | mustapippuria |
| 1 tl | kanelia |
| 1/2 tl | neilikkaa |
| 1/2 tl | muskottipähkinää |
Valmistus
- 1
Aloita sekoittamalla mausteseoksen aineet keskenään.
Määrä Ainesosa 1 rkl juustokuminaa 1 1/2 tl korianteria 1 tl kanelia 1 1/2 tl mustapippuria 1 1/2 tl kardemummaa 1/2 tl neilikkaa 1/2 tl muskottipähkinää - 2
Kuori ja hienonna sipulit. Huuhtele ja halkaise paprika ja chili. Poista kannat ja siemenet. Hienonna chili ja paprika.
Määrä Ainesosa 2 kpl sipulia 4 kpl valkosipulinkynttä 1 kpl punainen suippopaprika 1 kpl chilipalko - 3
Kuumenna öljy kattilassa. Lisää sipulit ja mausteseos. Kuullota 1–2 minuuttia sekoitellen. Lisää paprikat, chilit ja soijakastike. Kuumenna koko ajan sekoitellen ja anna hautua pari minuuttia. Lisää jäinen pinaatti. Anna lämmetä välillä sekoitellen. Kun pinaatti on sulanut ja seos on jälleen höyryävän kuumaa, lisää jogurtti, suola ja sokeri. Kuumenna ja anna hautua vähintään 20 minuuttia välillä sekoitellen.
Määrä Ainesosa 1 rkl öljyä 1 rkl soijakastiketta 300 g (2 ps) pakastepinaattia 200 g (1 prk) bulgarianjogurttia 1 tl suolaa 2 tl sokeria - 4
Kuutioi leipäjuusto ja ripottele palat garam masala -kastikkeen päälle. Älä sekoita juustoa seokseen, vaan anna sen lämmetä ja pehmetä seoksen päällä sen aikaa, kun valmistelet lihat. Anna seoksen hautua hiljalleen. Älä keitä.
Määrä Ainesosa 150 g leipäjuustoa - 5
Paista lihasuikaleet öljyssä pannulla, kunnes ne ovat kypsiä ja saaneet kauniin värin. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoa lihat erikseen, älä sekoita niitä garam masala -kastikkeeseen.
Määrä Ainesosa 400 g sian- tai broilerinlihaa suikaleina 1 rkl öljyä - 6
Tarjoa garam masala -kastikkeen kanssa paistettua lihaa sekä riisiä, perunoita tai nuudeleita. Myös naanleipä sopii aterialle hyvin.
Vinkki: Mitä kauemmin garam masala saa hautua, sitä parempaa siitä tulee.
Ravintosisältö
291
Energiaa kcal
1221
Energiaa kj
20,0 g
Rasvaa
7,7 g
Tyydyttynyttä rasvaa
7,2 g
Hiilihydraatteja
5,8 g
Sokereita
1,5 g
Kuituja
20,0 g
Proteiinia
1,9 g
Suolaa
291
Energiaa kcal
1221
Energiaa kj
20,0 g
Rasvaa
7,7 g
Tyydyttynyttä rasvaa
7,2 g
Hiilihydraatteja
5,8 g
Sokereita
1,5 g
Kuituja
20,0 g
Proteiinia
1,9 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1 rkl juustokuminaa, 1.5 tl korianteria, 1.5 tl kardemummaa, 1 tl kanelia, 0.5 tl neilikkaa, 0.5 tl muskottipähkinää.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























