Ranskalainen mansikkatorttu
Noin 2 tuntia

Nappaa talteen!
Raikas mansikkatorttu kruunaa herkkupöydän.
| 3 dl | vehnäjauhoja |
| 1/2 dl | sokeria |
| 1 tl | leivinjauhetta |
| 1 kpl | sitruunan raastettu kuori |
| 100 g | kylmää voita |
| 1 kpl | keltuainen |
| Täyte | |
|---|---|
| 2 dl | kuohukermaa |
| 1 dl | maitoa |
| 2 tl | vaniljasokeria |
| 2 kpl | keltuaista |
| 1/2 dl | sokeria |
| 2 rkl | perunajauhoja |
| Päälle | |
| 1 l | mansikoita |
| (mustikoita) | |
| Kiille | |
| 2 dl | vettä tai laimeaa punaista mehua |
| 1 dl | hyytelösokeria |
- 1.
Sekoita jauhoihin sitruunan raastettu kuori, sokeri ja leivinjauhe. Lisää paloiteltu voi ja nypi ainekset murumaiseksi seokseksi. Lisää keltuainen ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Tee taikinasta pallo, litistä se ja kääri kelmuun. Anna levätä jääkaapissa tunti.
- 2.
Tee taikinan levätessä täytekiisseli. Mittaa ainekset kattilaan. Kuumenna hitaasti kiehuvaksi ja ota kiisseli pois levyltä, kun se pulpahtaa kerran. Anna jäähtyä.
- 3.
Peitä irtopohjavuoan (halk. n. 22 cm) pohja leivinpaperilla. Kauli taikina vuokaan sopivaksi levyksi. Nosta levy vuokaan ja rullaa kaulimella varovasti ylimääräinen taikina pois. Peitä piiraan reunat kaksinkertaisilla foliosuikaleilla, etteivät ne valu paistamisen aikana. Pistele pohjaa haarukalla ja paista 200-asteisessa uunissa ensin 8 minuuttia, poista reunus ja jatka kypsennystä vielä noin 8 minuuttia tai kunnes pohja alkaa ruskistua.
- 4.
Irrota torttupohja vuoasta heti paistamisen jälkeen. Anna jäähtyä ritilän päällä. Siirrä pohja kakkupaperin päälle tai tarjoiluvadille ja täytä kylmällä vaniljakiisselillä.
- 5.
Viipaloi mansikat ja asettele ne kiisselin pinnalle. Halutessasi voit lisätä pinnalle myös mustikoita.
- 6.
Tee hyytelösokerista ja mehusta tai vedestä kiilleseos hyytelösokeripakkauksen ohjeen mukaan. Kun kiille, on hyytynyt kiisselimäiseksi, levitä se tasaisesti tortun pinnalle. Koristele torttu halutessasi sitruunamelissan- tai mintun lehdillä.
Ranskalainen mansikkatorttu
Raikas mansikkatorttu kruunaa herkkupöydän.
Ainekset (8 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 3 dl | vehnäjauhoja |
| 1/2 dl | sokeria |
| 1 tl | leivinjauhetta |
| 1 kpl | sitruunan raastettu kuori |
| 100 g | kylmää voita |
| 1 kpl | keltuainen |
Täyte | |
| 2 dl | kuohukermaa |
| 1 dl | maitoa |
| 2 tl | vaniljasokeria |
| 2 kpl | keltuaista |
| 1/2 dl | sokeria |
| 2 rkl | perunajauhoja |
Päälle | |
| 1 l | mansikoita |
| (mustikoita) | |
Kiille | |
| 2 dl | vettä tai laimeaa punaista mehua |
| 1 dl | hyytelösokeria |
Valmistus
1Sekoita jauhoihin sitruunan raastettu kuori, sokeri ja leivinjauhe. Lisää paloiteltu voi ja nypi ainekset murumaiseksi seokseksi. Lisää keltuainen ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Tee taikinasta pallo, litistä se ja kääri kelmuun. Anna levätä jääkaapissa tunti.
Määrä Ainesosa 1 kpl sitruunan raastettu kuori 3 dl vehnäjauhoja 1/2 dl sokeria 1 tl leivinjauhetta 100 g kylmää voita 1 kpl keltuainen
2Tee taikinan levätessä täytekiisseli. Mittaa ainekset kattilaan. Kuumenna hitaasti kiehuvaksi ja ota kiisseli pois levyltä, kun se pulpahtaa kerran. Anna jäähtyä.
Määrä Ainesosa 2 rkl perunajauhoja 2 dl kuohukermaa 2 tl vaniljasokeria 2 kpl keltuaista 1/2 dl sokeria 1 dl maitoa
3Peitä irtopohjavuoan (halk. n. 22 cm) pohja leivinpaperilla. Kauli taikina vuokaan sopivaksi levyksi. Nosta levy vuokaan ja rullaa kaulimella varovasti ylimääräinen taikina pois. Peitä piiraan reunat kaksinkertaisilla foliosuikaleilla, etteivät ne valu paistamisen aikana. Pistele pohjaa haarukalla ja paista 200-asteisessa uunissa ensin 8 minuuttia, poista reunus ja jatka kypsennystä vielä noin 8 minuuttia tai kunnes pohja alkaa ruskistua.
4Irrota torttupohja vuoasta heti paistamisen jälkeen. Anna jäähtyä ritilän päällä. Siirrä pohja kakkupaperin päälle tai tarjoiluvadille ja täytä kylmällä vaniljakiisselillä.
5Viipaloi mansikat ja asettele ne kiisselin pinnalle. Halutessasi voit lisätä pinnalle myös mustikoita.
Määrä Ainesosa (mustikoita) 1 l mansikoita
6Tee hyytelösokerista ja mehusta tai vedestä kiilleseos hyytelösokeripakkauksen ohjeen mukaan. Kun kiille, on hyytynyt kiisselimäiseksi, levitä se tasaisesti tortun pinnalle. Koristele torttu halutessasi sitruunamelissan- tai mintun lehdillä.
Määrä Ainesosa 2 dl vettä tai laimeaa punaista mehua 1 dl hyytelösokeria
Ravintosisältö
386
Energiaa kcal
1613
Energiaa kj
21,3 g
Rasvaa
13,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
42,1 g
Hiilihydraatteja
22,0 g
Sokereita
2,0 g
Kuituja
5,0 g
Proteiinia
0,2 g
Suolaa
386
Energiaa kcal
1613
Energiaa kj
21,3 g
Rasvaa
13,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
42,1 g
Hiilihydraatteja
22,0 g
Sokereita
2,0 g
Kuituja
5,0 g
Proteiinia
0,2 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1 tl Leivinjauhetta, 1 kpl Sitruunan raastettu kuori, 2 tl Vaniljasokeria, 2 kpl Keltuaista, 0.5 dl Sokeria, (mustikoita), 2 dl Vettä tai laimeaa punaista mehua.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli



































