Ranskalainen sipulipiiras eli pissaladière
Noin 2 tuntia (josta 45 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Ranskalaista pissaladièreä kutsutaan myös Nizzan pizzaksi. Sen herkullinen maku syntyy karamellisoiduista sipuleista, anjoviksesta ja oliiveista. Suolainen piirakka maistuu illanistujaisissa tai teekupillisen kanssa.
| Täyte | |
|---|---|
| 1 kg | sipulia |
| 2 rkl | voita |
| 2 tl | sokeria |
| 1 tl | timjamia |
| 1/2 tl | suolaa |
| 158 g | (2 rs) anjovista |
| 90 g | (20 kpl) oliiveja |
| Pohja | |
| 2 1/2 dl | maitoa |
| 2 rkl | oliiviöljyä |
| 6 dl | vehnäjauhoja |
| 5 1/2 g | (1/2 ps) kuivahiivaa |
| 1/2 tl | suolaa |
- 1.
Valmista ensin täyte. Kuori sipulit ja leikkaa ohuiksi renkaiksi. Kuullota sipuleita voissa, keskilämmöllä, ahkerasti sekoitellen. Kun sipulit alkavat pehmentyä, lisää sokeri. Jatka kuullottamista, kunnes sipulit ovat täysin pehmeitä ja läpikuultavia, noin 20 minuuttia. Mausta timjamilla ja suolalla.
- 2.
Lämmitä maito kulhossa 42-asteiseksi eli hieman kädenlämpöä kuumemmaksi. Lisää öljy. Sekoita kuivahiiva ja suola jauhoihin. Lisää jauhoseos pienissä erissä nesteeseen ja alusta, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa käsistä sekä kulhon reunoista. Anna taikinan kohota peitettynä noin 20 minuuttia.
- 3.
Kauli taikina leivinpaperin päällä pellin kokoiseksi levyksi. Anna kohota liinalla peitettynä sen aikaa, kun valmistelet anjovikset.
- 4.
Valuta ja kuivaa anjovikset. Levitä jäähtynyt sipuliseos kohonneelle taikinalle ja asettele anjovikset ristikoksi sipulin päälle. Lisää sinne tänne oliiveja. Paista piirasta 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
Ranskalainen sipulipiiras eli pissaladière
Ranskalaista pissaladièreä kutsutaan myös Nizzan pizzaksi. Sen herkullinen maku syntyy karamellisoiduista sipuleista, anjoviksesta ja oliiveista. Suolainen piirakka maistuu illanistujaisissa tai teekupillisen kanssa.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
Täyte | |
| 1 kg | sipulia |
| 2 rkl | voita |
| 2 tl | sokeria |
| 1 tl | timjamia |
| 1/2 tl | suolaa |
| 158 g | (2 rs) anjovista |
| 90 g | (20 kpl) oliiveja |
Pohja | |
| 2 1/2 dl | maitoa |
| 2 rkl | oliiviöljyä |
| 6 dl | vehnäjauhoja |
| 5 1/2 g | (1/2 ps) kuivahiivaa |
| 1/2 tl | suolaa |
Valmistus (Uuni 225°C)
- 1
Valmista ensin täyte. Kuori sipulit ja leikkaa ohuiksi renkaiksi. Kuullota sipuleita voissa, keskilämmöllä, ahkerasti sekoitellen. Kun sipulit alkavat pehmentyä, lisää sokeri. Jatka kuullottamista, kunnes sipulit ovat täysin pehmeitä ja läpikuultavia, noin 20 minuuttia. Mausta timjamilla ja suolalla.
Määrä Ainesosa 1 kg sipulia 2 rkl voita 2 tl sokeria 1 tl timjamia 1/2 tl suolaa - 2
Lämmitä maito kulhossa 42-asteiseksi eli hieman kädenlämpöä kuumemmaksi. Lisää öljy. Sekoita kuivahiiva ja suola jauhoihin. Lisää jauhoseos pienissä erissä nesteeseen ja alusta, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa käsistä sekä kulhon reunoista. Anna taikinan kohota peitettynä noin 20 minuuttia.
Määrä Ainesosa 2 1/2 dl maitoa 2 rkl oliiviöljyä 6 dl vehnäjauhoja 5 1/2 g (1/2 ps) kuivahiivaa 1/2 tl suolaa - 3
Kauli taikina leivinpaperin päällä pellin kokoiseksi levyksi. Anna kohota liinalla peitettynä sen aikaa, kun valmistelet anjovikset.
- 4
Valuta ja kuivaa anjovikset. Levitä jäähtynyt sipuliseos kohonneelle taikinalle ja asettele anjovikset ristikoksi sipulin päälle. Lisää sinne tänne oliiveja. Paista piirasta 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
Määrä Ainesosa 158 g (2 rs) anjovista 90 g (20 kpl) oliiveja
Vinkki: Alkuperäiseen pissaladièreen käytetään sardelleja, joten halutessasi voit vaihtaa anjovikset niihin.
Ravintosisältö
364
Energiaa kcal
1522
Energiaa kj
11,6 g
Rasvaa
3,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
47,3 g
Hiilihydraatteja
9,5 g
Sokereita
4,6 g
Kuituja
14,5 g
Proteiinia
3,4 g
Suolaa
364
Energiaa kcal
1522
Energiaa kj
11,6 g
Rasvaa
3,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
47,3 g
Hiilihydraatteja
9,5 g
Sokereita
4,6 g
Kuituja
14,5 g
Proteiinia
3,4 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























