Runebergin kahvikakku
Noin 2 tuntia (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Runebergintortut leivotaan nyt kakuksi. Mehevä kakku kätkee sisäänsä vadelmasydämen ja pinta saa päälleen sokerikuorrutteen. Sekoittamalla valmis taikina on helppo tehdä ilman vatkainta.
| 150 g | voita tai leivontamargariinia |
| 3 kpl | kananmunaa |
| 2 dl | fariinisokeria |
| 1 dl | maitoa |
| (½ tl karvasmanteliaromia) | |
| 50 g | piparkakkuja (1 dl murua) |
| 3 dl | vehnäjauhoja |
| 80 g | (1 ps) mantelijauhetta |
| 2 tl | leivinjauhetta |
| 1/2 tl | kardemummaa |
| 230 g | (1 rs) paistonkestävää vadelmamarmeladia |
| Kuorrute | |
|---|---|
| 1 dl | tomusokeria |
| 2 - 3 tl | vettä |
| Lisäksi | |
| 1 | rengaskakkuvuoka |
| voita tai leivontamargariinia | |
| korppujauhoja | |
- 1.
Voitele ja korppujauhota rengasvuoka (vetoisuus 1,8 l). Sulata rasva ja anna jäähtyä hetki.
- 2.
Riko munat kulhoon. Sekoita sokeri, maito ja rasva joukkoon. Lisää halutessasi karvasmanteliaromi.
- 3.
Murskaa piparkakut vahvassa pussissa kaulimella hienoksi muruksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kuivat aineet muutamassa erässä muna-sokeriseokseen ja sekoita tasaiseksi.
- 4.
Levitä noin puolet taikinasta vuokaan. Lisää marmeladi taikinan päälle raidaksi. Levitä päällimmäiseksi loppu taikina ja tasoita pinta. Paista kakkua uunin alatasolla 175 asteessa 45-50 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla.
- 5.
Irrota kakku jäähtyneenä. Sekoita tomusokeri ja vesi tasaiseksi kuorrutteeksi. Koristele kakku tomusokeriraidoilla.
Runebergin kahvikakku
arvosana4/5
Noin 2 tuntia (josta 30 min aktiivista)
Runebergintortut leivotaan nyt kakuksi. Mehevä kakku kätkee sisäänsä vadelmasydämen ja pinta saa päälleen sokerikuorrutteen. Sekoittamalla valmis taikina on helppo tehdä ilman vatkainta.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 150 g | voita tai leivontamargariinia |
| 3 kpl | kananmunaa |
| 2 dl | fariinisokeria |
| 1 dl | maitoa |
| (½ tl karvasmanteliaromia) | |
| 50 g | piparkakkuja (1 dl murua) |
| 3 dl | vehnäjauhoja |
| 80 g | (1 ps) mantelijauhetta |
| 2 tl | leivinjauhetta |
| 1/2 tl | kardemummaa |
| 230 g | (1 rs) paistonkestävää vadelmamarmeladia |
Kuorrute | |
| 1 dl | tomusokeria |
| 2 - 3 tl | vettä |
Lisäksi | |
| 1 | rengaskakkuvuoka |
| voita tai leivontamargariinia | |
| korppujauhoja | |
Valmistus (Uuni 175°C)
- 1
Voitele ja korppujauhota rengasvuoka (vetoisuus 1,8 l). Sulata rasva ja anna jäähtyä hetki.
Määrä Ainesosa voita tai leivontamargariinia korppujauhoja 1 rengaskakkuvuoka 150 g voita tai leivontamargariinia - 2
Riko munat kulhoon. Sekoita sokeri, maito ja rasva joukkoon. Lisää halutessasi karvasmanteliaromi.
Määrä Ainesosa 3 kpl kananmunaa 2 dl fariinisokeria 1 dl maitoa (½ tl karvasmanteliaromia) - 3
Murskaa piparkakut vahvassa pussissa kaulimella hienoksi muruksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kuivat aineet muutamassa erässä muna-sokeriseokseen ja sekoita tasaiseksi.
Määrä Ainesosa 50 g piparkakkuja (1 dl murua) 3 dl vehnäjauhoja 80 g (1 ps) mantelijauhetta 2 tl leivinjauhetta 1/2 tl kardemummaa - 4
Levitä noin puolet taikinasta vuokaan. Lisää marmeladi taikinan päälle raidaksi. Levitä päällimmäiseksi loppu taikina ja tasoita pinta. Paista kakkua uunin alatasolla 175 asteessa 45-50 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla.
Määrä Ainesosa 230 g (1 rs) paistonkestävää vadelmamarmeladia - 5
Irrota kakku jäähtyneenä. Sekoita tomusokeri ja vesi tasaiseksi kuorrutteeksi. Koristele kakku tomusokeriraidoilla.
Määrä Ainesosa 1 dl tomusokeria 2 - 3 tl vettä
Vinkki: Rikastuta taikinaa rasiallisella (100 g) kandeerattuja appelsiinikuoripaloja.
Vinkki: Kostuta kakku halutessasi omenamehulla.
Ravintosisältö
390
Energiaa kcal
1633
Energiaa kj
18,4 g
Rasvaa
8,2 g
Tyydyttynyttä rasvaa
45,7 g
Hiilihydraatteja
32,2 g
Sokereita
1,7 g
Kuituja
9,4 g
Proteiinia
0,6 g
Suolaa
390
Energiaa kcal
1633
Energiaa kj
18,4 g
Rasvaa
8,2 g
Tyydyttynyttä rasvaa
45,7 g
Hiilihydraatteja
32,2 g
Sokereita
1,7 g
Kuituja
9,4 g
Proteiinia
0,6 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: (½ tl karvasmanteliaromia), rengaskakkuvuoka, voita tai leivontamargariinia, korppujauhoja.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























