Siemensämpylät
Noin 1,5 tuntia (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Siemenet tuovat sämpylöihin makua ja rakennetta. Esimerkiksi auringonkukan, pellavan ja kurpitsan siemenet sopivat hyvin leipätaikinaan. Katso siemensämpylöiden ohje!
| 2 1/2 dl | maitoa |
| 25 g | hiivaa |
| 1 rkl | hunajaa |
| 1 tl | suolaa |
| 1/2 dl | auringonkukansiemeniä |
| 1/2 dl | pellavansiemeniä |
| 1/2 dl | kurpitsansiemeniä |
| 1 dl | ruisjauhoja |
| 6 dl | hiivaleipävehnäjauhoja |
| 1/2 dl | öljyä |
| Voiteluun | |
|---|---|
| 3 rkl | maitoa |
| Pinnalle | |
| 2 rkl | seesaminsiemeniä |
- 1.
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva. Sekoita joukkoon hunaja, suola ja siemenet. Lisää nesteeseen ruisjauhot ja hiivaleipäjauhoja niin paljon, että taikina on kimmoisaa. Lisää öljy ja loput jauhot ja sekoita tasaiseksi.
- 2.
Anna taikinan kohota peitettynä 45 minuuttia.
- 3.
Leivo taikinasta tanko ja jaa se tasakokoisiin paloihin. Pyörittele sämpylöiksi. Asettele sämpylät leivinpaperoidulle uunipellille noin sentin päähän toisistaan. Anna kohota peitettynä 15 minuuttia.
- 4.
Voitele sämpylät maidolla ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 12 minuuttia.
Siemensämpylät
arvosana5/5
Noin 1,5 tuntia (josta 30 min aktiivista)
Siemenet tuovat sämpylöihin makua ja rakennetta. Esimerkiksi auringonkukan, pellavan ja kurpitsan siemenet sopivat hyvin leipätaikinaan. Katso siemensämpylöiden ohje!
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 2 1/2 dl | maitoa |
| 25 g | hiivaa |
| 1 rkl | hunajaa |
| 1 tl | suolaa |
| 1/2 dl | auringonkukansiemeniä |
| 1/2 dl | pellavansiemeniä |
| 1/2 dl | kurpitsansiemeniä |
| 1 dl | ruisjauhoja |
| 6 dl | hiivaleipävehnäjauhoja |
| 1/2 dl | öljyä |
Voiteluun | |
| 3 rkl | maitoa |
Pinnalle | |
| 2 rkl | seesaminsiemeniä |
Valmistus (Uuni 225°C)
- 1
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva. Sekoita joukkoon hunaja, suola ja siemenet. Lisää nesteeseen ruisjauhot ja hiivaleipäjauhoja niin paljon, että taikina on kimmoisaa. Lisää öljy ja loput jauhot ja sekoita tasaiseksi.
Määrä Ainesosa 2 1/2 dl maitoa 25 g hiivaa 1 rkl hunajaa 1 tl suolaa 1/2 dl auringonkukansiemeniä 1/2 dl pellavansiemeniä 1/2 dl kurpitsansiemeniä 1 dl ruisjauhoja 6 dl hiivaleipävehnäjauhoja 1/2 dl öljyä - 2
Anna taikinan kohota peitettynä 45 minuuttia.
- 3
Leivo taikinasta tanko ja jaa se tasakokoisiin paloihin. Pyörittele sämpylöiksi. Asettele sämpylät leivinpaperoidulle uunipellille noin sentin päähän toisistaan. Anna kohota peitettynä 15 minuuttia.
- 4
Voitele sämpylät maidolla ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 12 minuuttia.
Määrä Ainesosa 3 rkl maitoa 2 rkl seesaminsiemeniä
Ravintosisältö
264
Energiaa kcal
1105
Energiaa kj
11,7 g
Rasvaa
1,4 g
Tyydyttynyttä rasvaa
29,2 g
Hiilihydraatteja
3,8 g
Sokereita
4,1 g
Kuituja
8,5 g
Proteiinia
0,0 g
Suolaa
264
Energiaa kcal
1105
Energiaa kj
11,7 g
Rasvaa
1,4 g
Tyydyttynyttä rasvaa
29,2 g
Hiilihydraatteja
3,8 g
Sokereita
4,1 g
Kuituja
8,5 g
Proteiinia
0,0 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 25 g Hiivaa, 1 tl Suolaa.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























