Siemensämpylät

arvosana5/5

(2)arviota
10 Kappaletta

Noin 1,5 tuntia (josta 30 min aktiivista)

Siemenet tuovat sämpylöihin makua ja rakennetta. Esimerkiksi auringonkukan, pellavan ja kurpitsan siemenet sopivat hyvin leipätaikinaan. Katso siemensämpylöiden ohje!

Ainekset

MääräAinesosa
2 1/2 dlmaitoa
25 ghiivaa
1 rklhunajaa
1 tlsuolaa
1/2 dlauringonkukansiemeniä
1/2 dlpellavansiemeniä
1/2 dlkurpitsansiemeniä
1 dlruisjauhoja
6 dlhiivaleipävehnäjauhoja
1/2 dlöljyä

Voiteluun

3 rklmaitoa

Pinnalle

2 rklseesaminsiemeniä

Valmistus (Uuni 225°C)

  1. 1

    Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva. Sekoita joukkoon hunaja, suola ja siemenet. Lisää nesteeseen ruisjauhot ja hiivaleipäjauhoja niin paljon, että taikina on kimmoisaa. Lisää öljy ja loput jauhot ja sekoita tasaiseksi.

    MääräAinesosa
    2 1/2 dlmaitoa
    25 ghiivaa
    1 rklhunajaa
    1 tlsuolaa
    1/2 dlauringonkukansiemeniä
    1/2 dlpellavansiemeniä
    1/2 dlkurpitsansiemeniä
    1 dlruisjauhoja
    6 dlhiivaleipävehnäjauhoja
    1/2 dlöljyä
  2. 2

    Anna taikinan kohota peitettynä 45 minuuttia.

  3. 3

    Leivo taikinasta tanko ja jaa se tasakokoisiin paloihin. Pyörittele sämpylöiksi. Asettele sämpylät leivinpaperoidulle uunipellille noin sentin päähän toisistaan. Anna kohota peitettynä 15 minuuttia.

  4. 4

    Voitele sämpylät maidolla ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 12 minuuttia.

    MääräAinesosa
    3 rklmaitoa
    2 rklseesaminsiemeniä

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 25 g Hiivaa, 1 tl Suolaa.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Resepti:
Katri Schröder
Kuvat:
Laura Riihelä
22.10.2018
|
Päivitetty: 25.9.2025

Samankaltaisia reseptejä