Kiireinen iltapäivä ruokakaupassa. Ostoskärryyn tipahtaa paketillinen riisiä ja broilerinsuikaleita iltaruokaa varten. Samalla mukaan lähtee bataattia, vuohenjuustoa ja ilmakuivattua kinkkua viikonlopun päivälliselle. Ja toki mukaan pitää napata vielä banaaneja lapsille terveelliseksi välipalaksi.
Ai suosinko suomalaista? Totta kai!
Suomalaisia on 5,5 miljoonaa. Meistä yli 2,5 miljoonaa käy päivittäin töissä. Keskimääräinen työmatka on 14 kilometriä, se nielee oman aikansa.
Arkena moni meistä ei halua vaivata päätään ruoanlaitolla. Valinnoissa korostuvat helppous ja nopeus.
Kyselyissä suomalaiset kertovat halustaan suosia suomalaista, mutta todellisuudessa ruokakulttuurimme on muuttunut viimeisten vuosikymmenten aikana huimasti.
Uusia makuja ulkomaanmatkoilta
Harva arpoo, ottaisiko suomalaista kermajuustoa vai ranskalaista brietä? Molemmille on tilanteensa.
Suomalainen tekee keskimäärin 1,5 ulkomaanmatkaa vuodessa. Matkoilla on totuttu kokeilemaan erilaisia ruokia, ja makuina esimerkiksi chili, avokado ja inkivääri ovat tulleet tutuiksi. Riisi, oliivit ja tonnikala tuntuvat liki perinteisiltä vaihtoehdoilta.
Suomalaisen ruokamaailma ei ole entisensä.