Helppoakin helpompi omenapiirakka valmistuu vain kahdesta aineksesta – tuunaa päärynöillä ja muilla vinkeillä! | Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Satokauden galette omenoista tai päärynöistä

Vaihda galetten omenat vaihteeksi päärynöihin.

Helppoakin helpompi omenapiirakka valmistuu vain kahdesta aineksesta – tuunaa päärynöillä ja muilla vinkeillä!

Teksti:
Sanna Kekäläinen ja Niina Mälkiä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 23.9.2020
Muokattu: 17.9.2020
Omenoista tai päärynöistä syntyy hetkessä ranskalainen galette, kun teet pohjan valmiista murotaikinasta. Kokeile myös superhelppoja leivontakikkoja, joilla omenapiirakka saa uutta makua ja näköä.

Helppo omenapiirakka on ranskalainen galette, jonka leivot pakastemurotaikinasta. Perusohje on yksinkertainen: kauli sulatettu taikina leivinpaperin päällä noin 30-senttiseksi levyksi, täytä omenalohkoilla ja taittele taikinan reunat rennosti päälle. Voitele reuna halutessasi kananmunalla ja paista galette kypsäksi 175-asteisessa uunissa.

Helppoa perusohjetta voit varioida näin:

1. Täytä päärynöillä

Vaihda omenat päärynöihin. Halkaise pestyt päärynät, viipaloi pitkittäin ja asettele viuhkaksi taikinalle. Kotimaisia päärynöitä ei tarvitse kuoria.

2. Mausta pohjataikina

Jos teet murotaikinan itse, mausta se kardemummalla, kanelilla, sitruunankuorella tai vaniljasokerilla.

3. Vaihda valmistaikinaa

Leivo galette tavallisen murotaikinan sijaan kauramurotaikinasta tai rapeaksi paistuvasta lehtitaikinasta.

4. Muista makukerros

Sipaise taikinan ja hedelmien väliin mehevä makukerros: ohuelti ranskankermaa, maustamatonta paksua jogurttia tai mantelimassaa.

5. Höystä hedelmät

Lisää hienonnettuja pähkinöitä tai rouskuvia siemeniä hedelmälohkojen lomaan, tai ripota mausteeksi yrttejä. Makeisiin leivonnaisiin sopivat esimerkiksi rosmariini, basilika, timjami ja minttu. Pieni määrä kanelia ja sokeria on omiaan omenalle. Päärynälle voit ripotella vaniljasokeria.

6. Viimeistele valmiina

Pisteeksi paistetun piirakan päälle voit rouhia tummaa suklaata tai valkosuklaata, valuttaa kinuskiraitoja tai ripotella kookoshiutaleita. Juhlavan version kruunaat tuoreilla yrteillä. Vielä hieman lämmin piirakka maistuu tuttuun tapaan myös vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.

Katso lisää ideoita omenoista ja päärynöistä