Helppo omenapiirakka on ranskalainen galette, jonka leivot pakastemurotaikinasta. Perusohje on yksinkertainen: kauli sulatettu taikina leivinpaperin päällä noin 30-senttiseksi levyksi, täytä omenalohkoilla ja taittele taikinan reunat rennosti päälle. Voitele reuna halutessasi kananmunalla ja paista galette kypsäksi 175-asteisessa uunissa.
Helppoa perusohjetta voit varioida näin:
1. Täytä päärynöillä
Vaihda omenat päärynöihin. Halkaise pestyt päärynät, viipaloi pitkittäin ja asettele viuhkaksi taikinalle. Kotimaisia päärynöitä ei tarvitse kuoria.
2. Mausta pohjataikina
Jos teet murotaikinan itse, mausta se kardemummalla, kanelilla, sitruunankuorella tai vaniljasokerilla.
3. Vaihda valmistaikinaa
Leivo galette tavallisen murotaikinan sijaan kauramurotaikinasta tai rapeaksi paistuvasta lehtitaikinasta.
4. Muista makukerros
Sipaise taikinan ja hedelmien väliin mehevä makukerros: ohuelti ranskankermaa, maustamatonta paksua jogurttia tai mantelimassaa.
5. Höystä hedelmät
Lisää hienonnettuja pähkinöitä tai rouskuvia siemeniä hedelmälohkojen lomaan, tai ripota mausteeksi yrttejä. Makeisiin leivonnaisiin sopivat esimerkiksi rosmariini, basilika, timjami ja minttu. Pieni määrä kanelia ja sokeria on omiaan omenalle. Päärynälle voit ripotella vaniljasokeria.
6. Viimeistele valmiina
Pisteeksi paistetun piirakan päälle voit rouhia tummaa suklaata tai valkosuklaata, valuttaa kinuskiraitoja tai ripotella kookoshiutaleita. Juhlavan version kruunaat tuoreilla yrteillä. Vielä hieman lämmin piirakka maistuu tuttuun tapaan myös vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.