Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kevennä hedelmillä – omena ja päärynä sopivat myös suolaisiin ruokiin

Teksti:
Niina Mälkiä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 24.9.2020
|
Muokattu: 12.8.2021
Raikkaat omenat ja päärynät tuovat ruokiin luonnollista hapokkuutta ja sopivasti makeutta. Kevennä hedelmillä sekä makeita että suolaisia arkiruokia.

Ota hedelmät avuksi, kun haluat herkutella terveellisemmin. Korvaa omenahyveessä rasva omenasoseella ja kevennä pannari- tai lettutaikina hedelmäraasteella. Korvapuustipäivänä kannattaa kokeilla omena- tai päärynäraastetta pullan kierteissä voin ja sokerin sijaan. Herkulliset uuniomenat ja -päärynät korvaavat kakkupalan, kun kuorrutat ne pähkinä- tai mantelitoscalla.

Hedelmät ovat oivallisia myös suolaisessa ruoanlaitossa. Muhevoita niillä pyörykät, piirakat ja pataruoat. Lisää hedelmäpaloja sattumiksi salaatteihin tai raasta kaali- tai porkkanaraasteen makeuttajaksi. Pilko paloja dippikasvisten seuraan.

Omenaa possulle, kalalle ja kasviksille

Leivo makuyllätys sieni- tai kinkkupiirakkaan. Kun ladot piirakkapohjan ja täytteen väliin omenaviipaleita tai suikaloit ompun mukaan täytteeseen, saat piirakkaan uudenlaista mehevyyttä ja makua.

Omenaraasteella kevennät lihapullat ja muut jauheliharuoat.

Hapokas omena mureuttaa lihaa, joten possupata tai -kastike vain paranee, kun pilkot mukaan yhden tai kaksi omenaa. Broileriruoatkin saavat omenasta lempeää lisäpotkua. Omenaraasteella kevennät lihapullat ja muut jauheliharuoat.

Muista omena myös kala- ja kasvisruokia tehdessäsi. Omenan hapot sopivat kalan seuraan siinä missä sitruunankin. Omppu on hyvä pari myös perunalle, palsternakalle ja kukkakaalille. Lisäksi se sopii hienosti kaalien ja sellerin seuraan.

Päärynää juustoruokiin ja salaattiin

Päärynällä kesytät monet suolaiset makuparit. Sen makeus sopii etenkin fetan, sinihomejuuston ja muiden suolaisten juustojen kanssa. Siksi päärynä on mainio lisä piirakoihin ja salaatteihin, joissa on mukana juustoa. Kokeile myös yksinkertaista sinihomejuusto-päärynäpizzaa, jossa tomaattikastikkeen tilalla on ranskankermaa.

Broileripasta saa päärynästä kivan, lapsiakin miellyttävän maun.

Myös suolaiset lihat, kuten ilmakuivattu kinkku ja punaisesta lihasta valmistetut leikkeleet, saavat päärynästä tasapainottavan kumppanin. Viipaloi päärynää juhlaville voileiville tai lisää sitä salaattiin, jossa on ilmakuivattua kinkkua. Myös miedonmakuiset lihat nauttivat päärynän mausta. Esimerkiksi broileripasta saa päärynästä kivan, lapsiakin miellyttävän maun.

Hapokkaat ja mausteiset ruoat kaipaavat makeutta, joten päärynä toimii niissäkin. Vuohenjuuston hapokkuus on hyvä pari päärynälle pastoissa ja paistoksissa. Tuliset tai itämaiset mausteet päärynän makeuteen yhdistettynä toimivat etenkin täyteläisissä liha- ja kasvispadoissa.

Hapan vai makea omena?

  • Valitse makea lajike hedelmäsalaattiin ja kauniiseen omenapiirakkaan. Makeat omenat ovat kiinteitä ja pysyvät hyvin koossa.
  • Happamat lajikkeet toimivat hyvin ruoanlaitossa. Ne mureuttavat lihaa ja tuovat suolaisiin ruokiin niiden kaipaamaa pientä makeutta.
  • Omenahilloon kannattaa valita hieman raakoja omenia. Silloin saat makeaan hilloon hieman myös herkullista hapokkuutta.

Katso lisää ideoita omenoista ja päärynöistä