Säädä uuni 180 asteeseen. Kuori kurpitsa, halkaise se ja poista siemenet. Leikkaa kurpitsa noin 2 x 2 cm:n paloiksi. Halkaise päärynät, poista kota ja lohko kukin puolikas neljään osaan. Kuori ja hienonna sipulit.
Sulata margariini paksupohjaisessa kattilassa. Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi suurukseksi, 1–2 minuuttia. Kaada maito ohuena nauhana joukkoon koko ajan voimakkaasti vispaten. Murenna puolet juustosta kastikkeeseen. Lisää laakerinlehti. Kuumenna kastike kiehuvaksi, hauduta miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 5 minuuttia. Mausta rosmariinilla, suolalla ja pippurilla.
Laita kurpitsapalat, sipulit ja päärynät korkeareunaiseen uunivuokaan tai jaa ne annosvuokiin. Lusikoi kastike päälle. Viipaloi loppu juusto pinnalle.
Kypsennä gratiinia uunissa 30–40 minuuttia, kunnes pinta hieman ruskistuu ja kurpitsat tuntuvat pehmeiltä.
Vinkki: Tee gratiinista ruokaisampi lisäämällä siihen kypsiä broilerisuikaleita tai mifua.
Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.
Annos
100g
148
621
6,9 g
2,4 g
15,1 g
10,6 g
4,6 g
4,4 g
0,2 g
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Ravintolaskelmassa ei huomioitu:
Laakerinlehti,
2 tl Kuivattua rosmariinia,
0,5 tl Suolaa,
0,25 tl (¼ tl) valkopippuria.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli