Helsingin nuoret kokkaavat Alepan hävikkiruokaa - Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Helsingin nuoret kokkaavat Alepan hävikkiruokaa

Helsingin nuoret kokkaavat Alepan hävikkiruokaa

Dulfiqar Al-Hello ja Aman Ali ovat oppineet mestarikokeiksi Koskelan nuorisotalolla.

Jaa Somessa
Teksti
Marika Harjumaa
Kuvat
SOK

Pienet sormet kulkevat nopsasti, kun Koskelan nuorisotalolla tehdään vartaita. Kokkeina toimivat muun muassa Dulfiqar Al-Hello, 10, (kuvassa vasemmalla) ja Aman Ali, 9.

Ruokatarvikkeet on saatu ilmaiseksi naapurin Alepasta niin kuin muinakin arkipäivinä. Samalla kun kaupan hävikki vähenee, lasten ja nuorten kokkaustaito lisääntyy.

"On tosi kivaa laittaa ruokaa! Olemme tehneet muun muassa hedelmäsalaattia, köyhiä ritareita ja kanavihannessalaattia", Aman Ali ja Dulfiqar Al-Hello kertovat.

Samalla he oppivat muita tärkeitä keittiötaitoja.

"Kädet täytyy pestä ennen kokkaamista, veistä ei saa käyttää ilman aikuista ja hedelmät kuoritaan kuorimaveitsellä. Keittiössä ei saa riehua, tai muuten voi palaa käsi", kokkikaksikko luettelee.

Pojat kokkaavat kotonakin. Alin bravuuri on munakas, Al-Hellon makaronilaatikko. Kokkausinto saa luonnollisesti vanhemmat iloisiksi.

Yksi seikka ruoanlaitossa on tylsä.

"Aina pitää istua paikoillaan, kun tehdään ruokaa. Saisipa tehdä työtä hyppien, mutta kuitenkin niin, että se olisi turvallista."

Alepan hävikistä syntyy aterioita ja välipaloja

  1. HOK-Elanto ja Helsingin nuorisoasiainkeskus ovat luoneet yhdessä Nuta-keittiökonseptin nuorisotaloille.
  2. Alepa lahjoittaa nuorisotaloille ruokaa, jonka viimeinen käyttöpäivä on lähellä. Lapset ja nuoret kokkaavat aterioita ja välipaloja saamistaan ruokatarvikkeista. Kokkaamista ohjaa aina aikuinen.
  3. Konseptia kokeiltiin ensin kolmella helsinkiläisellä nuorisotalolla. Nyt mukana on jo yhdeksän taloa. Malli on kopioitavissa koko Suomeen.
Julkaistu: 25.7.2016
Muokattu: 15.5.2019
Jaa Somessa