Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Hyödyttävätkö proteiinipatukat tai palautusjuomat kuntoilijaa?

Teksti:
Krista Korpela-Kosonen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 4.1.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Kuntoilija tarvitsee riittävästi energiaa, sillä treeni ei suju tyhjällä vatsalla. Hiilihydraattia ja proteiinia sisältävä välipala parantaa sekä harjoittelun tehoa että palautumista.

Säännöllinen ruokailu on kuntourheilussa a ja o. Kun monipuolinen ja vaihteleva ruoka sisältää kulutukseen nähden riittävästi energiaa, yleensä myös ravintoainekiintiö täyttyy.

Hiilihydraatit ovat liikkujalle olennainen energian lähde. Jos hiilihydraatteja on ravinnossa liian niukasti, urheilija väsyy helpommin eivätkä lihasten energiavarastot täyty. Proteiineja taas tarvitaan muun muassa kasvuun ja kehitykseen sekä kehittymiseen liikuntasuorituksessa. Ne ovat välttämättömiä myös palautumiselle.

Lenkille tai salille ei kannata suunnata tyhjin vatsoin, jos haluaa saada treenin aikana itsestään parhaat tehot irti. Pieni hiilihydraatteja ja proteiineja sisältävä välipala kannattaa nauttia sekä ennen liikuntasuoritusta että sen jälkeen, sillä se parantaa harjoittelun tehoa ja edistää palautumista.

Kuntoliikkuja saa yleensä riittävästi proteiinia tavallisesta ruoasta, eikä proteiinin liiallinen tankkaaminen siis kannata. Liiallinen proteiinimäärä ei suinkaan muutu lihasmassaksi vaan pikemminkin rasvaksi elimistöön. Jos tavoitteena on kasvattaa lihasmassaa ja -voimaa, tarvitaan sekä riittävän tehokasta treeniä että sopivasti proteiinia ja energiaa.

Markkinoilla on runsaasti erilaisia proteiini- ja hiilihydraattipatukoita. Ne eivät korvaa täysipainoista ruokaa, ja niiden sisältämät ravintoaineet saa yhtä hyvin myös normaalista ruoasta. Säilyvyytensä ja helppokäyttöisyytensä puolesta ne sopivat kuitenkin evääksi erityisesti silloin, kun tavallista ruokaa on hankala kuljettaa mukana.

Maitokin käy palautusjuomaksi

Vesi riittää yleensä kuntoliikkujalle perusjuomaksi. Elimistö voi kuitenkin tarvita varsinkin helteellä ja pitkien liikuntasuoritusten aikana erityistä urheilujuomaa, josta se saa nesteen lisäksi nopeasti myös hiilihydraatteja ja kivennäisaineita. Sokeroidut mehut ja virvoitusjuomat sopivat huonosti urheiluun, sillä niiden runsas sokerimäärä haittaa nesteen imeytymistä elimistöön liikunnan aikana.

Palautumiseen tarkoitettujen juomien ja juomajauheiden yleisin hiilihydraatin lähde on maltodekstriini, ja proteiinit ovat yleensä peräisin maidosta, kananmunasta tai soijasta. Tutkimusten mukaan myös rasvaton maito käy yhtä hyvin palautusjuomaksi sekä kestävyys- että voimaharjoittelijalle. Maidossa on yhtä paljon hiilihydraatteja kuin monessa urheilujuomassa, ja sen proteiinikoostumus sopii hyvin lihasten aineenvaihdunnalle ja proteiinituotannolle.

Tavallista enemmän proteiinia sisältäviä patukoita ja juomia ei suositella lapsille säännölliseen käyttöön. Siksi ne eivät ole ensisijainen valinta esimerkiksi koululaisen välipalaksi.