Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kerma valitaan käyttötarkoituksen mukaan

Teksti:
Elina Jyväs
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 3.11.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Kuohu- ja vispikermalla leivot, koristelet ja kuorrutat, ruokakermalla viimeistelet maun. Kermoja on saatavilla vähälaktoosisina, laktoosittomina ja luomuna. Vaihtoehtoja on myös maidottomaan ruokavalioon.

Kuohu- ja vispikermat

Kuohu- ja vispikerma ovat vaahtoutuvia kermoja. Vispikermassa on rasvaa n. 38 prosenttia. Jämäkäksi vaahtoutuva vispikerma sopii hyvin pursotuksiin.

Kuohukermasta (rasvaa n.  35 %) saa kuohkean vaahdon, kunhan kerma on kylmää, purkki ravistettu ja välineet kuivia. Kuohukerma on yleiskerma, joka sopii monipuolisesti niin ruoanlaittoon, leivontaan kuin jälkiruokiinkin.

Maustetut vaahtoutuvat kermat sopivat kakkujen täytteeksi, kuorrutteeksi ja jälkiruokiin. Kermavaahdon voi maustaa esimerkiksi vaniljalla, kaakaolla, kanelilla, kardemummalla tai tilkalla alkoholia.

Ransakankerma, smetana ja kermaviili

Ranskankerma on hapatettua kermaa. Se viimeistelee esimerkiksi keitot, pastat ja piirakat täyteläisen makuisiksi. Ranskankerma on kylmien kastikkeiden ja tahnojen oiva raaka-aine. Ranskankermaa löytyy sekä täysirasvaisena (n. 28 %) että kevyempinä (esim. 18 %) vaihtoehtoina. Ranskankerma ei kestä pitkää kuumennusta.

Hapatetusta kermasta valmistettu smetana on ranskankermaa rasvaisempi (n. 42 %) ja kestää siten hyvin kuumennusta. Smetana vaahtoutuu vatkatessa ja sitä voi pursottaa.

Kermaviili on miedosti hapatettua kermaa, jossa on yleensä rasvaa 10–12 %. Kermaviilistäkin on kevytvaihtoehtoja. Kermaviili sopii kylmiin kastikkeisiin, taikinoihin ja makeiden ja suolaisten piirakoiden täytteisiin.

Ruokakerma

Ruokakerma on tavallista kermaa kevyempi vaihtoehto esimerkiksi kastikkeisiin, uuniruokiin, keittoihin, patoihin ja leivontaan. Rasvapitoisuus vaihtelee 5 prosentista ylöspäin. Ruokakermoja on sekä eläin- että kasvirasvapohjaisina, laktoosittomina ja vähälaktoosisina. Maustetuilla ruokakermoilla kotiruokiin saa helposti vaihtelua. Ruoanlaittoon sopivia kerman tapaisia maidottomia valmisteita tehdään esimerkiksi soija- ja kauramaidosta.

Kahvikerma

Kahvikerma (rasvaa noin 12 %) on maitoa täyteläisempi vaihtoehto kahvin maun pyöristäjäksi. Kahvikerma ei vaahtoudu eikä sovellu hyvin kuumennettavaksi.

Vaahtoutuvat kasvisrasvasekoitteet

Maitopohjaisissa kasvirasvasekoitteissa on yleensä tavallista kermaa alhaisempi rasvaprosentti. Soijapohjainen vispautuva valmiste on kasviperäinen vaihtoehto kermalle. Se sopii maidottomaan ruokavalioon sekä vegaaneille. Valmisteet sopivat jälkiruokiin, pursotuksiin ja kakun täytteisiin.

Kermahyllyn tuotteet, niiden käyttötarkoitukset ja ominaisuudet on perusruoanlaittajankin hyvä tietää.

Lue myös tuotevertailuartikkeli ja katso kermaiset reseptit

Lisää aiheesta