Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kun on aika hurmata! Näillä ideoilla teet annoksista astetta fiinimpiä

Teksti:
Sanna Kekäläinen
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 26.1.2022
|
Muokattu: 21.2.2022
Kokkaa ravintolaillallinen kotona! Teetpä helpon ja nopean ruoan tai monen ruokalajin menun, yllätä ruokaseurasi pienillä hauskoilla kokkauskikoilla ja koristeluvinkeillä.

Ota mallia ravintolasta: tee yhdestä raaka-aineesta erilaisia osia

Ravintolassa saatat saada eteesi lautasen, jossa on samasta raaka-aineesta usealla eri valmistusmenetelmällä tehtyjä osia. Samassa annoksessa voi olla juureksista tehtyä sileäksi soseutettua pyreetä, uunissa paahdettuja juureksia ja ohuita juuressipsejä. Lainaa ideaa kotona ja yhdistä samaan annokseen kukkakaalisosetta ja rapeaksi paahdettuja kukkakaalin nuppuja. Kokeile kikkaa esimerkiksi alkukeittoon: säästä osa paahdetuista parsakaaleista koristeeksi, kun soseutat loput keittoon.

Asettele ruoka kauniisti: täytä lautanen uudella tavalla

Tututkin ruoat sykähdyttävät, kun kokoat ne lautaselle modernisti. Täytä lautanen väljästi ja käytä koristelussa yrttejä tai versoja. Voit myös ripotella annokseen pieniä paahdettuja leipäkuutioita, pähkinöitä, siemeniä tai vaikka marjoja. Vuole pestystä sitruunasta suikaleita tai raasta kuorta koristeeksi. Muista myös rouhittu mustapippuri – sekin antaa annokseen viimeistellyn ilmeen. Kokeile myös tätä kokkikikkaa: pakasta nokare fetajuustoa ja raasta sitä lumeksi annosten päälle. Vaihtele joskus myös lautasen kokoa – tee pienet ruoka-annokset leipälautasille tai kokoa esimerkiksi pasta-annos lautasen sijasta pieneen kulhoon:

Viimeistele annokset harvinaisella raaka-aineella

Tee vaikutus ruokaseuraan lisäämällä annokseen jotain erikoista, esimerkiksi graavattua kananmunan keltuaista. Keltuaisen graavaaminen on helppoa, mutta se vaatii aikaa. Tee rasiaan suola-sokeripeti, jossa on yhtä paljon suolaa ja sokeria. Erottele kananmunista keltuaiset ja laita ne varovasti suola-sokeriseoksen päälle. Peittele keltuaiset samalla seoksella. Anna keltuaisten maustua jääkaapissa vähintään 5 päivää. Huuhtele ne sen jälkeen kylmällä vedellä ja raasta koristeeksi annoksiin. Ylijäävistä valkuaisista voit tehdä vaikka helpot marengit:

Kolme kokkikikkaa – testaa nämä!

Takuulla rapea salaatti

Rapeuta raakana tarjottavat kasvikset pitämällä niitä jäävedessä noin kymmenen minuuttia. Kuivaa kasvikset ennen tarjoamista.

Muotoile mousse soikeaksi

Muotoile esimerkiksi kermavaahdosta kahden lusikan avulla kaunis soikea nokare jälkiruoka-annokseen. Kokeile menetelmää myös erilaisiin mousseihin ja mäteihin.

Paista kalafileet painon alla

Kalafileet menevät paistaessa helposti kippuraisiksi, joten paista ne painon alla. Laita fileen päälle pala leivinpaperia ja painoksi vaikka toinen paistinpannu.

Poimi täältä ideat ja reseptit upeaan treffimenuun: