Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Leivontavinkit: muro- ja voitaikina

Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 5.7.2012
|
Muokattu: 26.4.2023
Murotaikinasta voidaan leipoa makeita piirakoita, torttuja, pikkuleipiä, leivoksia ja kahvikakkuja sekä suolaisia piiraita ja paistoksia. Voitaikina soveltuu pasteijoihin, piiraisiin, torttuihin ja paistoksiin. Onnistu murotaikinassa ja voitaikinassa näillä ohjeilla.

Murotaikina

Murotaikina tehdään margariinista ja vehnäjauhoista. Makeisiin leivonnaisiin tarvitaan myös sokeria ja munia. Ainesuhteet vaihtelevat valmistustavan mukaan. Perusraaka-aineiden lisäksi taikinaan tarvitaan myös muita aineita.

Leivinjauhe auttaa kohottamaan taikinaa ja kananmunalla saadaan leivonnaiseen joko kuohkeutta tai sitovuutta. Erilaisilla jauhoilla, hiutaleilla ja leseillä saadaan myös vaihtelua murotaikinaleivonnaisiin. Suolaisten piirakoiden pohjataikinaan voidaan lisätä myös joko juustoraastetta tai perunasosejauhetta.

Nesteen lisääminen taikinaan tekee leivonnaisesta kuohkeamman ja pehmeämmän. Murotaikinaa voidaan maustaa erilaisilla mausteilla, kuten kaakaojauheella, suklaalla, vanilliinisokerilla, sitruunamehulla ja yrteillä. Kuivatut hedelmät ja pähkinät antavat myös lisämakua leivonnaisille.

Vinkkejä onnistumiseen

  • Vaahdotettava murotaikina onnistuu parhaiten, kun ainekset ovat huoneenlämpöisiä.
  • Kun lisäät munia rasva-sokerivaahtoon ja taikina juoksettuu, lisää joukkoon lusikallinen jauhoja ja jatka vatkaamista.
  • Kauliminen onnistuu paremmin, kun paketoit taikinan ja annat sen levätä jääkaapissa hetken ajan. Jauhota kaulin ennen aloittamista ja irrota kaulittava levy jauhotetulla lastalla alustastaan useita kertoja kaulimisen aikana.
  • Kun painelet taikinaa vuokaan, kastele kädet kylmällä vedellä tai jauhota kuivat kädet, niin taikina ei tartu käsiin.
  • Jos leivot pikkuleipiä, paista ensin pari koekakkua. Jos pikkuleivät leviävät, lisää taikinaan jauhoja.

Voitaikina

Voitaikina soveltuu hyvin erilaisten piiraiden pohjaksi. Voitaikinan voi tehdä kovasta voista tai margariinista. Jauhot nypitään joukkoon sormilla tai yleiskoneen leikkuuterän avulla. Lopuksi taikina sekoitetaan kylmän veden kanssa tasaiseksi.

Vinkkejä onnistumiseen

  • Vältä taikinan vaivaamista, sillä se ei saisi sitkistyä.
  • Anna taikinan levähtää hetki jääkaapissa ennen kaulimista.
  • Jos koristelet piiraan pinnan taikinalla, voitele pinta ensin ja lisää sitten koristeet. Pistele pinta voitelun jälkeen, näin leivonnaisen muoto säilyy paremmin.
  • Vedellä on hyvä liimata leivonnaisten saumat nipistettäessä ne kiinni.