Murotaikina tehdään margariinista ja vehnäjauhoista. Makeisiin leivonnaisiin tarvitaan myös sokeria ja munia. Ainesuhteet vaihtelevat valmistustavan mukaan. Perusraaka-aineiden lisäksi taikinaan tarvitaan myös muita aineita.
Leivinjauhe auttaa kohottamaan taikinaa ja kananmunalla saadaan leivonnaiseen joko kuohkeutta tai sitovuutta. Erilaisilla jauhoilla, hiutaleilla ja leseillä saadaan myös vaihtelua murotaikinaleivonnaisiin. Suolaisten piirakoiden pohjataikinaan voidaan lisätä myös joko juustoraastetta tai perunasosejauhetta.
Nesteen lisääminen taikinaan tekee leivonnaisesta kuohkeamman ja pehmeämmän. Murotaikinaa voidaan maustaa erilaisilla mausteilla, kuten kaakaojauheella, suklaalla, vanilliinisokerilla, sitruunamehulla ja yrteillä. Kuivatut hedelmät ja pähkinät antavat myös lisämakua leivonnaisille.
Vinkkejä onnistumiseen
- Vaahdotettava murotaikina onnistuu parhaiten, kun ainekset ovat huoneenlämpöisiä.
- Kun lisäät munia rasva-sokerivaahtoon ja taikina juoksettuu, lisää joukkoon lusikallinen jauhoja ja jatka vatkaamista.
- Kauliminen onnistuu paremmin, kun paketoit taikinan ja annat sen levätä jääkaapissa hetken ajan. Jauhota kaulin ennen aloittamista ja irrota kaulittava levy jauhotetulla lastalla alustastaan useita kertoja kaulimisen aikana.
- Kun painelet taikinaa vuokaan, kastele kädet kylmällä vedellä tai jauhota kuivat kädet, niin taikina ei tartu käsiin.
- Jos leivot pikkuleipiä, paista ensin pari koekakkua. Jos pikkuleivät leviävät, lisää taikinaan jauhoja.