Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Lihapullapäivä tulee taas – nämä ovat Yhteishyvän 5 suosituinta lihapullareseptiä

Teksti:
Katja Bäcksbacka
Kuvat:
Timo Viljakainen
Julkaistu: 6.3.2023
|
Muokattu: 7.3.2024
Maukkaat lihapullat oli vuonna 2023 Yhteishyvän verkkosivuston luetuin resepti. Uunissa kypsyneet lihapullat nautitaan kermakastikkeen kanssa.

Monelle rakastetulle ruoalle on oma teemapäivänsä, ainakin Amerikassa. Maaliskuuhun niistä osuu yksi: kansainvälistä lihapullapäivää vietetään lauantaina 9. maaliskuuta.

Lihapullapäivän synnystä ei ole tietoa, eikä itse pullienkaan syntyhistoriaa voi varmuudella toistaa. Usein lihapullien alkukodiksi mainitaan kuitenkin Iran tai Turkki.

Nykyään lihapullien monenlaisia versioita nautitaan ympäri maailman. Yksi tunnetuimmista pyöryköistä tulee Ruotsista, mutta myös Swedish meatballs eli ruotsalaiset lihapullat ovat turkkilaista alkuperää: pyörykkäohjeen kerrotaan pohjautuvan reseptiin, jonka Ruotsin kuningas Kaarle XII toi Turkista 1700-luvulla.

Pyörykkäohje on Yhteishyvän suosituin resepti

Lihapullapäivää juhlitaan tietysti lihapullia syöden. Ohessa on Yhteishyvän verkkosivun viisi luetuinta lihapullareseptiä. Niistä ylivoimainen ykkönen on ”maukkaat lihapullat”, joka oli vuonna 2023 Yhteishyvän kaikista resepteistä suosituin.

Maukkaat lihapullat -reseptin suosio perustunee tuttuuteen: pulliin käytetään juuri niitä aineksia, mitä peruspyörykässä yleensä kuuluukin olla. Jauhelihan, korppujauhojen ja kananmunan kolmiyhteyteen makua tuovat sipuli, paprikajauhe, suola ja mustapippuri. Pyörykät paistetaan uunissa.

Reseptiin kuuluu myös oivallinen kermakastike, jonka lohturuokamaiseen makuun täyteläisyyttä antaa muun muassa omenasose. Paistamisen jälkeen lihapullat voi nostaa kermakastikkeen joukkoon, tai kermakastikkeen voi tarjota erikseen.

Edullista ja helppoa

Nopeat ja edulliset lihapullat valmistuvat yksinkertaisimmillaan kolmesta aineksesta ja mausteista. Jatka jauhelihaa perunamuusijauheella, niin vähennät samalla lihan syöntiä. Kolmen aineksen lihapullissa muusijauhe korvaa korppujauhot ja munan.

Koko pyörykkäateria yhdessä astiassa

Lihapullat kypsyvät kätevästi uunissa samaan aikaan muiden aterian osasten kanssa. Kokeile lihapullapeltiä, jossa basilikalla maustetut lihapullat ladotaan pellille yhdessä parsakaalin ja porkkanoiden kanssa. Uunilihapullavuoassa pyörykät puolestaan hautuvat kypsiksi tomaattisessa kastikkeessa, jonka joukossa myös perunat paahtuvat meheviksi.

Lisää aiheesta