Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Mitä joulukinkun tilalle? Kalkkunarulla, vegaaninen Wellington ja jouluinen possunfilee haastavat kinkun

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 27.11.2023
|
Muokattu: 27.11.2023
Kaipaatko vaihtoehtoja perinteiselle joulukinkulle? Kinkkua helpompi kalkkunarulla, vegaaninen sieniwellington sekä juhlava mutta edullinen possunfilee ovat näyttäviä ja maukkaita vaihtoehtoja perinteisen kinkun haastajiksi.

Kinkku on perinteinen jouluruoka, mutta moni kaipaa sille myös vaihtoehtoja. Jos joulua juhlitaan pienellä porukalla, joulukinkku voi tuntua liian isolta ja vaivalloisesti valmistuvalta joulupöydän tähdeltä. Kasvissyöjälle ja punaista lihaa välttelevälle uudet ideat kinkun korvaajaksi ovat myös tervetulleita. Mitä joulukinkun tilalle voisi tehdä? Tässä kolme ideaa:

1. Kuorrutettu kalkkunarulla

Kalkkuna on Amerikasta tuttu joulunajan ruoka, joka sopii mainiosti myös suomalaiseen joulupöytään helpon kalkkunarullan muodossa. Kinkkua nopeammin valmistuvan kalkkunarullan paistaminen oikeaan kypsyyteen onnistuu kätevästi lihassa olevan paistovahdin avulla: paistovahti ponnahtaa ylös, kun liha on kypsää. Kalkkunarulla saa makua sinappisesta marinadista ja joulukinkustakin tutusta kuorrutuksesta, joka tehdään nyt modernilla tavalla erityisen rapeiksi paahtuvista pankojauhoista.

2. Vegaaninen Wellington

Vegaaninen Wellington on tuhti joulupöydän pääruoka, joka maistuu myös sekasyöjille. Wellington koostuu rapeasta lehtitaikinakuoresta ja mehevästä herkkusienistä ja saksanpähkinöistä tehdystä täytteestä. Lehtitaikinakuoren sisäpuolelle sivelty sinappi antaa sieniwellingtonille jouluista aromia. Vegewellington on näyttävä vaihtoehto joulukinkulle, kun viimeistelet lehtitaikinakuoren koristeviilloilla ja voitelet pinnan kaurajuomalla ennen paistoa.

3. Juhlava porsaan sisäfilee

Jos mielesi tekee possua, mutta joulukinkku tuntuun liian isolta tai työläältä, kokeile nopeammin valmistuvaa possunfileetä. Possunfileen herkullisuuden salaisuus on sen täyttäminen kuivatuilla aprikooseilla ja piparkakuilla, jotka tekevät edullisesta fileestä juhlavan jouluruoan. Tee fileeseen viilto, lisää täyte ja kääri filee napakaksi rullaksi paistolangalla tai käytä apuna cocktailtikkuja. Paistomittari on fileen valmistamisessa tarpeellinen, jotta lopputuloksesta tulee kypsä muttei kuiva. Aseta paistomittari lihan keskiosaan ja kypsennä fileetä uunissa matalassa lämmössä, kunnes fileen sisälämpötila on 70 astetta. Muista antaa fileen vetäytyä hetki ennen viipalointia ja tarjoilua.

Kastike viimeistelee joulun pääruoan

Joulukinkun vaihtoehdoille sopiva lisuke on punaviinikastike, joka maustetaan rosmariinilla. Punaviinikastikkeen valmistuksessa tärkeää on kastikkeen kokoon keittäminen, mikä syventää kastikkeen makua. Siivilöi valmis kastike ja lisää joukkoon tilkka voita ja sokeria. Näin saat koostumuksesta ja ulkonäöstä samettisen sileän. Paksumman kastikkeen ystävä voi suurustaa punaviinikastikkeen maissitärkkelyksellä pakkauksen ohjeen mukaan.

Käytä perinteiseen punaviinikastikkeeseen lihafondia ja voita. Vegaaninen versio valmistuu kasvisfondista ja maidottomasta margariinista. Muista myös varmistaa, että käyttämäsi punaviini on vegaanista.

Lisää ideoita joulupöytään

Lisää aiheesta