Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Näin vältät ruokastressin – viisi askelta rentoon juhannukseen

Teksti:
Niina Mälkiä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 9.6.2020
|
Muokattu: 2.5.2023
Varmista rento juhannus näin: pidä huolta ruokien kylmäketjusta, suosi huoneenlämmössä säilyviä aineksia, tee suunnitelmat ja esivalmistelut jo valmiiksi ja valitse juhannuspöytään helpot kesäreseptit.

1. Pidä kylmä kylmänä

Onnistunut juhannus alkaa kestävällä kylmäketjulla. Kun mietit hyvissä ajoin etukäteen, mihin ja miten pakkaat herkimmin pilaantuvat ruoat ja millaiset herkut säilyvät lämpimässä, juhannusruokien suunnittelukin helpottuu.

Vaikka et päättäisi ihan prikulleen, mitä mökillä juhannuksen tienoilla kokataan, voit miettiä missä järjestyksessä ruoat syödään. Kaloista kannattaa aloittaa, koska ne ovat herkimpiä lämmölle. Sitten on lihojen vuoro, ja makkarat säästetään seuraavaksi. Kalojen ja lihojen käyttöaikaa voit pidentää pakastamalla ne kuljetusta varten, jolloin ne toimivat myös kylmäpatruunoina.

Kalojen ja lihojen käyttöaikaa voit pidentää pakastamalla ne kuljetusta varten.

Ota jo kauppaan mukaan kylmälaukku ja kylmäkalleja. Jos pakkaat jääkaappitavarat ostoskassiin, laita herkimmät tuotteet pohjalle, koska kylmä painuu alaspäin. Kylmäkalleina voit käyttää myös kaupan pakasteita. Esimerkiksi valmistaikinat ovat mainioita kylmäpatruunoita. Kun muro- tai piirakkataikina on sulanut, leivo siitä helppo marja- tai kasvispiirakka.

2. Säästä jääkaappitilaa

Minkä verran mökillä ja autossa on kylmäsäilytystilaa? Jos ruokaa tarvitaan usealle henkilölle moneksi päiväksi, mutta kylmätilaa on niukasti, valitse lämpimässä säilyvät vaihtoehdot ainakin maidoille, tuoremehuille ja fetajuustolle, ja ota mukaan ruukkuyrttejä kylmässä säilytettävien yrttinippujen sijaan.

Suosi ruokia, joihin käytetään juureksia, tomaatteja, avomaankurkkuja ja hedelmiä, sillä ne voit säilyttää huoneenlämmössä. Monet muutkin kasvikset, jotka sopivat mainiosti grilliin, pysyvät pitkään hyvinä ilman jääkaappia: varhaiskaalit, paprikat, maissit ja kesäkurpitsat.

Juureksia, tomaatteja, avomaankurkkuja ja hedelmiä voi säilyttää huoneenlämmössä.

Mökillä voit ottaa käyttöön kahden kylmälaukun taktiikan. Kylmä pysyy tallessa pidempään, kun laukkua ei avata, joten pakkaa toiseen ne ruoat, jotka tulevat käyttöön heti, ja toiseen ne, joita tarvitset vasta huomenna. Juomien viilentämiseen voit käyttää myös viileää kaivo- tai järvivettä.

3. Varmista vapaa-aika: esivalmistele jo kotona

Vähennä juhannuksen työmäärää esivalmisteluilla, jotka voit tehdä jo kotona. Jos juhannuspöytään kuuluu mansikkakakku, leivo kakkupohja jo kotona. Jos kylmälaukussa on tilaa, voit täyttääkin kakun valmiiksi ja säästää vain koristelun mökille. Myös marinadit, kastikkeet ja tahnat voit valmistaa etukäteen ja pakata tiiviisiin rasioihin. Samalla säästät tilaa ruokakassissa ja auton tavaratilassa.

Varaa mukaan kaasua tai grillihiiliä, varrastikkuja, foliota ja leivinpaperia. Nyyttiruoat ovat helppoja ja meheviä ja kypsyvät lähes itsekseen.

Jos mökillä ei ole tiskikonetta tai kuumaa vettä, tiskivuoren valloitus voi olla iso urakka. Tee yhden astian ruokia, sekoita perunasalaatti kattilassa, kypsennä pasta kastikkeessa ja tee salaatinkastike kulhossa ennen salaatin pilkkomista. Lautasten tiskaamista voit helpottaa pyyhkäisemällä enimmät rasvat talouspaperiin ennen tiskaamista.

4. Osta kylmäsäilytystä vaativat tuotteet perillä

Säästä kylmässä säilytettävien maitotuotteiden, jäätelöiden ja esimerkiksi pussiin pakattujen salaattien ostaminen mökkipaikkakunnalle, niin varmistat niiden säilyvyyden. Jos haluat juhannuspöytääsi jotain tiettyä ruokaa tai juomaa, hanki se jo ennen reissua omasta kaupasta.

5. Valitse helpot reseptit

Juhannus on helppojen herkkujen juhla. Hyviä ruokia isolle porukalle ovat grillausvalmiit lihat ja kalat sekä grillissä kypsyvät kasvikset. Varaa mukaan myös iso kulho salaatille sekä reilu kattila uusia perunoita varten.

Hölskytetyt herkut tuovat ruokiin kesäjuhlan tuntua ilman koneita. Lisää perunakattilaan voita, ranskankermaa ja tilliä, pidä kantta paikoillaan ja ravistele voimakkaasti. Samaan tapaan hölskytellään etikkaa, sokeria, suolaa ja tilliä mummonkurkkuihin. Myös retiisiviipaleet ja varhaiskaali- tai fenkolisuikaleet tykkäävät hölskyttelystä.

Mausta lihat, kalat ja kasvikset jälkimarinoimalla ne kuumina heti grillauksen jälkeen. Säästät aikaa, tiskiä tulee vähemmän ja grillikin pysyy puhtaampana.

Myös juhannukset makeat herkut syntyvät helposti grillissä. Paahda halkaistuihin persikoihin tai luumuihin grilliraidat, lisää makupariksi tuoreita marjoja ja tilkka siirappia tai vaniljakastiketta. Myös valmiista marenkipohjista koottava kakku on helppo. Kerrosta siihen marjoja, kermavaahtoa ja vaniljakastiketta tai mitä vain makeaa mökiltä sattuu löytymään.

Nappaa juhannuksenviettoon mukaan myös vesimeloni. Monikäyttöinen hedelmä toimii sellaisenaan jälkiruokana, sopii makeisiin ja suolaisiin salaatteihin ja tekeytyy grillissä meheväksi vegepihviksi.

Katso kaikki vinkit ja reseptit juhannukseen