Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Paistolämpötilat

Teksti:
Marita Suontausta
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 1.8.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Sisälämpötilasta näkee, milloin on aika ottaa liha tai kala uunista. Millä tasolla ja miten kauan eri leivonnaisia kannattaa uunissa paistaa? Tarkista taulukoistamme.

Leivonnaisten kypsennyslämpötilat ja paistoajat

Huom! Taulukoiden luvut ovat suuntaa-antavia ja saattavat vaihdella eri ohjeissa ja uuneissa.

Uunin alimmalla tasolla

  • Kahvikakut 175–200° 40–60 min (kakun koosta riippuen)
  • Leivät, ruisreikäleipä 225–250° 10–20 min
  • Leivät, tummat 175–200° 35–50 min
  • Leivät, vaaleat 200–225° 20–35 min (leivän koosta riippuen)
  • Piirakat, paksut, runsastäytteiset 175–200° 30–40 min
  • Pullapitkot 200° 25–35 min
  • Sokerikakut 200–225° 20–45 min (kakun koosta riippuen).

Uunin keskimmäisellä tasolla

  • Kääretorttupohja 225–250° 8–10 min
  • Pikkupullat 225° 10–12 min
  • Sarvet 200–225° 10–15 min
  • Sämpylät 225° 10–15 min
  • Ohuet piirakat, joissa ei ole kovin runsaasti täytettä 200–225° 20–25 min.

Uunin ylimmällä tasolla

  • Karjalanpiirakat 250–275° 8–15 min (piirakoiden paksuudesta riippuen)
  • Pikkuleivät 225–250° 7–12 min
  • Pizzat 225–250° 10–15 min
  • Rieskat 225–250° 10–15 min
  • Teeleivät 225° 10–15 min.

Lihan ja kalan kypsyysasteet ja sisälämpötilat

Lihanpaistomittarin toimivuuden voi testata kastamalla mittarin kärjen kiehuvaan veteen. Mittarin tulisi näyttää 100 astetta. Mittari työnnetään lihan paksuimpaan kohtaan keskelle lihaa. Luullisessa lihassa kannattaa varoa, ettei mittari osu luuhun tai lukema vääristyy.

Paistien kypsyysasteet vaihtelevat.

  • Broileri 70°
  • Kala mehevän kypsä  60–62°, täysin kypsä 65–70°
  • Karitsan filee, paahtopaisti hieman punertava 52–55°, täysin kypsä 62°
  • Kinkku mehevän kypsä 75°, täysin kypsä 82°
  • Lampaanpaisti hieman punertava 70°, täysin kypsä 75°
  • Naudan- tai hirvenfilee medium 52–54°, täysin kypsä 65°
  • Naudanpaisti hieman punertava 70–72°, täysin kypsä 75°
  • Paahtopaisti punertava sisältä  60–63°
  • Porsaanfilee 68–72°
  • Poronfilee, paisti hieman punertava 55°, täysin kypsä 63°

Alla olevista taulukoista voi kätevästi tarkistaa esimerkiksi pullien paistoajan.