Alfalinoleenihappo (ALA) on välttämätön rasvahappo. Se on lähtöaineena, kun elimistö valmistaa pienessä määrin itse pidempiketjuisia rasvahappoja, kuten EPAa. Sillä on myös muita tehtäviä. Koska elimistö tarvitsee ALAa, mutta ei pysty sitä itse valmistamaan, sitä pitää saada vitamiinien tavoin ravinnosta. Toinen ihmiselle välttämätön rasvahappo on omega-6-sarjan linolihappo.
Omega-3-saantisuositus
Omega-3-rasvahappojen tarve on pieni. Kaikkien monityydyttämättömien rasvahappojen osuus päivän kokonaisenergiansaannista tulisi olla 5–10 %. Tästä ainakin 1 % pitäisi olla omega-3-rasvahappoja.
Mistä Omega-3:a saa?
Tärkein omega-3-rasvahappojen lähde Suomessa ovat ravintorasvat. Tämä johtuu siitä, että meillä valtaosa levitteistä sisältää rypsiöljyä. Sitä käytetään yleisesti myös salaatinkastikkeiden valmistukseen sekä ruoanvalmistukseen ja leivontaan niin kotitalouksissa kuin teollisuudessa.
Toiseksi tärkein lähde ovat kala ja äyriäiset ja kolmanneksi tärkein on liha. Omega-3-rasvahappoja saamme vähäisiä määriä myös kasviksista, viljasta, pähkinöistä, maitovalmisteista ja kananmunista.
Seuraavat annokset sisältävät gramman omega-kolmosta: