Tajín villitsee! Tämä mauste sai somen sekaisin

Tajín-mauste on pistänyt somen sekaisin. Kirpeä ja hieman tulinen mausteseos on suosittu maailmanlaajuisesti ja liittyy isompaan ruokamaailman ilmiöön.

Viipaloitua mangoa ja vesimelonia mukissa. Tajín-mausteseosta ripoteltu pinnalle.
Viipaloitua mangoa ja vesimelonia mukissa. Tajín-mausteseosta ripoteltu pinnalle.
Teksti: Tuuli Kanerva
Kuvat: AdobeStock
8.8.2025 | Päivitetty 12.8.2025

Maistuvatko kirpeät karkit, pikkelöidyt kasvikset tai pieni chilin polte? Yhä useampi vastaa kyllä, sillä kirpeät, hapokkaat ja hieman tuliset maut ovat maailmalla kovassa nosteessa.

Sama trendi on rantautunut Suomeen, ja etenkin somessa voi törmätä erilaisiin, villiltäkin kuulostaviin makuyhdistelmiin.

Chillisti chiliä

Tajín on meksikolainen mausteseos, jossa on mietoa chiliä, limeä ja merisuolaa. Se on koukuttava yhdistelmä pientä poltetta, hapokkuutta ja suolaisuutta. Perinteisesti tajínia käytetään maustamaan makeita hedelmiä ja kasviksia sekä kanaa.

Some onkin kesällä täyttynyt videoista, joilla hehkutetaan tajínin ja vesimelonin herkullista komboa. Tajínia kannattaa kokeilla myös mangon, ananaksen sekä nektariinien ja persikoiden kanssa. Pilko hedelmät, ripottele maustetta päälle ja ylläty!

Tajínilla saa tehtyä myös näyttäviä drinkkejä. Kasta lasin reuna limen mehuun ja pyörittele se sen jälkeen mausteseoksessa.

Jos et saa käsiisi tajínia, voit kokeilla ripotella hedelmien päälle mietoa chilijauhetta, pienen ripauksen suolaa sekä hieman limenmehua.

Etikka on in

Kasvisten pikkelöiminen itse on nyt trendikästä. Aloita perinteisestä punasipulista ja kurkuista tai kokeile tuoretta jalapenoa.

Hyvänä esimerkkinä pikkelöinnin suosiosta toimii suola- tai maustekurkut ja niiden liemi. Kirpeän etikkaisella liemellä maustetaan muun muassa juomia, dippejä sekä salaatinkastikkeita ja sitä voi käyttää lihan marinoimiseen.

Tiktokin videoissa suolakurkkuliemestä sekoitetaan virkistävä janojuoma sitruunanmehun, sokerin ja jäiden kanssa. Kuulostaa niin oudolta, että sitä on pakko kokeilla!

Spicy pickle drink -nimellä leviävässä juomassa yhdistyvät kesän maustetrendit: sen pinnalle ripotellaan tajín-mausteseosta.

Mikä ihmeen swicy?

Hedelmät tajínilla jatkaa jo hieman pidempään pinnalla ollutta trendiä makean ja tulisen yhdistämisestä. Tällä hetkellä siitä käytetään termiä ”swicy”, joka tulee sanoista sweet ja spicy.

Muistat ehkä hot honey -villityksen parin vuoden takaa, jossa hunajaa lämmitettiin chilihiutaleiden tai -viipaleiden kanssa. Se sopii loistavasti esimerkiksi halloumille, kanalle tai viimeistelemään ruokaisan salaatin.

Makeus ja tulisuus toimii myös supersuositussa rapeassa valkosipuli-chiliöljyssä. Siinä yhdistyvät valkosipuli, chili, seesaminsiemet ja sokeri. Mausteöljy antaa viimeisen silauksen aasialaisille ruoille, mutta sen voi sekoittaa myös herkulliseksi dipiksi.