Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Täydellinen smash burger – näillä vinkeillä onnistut trendihampparin valmistuksessa

Teksti:
Tuuli Kanerva
Kuvat:
Elvi Rista
Julkaistu: 29.6.2023
|
Muokattu: 29.6.2023
Tavoitteena smash burgerissa on pinnalta ja reunoilta täydellisen rapea pihvi, joka ei kuitenkaan ole täysin läpikypsä. Hyvän smash burgerin onnistumiseksi kannattaa opetella muutama niksi.

Mikä ihmeen smash burger?

Hampurilaisravintoloiden ruokalistoille on viime vuosina ilmestynyt sana ”smash” ja ruokavideoilla näytetään, kuinka hampurilaisen väliin tuleva jauhelihapihvi liiskataan voimalla kuumaa pannua vasten. Mistä tässä on kyse? Eikö jauhelihapihvin kuulukaan olla paksu ja keskeltä herkullisen mehevä?

Smash-tekniikka on kotoisin Yhdysvalloista, jossa tämä tapa valmistaa hampurilaispihvejä levisi pikaruokaketjuista laajemmalle ja lopulta kotipihojen grilleihin asti.

Valitse sopiva jauheliha

Kaikki lähtee oikeanlaisesta lihasta. Smash burger vaatii onnistuakseen tarpeeksi rasvaista jauhelihaa, jotta ohut pihvi ei kuivu paistettaessa. Riittävä rasvaisuus ehkäisee myös pihvin tarttumista pannuun kiinni.

Käytä smash burgereihin mieluiten naudanjauhelihaa, jossa on rasvaa 17–20 %.

Pihvit pysyvät mehukkaampina, kun jauhelihaa ei sekoiteta tai muotoilla liian tiiviiksi palloiksi. Pyörittele jauhelihasta kevyesti 60–80 g painavat pihvit.

Ohuita pihvejä voi laittaa burgeriin kaksi ilman, että kokonaisuudesta tulee liian raskas.

Kuuma pannu ja hieman voimaa

Pihvien paistaminen on tietysti olennaisin osa näiden burgereiden valmistusta. Yhden pihvin paistamisessa menee vain noin minuutti, joten varaa kaikki tarpeellinen lähelle ja järjestä muut hampurilaistäytteet valmiiksi, jotta pihvit eivät joudu odottelemaan.

Paras pannu paistamiseen on valurauta- tai hiiliteräspannu, jonka voi huoletta kuumentaa todella kuumaksi. Pannun lisäksi tarvitset prässin, jolla pihvit litistetään pannua vasten. Tässä tarkoituksessa toimii hyvin esimerkiksi pieni kattila. Kattilan pohjaa suojaamaan tarvitset leivinpaperista leikattuja paloja.

Kuumalle pannulle voi lisätä pienen tilkan öljyä. Nosta jauhelihapallo pannulle, laita sen päälle leivinpaperin pala ja paina voimakkaasti kattilan pohjalla litteäksi pihviksi. Paina pihviä pannua vasten noin 10 sekunnin ajan. Voit samalla hieman pyöritellä kattilaa ja varmistaa, että pihvistä tulee tasapaksu.

Nosta kattila ja leivinpaperi pois pihvin päältä. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista pihviä vielä 10-20 sekuntia tai kunnes lihasnesteet alkavat nousta pinnalle. Käännä pihvi ohuella ja terävällä lastalla ja lisää juustoviipale pihvin päälle sulamaan. Paista toiselta puolelta vielä kymmenisen sekuntia.

Kokoa burgerit sitä mukaa, kun pihvit valmistuvat

Yhden hampurilaisen väliin sopii hyvin kaksi ohutta pihviä. Muut täytteet ovat tietysti vain oman mielikuvituksen rajoissa, mutta salaatti, tomaatti, sipuli sekä maustekurkut toimivat aina.

Lisää ohjeita herkullisiin hampurilaisiin