Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Suunhoidon ABC

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 30.5.2018
|
Muokattu: 1.4.2022
Suun kokonaisvaltaiseen hoitoon on tarjolla monenlaisia välineitä. Harjaamalla pääsee alkuun, mutta myös hammasvälien puhdistamiseen kannattaa panostaa. Kaupallinen yhteistyö.

Katso videolta Oralin erikoishammaslääkäri Juha Oittisien vinkit suun hoitoon.

Suun terveydellä on niin suuri vaikutus koko kehomme hyvinvointiin, että niin hampaista kuin ikenistäkin kannattaa pitää hyvää huolta. Hoitamattomat suun tulehdukset voivat esimerkiksi lisätä sydän- ja verisuonitautien riskiä ja vaikuttaa diabeteksen hoitotasapainoon.

Vanha kansa puhuu usein hammashoidosta, mutta aivan yhtä tärkeää on huolehtia myös suun muusta hyvinvoinnista, kuten ienterveydestä.

"Vanha kansa puhuu usein hammashoidosta, mutta aivan yhtä tärkeää on huolehtia myös suun muusta hyvinvoinnista, kuten ienterveydestä. Kyse on kokonaisuudesta", muistuttaa erikoishammaslääkäri Juha Oittinen Oralilta.

Kaikki alkaa harjauksesta

Suunhoidon kulmakivi on aamuin ja illoin tapahtuva hampaiden huolellinen harjaus. Oikeanlaiseen harjaukseen ohjaava sähköhammasharja on tässä oiva apuri.


 

!(https://mainos.sanoma.fi/oral2 )

Pelkkä harjaus ei kuitenkaan riitä, vaan myös hammasvälit tulee puhdistaa vähintään kerran päivässä joko langalla tai hammasväliharjalla. Lankojen käyttöön löytyy monenlaisia apuvälineitä, kuten erilaisia hammaslanganviejiä. Itselle parhaiten sopivan puhdistusvälineen löytää kokeilemalla.

Hammasvälit tulee puhdistaa vähintään kerran päivässä joko langalla tai hammasväliharjalla.

Moni on tottunut puhdistamaan hammasvälejä tikulla. Vaikka hammastikku poistaakin helposti esimerkiksi ruuanpaloja, ei Oittinen kuitenkaan suosittele sitä ainoaksi hammasvälien puhdistusvälineeksi.

"Hammastikku on kova ja sillä ei kovin hyvin saa bakteerimassaa pois hampaiden pinnoilta", Oittinen toteaa.

Suuvesissä on eroja

Moni tykkää purskutella suuvettä saadakseen raikkaan hengityksen. Suuvesiä on monenlaisia, ja oikein valittu huuhde toimii raikastuksen lisäksi hyvänä lisänä suun kokonaisterveydenhoidossa.

Se, millainen suuvesi on paras juuri itselle, selviää hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolla.

Ei ole kuitenkaan lainkaan yhdentekevää millaisen purkin kaupasta kotiin kantaa. Se, millainen suuvesi on paras juuri itselle, selviää hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolla.

"Suunhoidossa voidaan käyttää suuhuuhteita hammaslääkärin tai suuhygienistin ohjeistuksen mukaan. Vaihtoehtoina ovat esimerkiksi fluoripurskuttelu tai bakteereja tappava suuhuuhde, kuten klooriheksidiini", Oittinen vinkkaa.

Lisätietoa suun terveydestä