Gumbo on täyteläinen, mausteinen pataruoka, joka on peräisin Louisianasta ja saanut vaikutteita kreoli- ja cajun-keittiöistä. Se on yksi eteläisen Amerikan tunnetuimmista ruokalajeista, ja sen nimi tulee luultavasti bantunkielisestä sanasta "ki ngombo", joka tarkoittaa okraa – yhtä gumboon usein käytettävää raaka-ainetta. Sana on muovautunut myöhemmin ranskankielisestä gombosta nykyenglannin gumboksi. Ehkä ruokalaji on sinulle tuttu Disneyn piirretyistä, Prinsessa ja sammakko -elokuvasta?
Gumbon peruspilarina toimii usein sipulin, paprikan ja sellerin yhdistelmä. Proteiinina käytetään vaihdellen kanaa, makkaraa ja/tai äyriäisiä, kuten katkarapuja tai rapuja. Pata haudutetaan meheväksi kana- tai äyriäisliemessä. Gumbon tunnusmerkkeihin kuuluu myös liemen mausteisuus, joka saavutetaan esimerkiksi chilillä, laakerinlehdillä, valkosipulilla ja mustapippurilla. Lisäksi alkuperäisiin ohjeisiin liittyy olennaisesti okra, jonka tehtävänä on maun lisäksi saostaa liemi.
Gumbo voidaan tarjota pataruokana esimerkiksi keitetyn riisin kanssa tai sellaisenaan keittona.
Kotoisammassa versiossa broileri-kasvisgumbo valmistetaan broilerin koipireisipaloista ja mausteisesta makkarasta, unohtamatta perinteistä sipuli-paprika-sellerikomboa. Liha haudutetaan kypsäksi tuhdissa tomaattisessa kanaliemessä. Makua ja ruokaisuutta tuovat jenkeissäkin suosittu bataatti ja peruna. Vaikka gumbo saattaa kuulostaa monimutkaiselta, se syntyy yllättävän vaivattomasti uunin hellässä huomassa!