Viikonlopun kruunaa ihanan rento amerikkalainen menu

Viikonloppuna herkutellaan amerikkalaisittain. Listalla on itärannikon chowderia, Louisianan maukasta broilerigumboa ja jälkkärinä koreilee floridalainen key lime pie. Varaa rentoon kokkailuun aikaa ja makumatka voi alkaa!

Yhdysvaltalainen keittiö on herkullinen karuselli eri maiden ruokakulttuureita, ja ruoka vaihtelee sekä osavaltioittain että alueittain. Repertuaariin kuuluvat niin kasvikset, merenelävät kuin liha, aina grillaamisesta hitaasti haudutettaviin pataruokiin. Koko maassa suositaan myös rentoa ruokaa kuten hampurilaisia, hot dogeja, pirtelöitä ja erilaisia makeita leivonnaisia.

Teksti: Sonja Kallio
24.10.2025 | Päivitetty 24.10.2025

Alkuruoka

Herättele nälkä perinteisellä lohi-chowderilla. Chowder on Yhdysvalloissa suosittu kala- tai äyriäiskeitto. Chowder voi olla paksua ja kermaista tai kirkaspohjaista keittoa, ja se sisältää usein perunoita ja sipulia. Keittoon lisätään mereneläviä kuten simpukoita, kalaa tai katkarapuja. Yksi tunnetuimmista versioista on clam chowder eli simpukkakeitto.

Chowderin alkuperä juontanee juurensa Euroopan kalastajayhteisöihin, mutta keitto kehittyi edelleen Amerikassa, erityisesti Uuden-Englannin alueella. Sen suosio on kuitenkin levinnyt koko Yhdysvaltojen itärannikolle.

Kypsennä chowderiin tulevat kasvikset kalaliemessä sekä valkoviinissä ja pehmennä maku tilkalla kermaa. Viimeistele keitto savulohella ja kapriksilla. Keitto sopii loistavasti viileän viikonlopun alkuruoaksi, sillä se jättää tilaa tuhdimmalle pääruoalle.

Pääruoka

Gumbo on täyteläinen, mausteinen pataruoka, joka on peräisin Louisianasta ja saanut vaikutteita kreoli- ja cajun-keittiöistä. Se on yksi eteläisen Amerikan tunnetuimmista ruokalajeista, ja sen nimi tulee luultavasti bantunkielisestä sanasta "ki ngombo", joka tarkoittaa okraa – yhtä gumboon usein käytettävää raaka-ainetta. Sana on muovautunut myöhemmin ranskankielisestä gombosta nykyenglannin gumboksi. Ehkä ruokalaji on sinulle tuttu Disneyn piirretyistä, Prinsessa ja sammakko -elokuvasta?

Gumbon peruspilarina toimii usein sipulin, paprikan ja sellerin yhdistelmä. Proteiinina käytetään vaihdellen kanaa, makkaraa ja/tai äyriäisiä, kuten katkarapuja tai rapuja. Pata haudutetaan meheväksi kana- tai äyriäisliemessä. Gumbon tunnusmerkkeihin kuuluu myös liemen mausteisuus, joka saavutetaan esimerkiksi chilillä, laakerinlehdillä, valkosipulilla ja mustapippurilla. Lisäksi alkuperäisiin ohjeisiin liittyy olennaisesti okra, jonka tehtävänä on maun lisäksi saostaa liemi. Gumbo voidaan tarjota pataruokana esimerkiksi keitetyn riisin kanssa tai sellaisenaan keittona.

Kotoisammassa versiossa broileri-kasvisgumbo valmistetaan broilerin koipireisipaloista ja mausteisesta makkarasta, unohtamatta perinteistä sipuli-paprika-sellerikomboa. Liha haudutetaan kypsäksi tuhdissa tomaattisessa kanaliemessä. Makua ja ruokaisuutta tuovat jenkeissäkin suosittu bataatti ja peruna. Vaikka gumbo saattaa kuulostaa monimutkaiselta, se syntyy yllättävän vaivattomasti uunin hellässä huomassa!

Jälkiruoka

Key lime pie on hyvin suosittu amerikkalainen jälkiruoka, jonka juuret ovat Floridan Key Westissä. Leivonnainen on saanut nimensä key lime -lajikkeesta, joka on pienempi, aromaattisempi ja happamampi kuin tavalliset limet. Piirakka onnistuu kuitenkin yhtä hyvin tavallisia limejä käyttäen!

Piirakan pohja tehdään murskatuista digestive- tai graham-kekseistä ja sulatetusta voista. Silkkinen täyte valmistetaan kondensoidusta maidosta, limenmehusta ja -kuoresta sekä kananmunista. Lopuksi herkku koristellaan ihanilla kermavaahtopursotuksilla.

Limepiirakan maku on tasapainoinen, sillä täyte on raikas, sitruksinen ja hieman hapan, mutta kondensoitu maito tuo siihen pehmeän makeuden. Siis täydellinen päätös aterialle!

Inspiroidu jenkkityyliin