Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

6 vinkkiä hotellilomalle: Näin yövyt ympäristöystävällisemmin

Teksti:
Anna Lahdenkauppi
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 8.6.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Pienillä valinnoilla voit vähentää hotelliyöpymisen ympäristökuormitusta – joutumatta luopumaan lomailuun kuuluvasta hemmottelusta. Lue vinkit ekologisempaan hotellilomaan.

1. Käytä samaa pyyhettä useamman kerran

Ohje käyttää samaa pyyhettä monta kertaa on tuttu hotellihuoneisiin sijoitetuista tiedotteista. Pyyhkeiden pesemisen lisäksi energiaa kuluu tekstiilien kuljettamiseen pesupaikalle ja takaisin. Se, ettei hotellissa – kuten ei kotonakaan – vaihda pyyhettä jokaisen käyttökerran jälkeen, on ekoteko.

2. Avaa kosmetiikan minipakkaukset vain tarpeeseen

Hotellihuoneessa voi olla tarjolla kosmetiikkaa pienissä kertakäyttöpakkauksissa. Voit ottaa avatut tuotteet mukaasi ja käyttää ne loppuun kotona – näin sisältöä ei mene hukkaan. Froteetossut kannattaa sujauttaa jalkaan, jos tarvitset niitä esimerkiksi hotellin saunaosastolla. Kuten pyyhkeitä, käytä tossujakin mahdollisuuksien mukaan useamman kerran.

3. Ota buffetista vain se, mitä syöt

Aamiainen on yksi hotelliyöpymisen parhaita puolia. Valitse lautasellesi vain sen verran ruokaa, minkä uskot jaksavasi syödä – voit aina hakea lisää. Ravintoloissa, mukaan lukien hotellien buffet-pöydät, syntyy Suomessa enemmän ruokahävikkiä kuin ruokakaupoissa.

4. Juo kotimaassa hanavettä

Voit jättää Suomessa lomaillessasi muoviset vesipullot kauppaan. Hotellien vesijohtovesi on juomakelpoista siinä missä kotihanastakin tuleva vesi. Hotellihuoneessa on erikseen lasit juomiseen.

5. Käytä ilmastointia harkiten

Ilmastointi on kesähelteillä tuiki tarpeellinen toiminto. Hieman viileässä huoneessa on mukavampi nukkua, mutta varo jäähdyttämästä huonetta niin kylmäksi, että saat kaveriksesi ikävän kesäflunssan. Jos lähdet koko päiväksi pois huoneesta, ilmastointia ei kannata jättää täysille.

6. Valitse Green Key -sertifioitu hotelli

Green Key -ympäristömerkin saaneissa hotellissa toimitaan tiukkojen kriteerien mukaisesti ja pidetään näin huolta ympäristöstä. Green Key -merkki edellyttää muun muassa lähiruoan ja kauden kasvisten tarjoamista, ympäristömerkittyjä pesuaineita, energiansäästölamppujen käyttämistä sekä jätteiden lajittelua ja kierrätystä.

Katso Green Key -merkin saaneet Sokos Hotellit

Säästä luontoa Onni Oravan kanssa

Pyydä Sokos Hotellin vastaanotosta Onni Oravan ympäristöpassi, seuraa sen vinkkejä ja säästä luontoa.

Passin toisella puolella on Onnin kaupunkibongaus, jonka avulla voit tehdä ulkona havaintoja ja merkitä ne muistiin. Vastaanoton henkilökunta muistaa sinua pienellä yllätyksellä, kun palautat bongauksen.

Ympäristöpassin saat kaikista Green Key ympäristömerkin saaneista Sokos Hotelleista.

Lisää aiheesta