Kaisa viihtyi Prismassa niin pitkään, että sai sakot – ”En ole maksanut itselleni vuoteen palkkaa”

Paikka Suomalainen menestysresepti -kilpailun finaalissa muutti Kaisa Somerpalon elämän suunnan. Ilman sitä hän ei voisi toimia täyspäiväisenä yrittäjänä.

Hymyilevä Kaisa Somerpalo ruokakaupassa
Hymyilevä Kaisa Somerpalo ruokakaupassa
Teksti: Anna Wilkman
Kuvat: Sari Soininen / Mediawan, Kaisa Somerpalo
9.12.2025 | Päivitetty 9.12.2025

Helsinkiläinen elintarvikealan tuotekehittäjä Kaisa Somerpalo kisaa Suomalainen menestysresepti -finaalissa hybridipyörykällä eli valmispyörykällä, jossa on sekä lihaa että kasviproteiinia.

Kaisa oli mukana kisassa myös vuonna 2023 tahinismoothiella.

Miten tuotteesi syntyi?

Nykyisin on erikseen kasvis- ja lihatuotteet, mutta ei vaihtoehtoja siltä väliltä. Hybridipyörykässä on lihaa sen verran, että siitä tulee rakenne ja maku, mutta loput on vaihdettu kasviproteiiniiin. Ajatuksena on saada isot joukot vähentämään lihan käyttöä.

Ajatus sai alkunsa jo kolmisen vuotta sitten, kun kehitimme elintarviketieteen opinnoissani hybridimakkaraa. Pyörykkämuoto valikoitui myöhemmin, koska lihapullat ovat yksi suosituimmista tuotteista. Aion tietysti muuttaa isoimman tuotekategorian.

Miksi tuotteesi on voittaja-ainesta?

Moni kokee sen jopa paremman makuiseksi kuin perinteiset eineslihapullat. Tuotteellani voi olla valtava vaikutus, koska se on toteutettu kuluttajan ehdoilla.

Kaisa Somerpalo ohjaa purjevenettä

Kaisa viettää perheensä kanssa kesälomat pitkälti purjeveneellä. Veneily kuuluu myös moniin viikonloppuihin.

Millaisella reseptillä aiot pärjätä kilpailussa?

Minulla on valtava draivi muuttaa elintarvikealaa kestävämmäksi. Kestävän kehityksen ajattelu on iskostunut minuun jo lapsena. Iskäni tekee yhdyskuntasuunnittelua ja ulkomaanmatkoilla hänen kamerarullansa oli täynnä kuvia inspiroivista pyöräteistä meidän lasten sijaan. Myös äitini on opiskellut yhdyskuntasuunnittelua ja kestävää kehitystä.

Intohimon lisäksi onnistumisen mahdollistaa elintarvike- ja tuotekehitystaustani.

Mikä sinua on jännittänyt eniten kisassa?

Yrittäjyys on haaveeni, ja semifinaali ratkaisi, pystyisinkö työskentelemään yrittäjänä täyspäiväisesti, vai joutuisinko hakemaan töitä. Mikään ei ole ikinä jännittänyt niin paljon kuin se pieni hetki. Se muutti elämäni.

Kaisa Somerpalo pitämässä puhetta

Kaisa on tsempannut myös nuoria yrittämään ja olemaan rohkeita. Kuva on tällaiselta puhekeikalta.

Mitä olet joutunut uhraamaan tuotteesi eteen?

En ole pystynyt maksamaan tänä vuonna itselleni palkkaa, vaan olen pärjännyt säästöillä. Saan kuitenkin uskoa tulevaan aina, kun näen lasten syövän pyöryköitäni.

Mikä on rakkain ruokamuistosi?

Kun täytin 23 tai 24 vuotta, isäni vei minut Prismaan synttärilahjana. Kävimme läpi jokaisen hyllyvälin ja keskustelimme suosikkituotteistamme. Olimme siellä neljä tuntia ja saimme parkkisakot. Jos kauppa ei olisi mennyt kiinni, olisimme varmaan viihtyneet siellä vieläkin pidempään. Siitä ymmärsin, miksi olen hakeutunut tälle alalle.