Lapin Marian yrittäjällä Saska Tuomasjukalla on aivan erityinen suhde Lapin luontoon ja sen antimiin, sillä hän syntyi ja kasvoi Sodankylässä, jossa luonto ja metsä olivat läsnä ja lähellä.
Vaikka nuori Saska lähti opintojen perässä Turkuun, Lappi ei lähtenyt hänestä. Valmistuttuaan elintarvikekemian tohtoriksi hän perusti oman elintarvikeyrityksen, joka hyödyntää pohjoisen villin luonnon puhtaita antimia.
Vuonna 2009 perustettu, Kaarinassa toimiva Lapin Maria erikoistui luomumehuihin ja –smoothieihin, ja nykyään yritys on myös Suomen suurin luomuglögien tekijä.
Yksi Tuomasjukan lempilapsista ja Lapin Marian suosituimmista juomista on kerkkäglögi, jonka raaka-aine innoitti yrittäjän myös uusien kokeilujen pariin ja kehittämään Kerkkäpestoa.
”Me halutaan tehdä suomalaista ruokaperinteitä tuomalla sitä tähän päivään ja käyttää raaka-aineita, joita näillä kurjilla pohjan perillä käytetiin silloin, kun muuta ei voitu.”
Uudesta tuotteesta tuli Villipesto. Nimi putkahti Tuomasjukan mieleen syksyllä 2019 ja iski tajuntaan sata nolla.