Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Näin kierrätät biojätteen: laita munakenno biojätepussin pohjalle

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Lähde:
ympäristöasiantuntija Seppo Kajaste HSY, YTV. Paperinkeräys oy, Fimea, apteekki.fi, Fortum, ja UFF.
Julkaistu: 1.6.2017
|
Muokattu: 1.4.2022
Näin kierrätät biojätteen: laita munakenno biojätepussin pohjalle

Kotitalouksien jätteestä noin kolmasosa on biojätettä. Biojätettä on kaikki eloperäinen, maatuva kiinteä aines: hedelmien kuoret ja siemenet, kalanruodot, kahvin ja teen porot, teepussit ja suodatinpaperit sekä talouspaperit, lautasliinat ja nenäliinat. Myös lemmikkieläinten puupohjaiset kuivikkeet, kuten purut ja pelletit, ovat biojätettä.

Kissanhiekka, kissan ja koiran jätökset, purukumi, tuhka ja tupakantumpit eivät ole biojätettä vaan sekajätettä.

Pienet määrät ruokaöljyä voi imeyttää talouspaperiin ja laittaa biojätteeseen. Suuremmat öljymäärät tulisi pakata suljettuun muovipulloon ja hävittää sekajätteenä.

Mitä biojätteelle pitää tehdä?

Älä pane biojätteeseen nesteitä, vaan kaada ne viemäriin. Laita biojäteastioiden suojaksi esimerkiksi sanomalehden aukeama, paperikassi tai jauhopussi. Useimmilla paikkakunnilla biojätteet voi lajitella myös kaupasta ostettavaan kompostoituvaan pussiin. Kääre vähentää hajuhaittoja ja estää taloyhtiön biojäteastiaa likaantumasta.

Biojätepussin pohjalle kannattaa panna esimerkiksi avattu kananmunakenno tai sanomalehtipaperia, jotta pussin pohja pysyy kuivana ja kestää paremmin.

Mitä biojätteelle tapahtuu?

Biojäte mädätetään biokaasulaitoksessa tai kompostoidaan. Mädätettäessä biojätteestä syntyy biokaasua, jota käytetään polttoaineena. Kompostoitavasta materiaalista syntyy multaa. Myös mädätyksessä syntyvä massa voidaan kompostoida.

Kaatopaikalle biojätteitä ei enää saa viedä. Siellä biojäte mätänisi ja tuottaisi haitallisia kasvihuonekaasuja. Biojätettä kompostoitaessa vapautuu pääasiassa hiilidioksidia, joka on vähemmän haitallista ympäristölle kuin metaani.


Tarkista oman alueesi kierrätyspisteet täältä: www.kierratys.info

Lisää aiheesta