Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Nainen, onko sinulla epämääräisiä oireita? Kyse voi olla esivaihdevuosista

Nainen, onko sinulla epämääräisiä oireita? Kyse voi olla esivaihdevuosista

Teksti:
Yhteishyvän toimitus
Kuvat:
A. Vogel
Julkaistu: 7.4.2025
|
Muokattu: 11.4.2025
Mainos. Moni ei tunnista esivaihdevuosien oireita. Vaivat voivat alkaa jo kolmekymppisenä, mutta onneksi uuteen elämänvaiheeseen on saatavilla monenlaista apua.

Uni muuttuu katkonaiseksi, limakalvot kuivuvat ja stressisietokyky heikkenee.

Voisiko kyse olla esivaihdevuosista?

Lääkäri ja lääketieteen tohtori Jenni Hyysalo kertoo, että näin voi olla, jos ikä alkaa kolmosella tai nelosella.

Esivaihdevuodet tarkoittavat hormonimuutoksia ennen varsinaisia vaihdevuosia. Vaihdevuodet ovat puolestaan ajanjakso, jolloin munasarjojen toiminta heikkenee ja sammuu. Vaihdevuodet alkavat yleensä 45–55 vuoden iässä, mutta esivaihdevuosioireita voi ilmetä jo vuosia aikaisemmin.

”Esivaihdevuosien aikaan kannattaa pysähtyä kuuntelemaan kehon tarpeita”, Hyysalo kannustaa.

Uniongelmat voivat olla ensimmäinen oire

Esivaihdevuosioireet johtuvat progesteronin ja estrogeenin tasojen muutoksista. Ensin laskee progesteroni, sitten estrogeeni.

Keho toimii optimaalisesti, kun estrogeenin ja progesteronin välinen suhde on tasapainossa. Progesteronin eli keltarauhasen vähyyteen liittyviä oireita ilmenee keskimäärin 35–40-vuotiaana. ”Tyypillisesti kolmenkympin loppupuolella naiset alkavat kärsiä esimerkiksi vaikeudesta nukahtaa tai pysyä unessa. Uni muuttuu pinnallisemmaksi”, Hyysalo kertoo.

Progesteronin lasku heikentää myös stressinsietokykyä ja vaikuttaa kuukautisia edeltäviin PMS-oireisiin, jotka voivat esivaihdevuosien aikana pahentua.

Esivaihdevuodet voivat alkaa jo kolmikymppisenä, kertoo lääkäri Jenni Hyysalo.

Hormonitasojen heittely aiheuttaa klassisia vaihdevuosioireita

Esivaihdevuosien seuraava vaihe alkaa neljänkymmenen ikävuoden jälkeen, jolloin hormonitasot alkavat heitellä.

Estrogeeniin liittyviä oireita alkaa monesti esiintyä 5–7 vuotta ennen varsinaisia vaihdevuosia. Silloin estrogeenia on tyypillisesti kehossa välillä liikaa ja välillä liian vähän.

Tavallista on, että ensin kuukautiskierto lyhenee. Kuukautiset, jotka ovat tulleet 30 päivän välein, voivatkin tulla vain 24 päivän välein. Ne voivat olla myös runsaat ja kivuliaat.

Hormonitason heittelyn takia voimakkaat PMS-oireet, kuten rintojen arkuus ja mielialaoireet, ovat tavallisia.

Hyvin yleinen estrogeenin vähyyteen liittyvä oire on emättimen kuivuus, mikä voi tehdä seksistä kivuliasta.

”Limakalvojen kuivuus lisää myös virtsatieinfektioiden riskiä”, Hyysalo kertoo.

Kun nainen lähenee viittäkymmentä ikävuotta, on todennäköistä, että oireet alkavat muistuttaa vaihdevuosista tuttuja oireita. Kuumat aallot voivat iskeä arvaamattomasti ja mieliala saattaa olla oikukas.

”Pelkkä puolison hengitystapa voi saada ärsyyntymään”, hän sanoo.

Ensin kuukautiskierto voi lyhentyä, mutta vähän ennen vaihdevuosia se voi muuttua epäsäännölliseksi.

Lähellä vaihdevuosia on myös tavallista, että painonhallinta vaikeutuu. Tähän on kaksi syytä: ruokahalu lisääntyy, kun estrogeenia on niukemmin, ja lihasmassa vähenee, minkä takia aineenvaihdunta hidastuu.

”Sen takia tässä iässä olisi hyvä suosia lihaskuntopainotteista liikuntaa”, Hyysalo vinkkaa.

Apua esivaihdevuosiin

Aikaisessa esivaihdevuosi-iässä oireita lievittävät elämäntapahoito eli hyvä unihygienia, terveyttä tukeva ruokavalio, oikeanlainen liikunta ja stressinhallinta.

Kehoa on myös hyvä tukea lisäravinteilla, sillä esivaihdevuosissa kehon tulehdustila lisääntyy ja kehon resilienssi laskee. Hyysalo suosittelee esivaihdevuosi-ikäisille esimerkiksi multivitamiinia ja d-vitamiinia, kreatiinia kognitiivisen terveyden tueksi ja magnesiumia palautumiseen ja uneen.

”Salvian käytöstä alkaa puolestaan olla luotettavaa näyttöä kuumien aaltojen hillitsemisessä.”

Lisäravinteiden käyttäjän on hyvä huomioida, sopiiko lisäravinne käytettäväksi mahdollisen oman sairauden tai siihen liittyvän lääkityksen kanssa.

Hyysalon mukaan lisäravinteiden valinnassa on tärkeää kiinnittää huomiota tuotteen laatuun ja vaikuttavuuteen. Luotettava valmistaja varmistaa tuotteen turvallisuuden ja tehon kattavalla sisäisellä laadunvalvonnalla sekä toisinaan myös kolmannen osapuolen sertifioinnilla.

Neljänkymmenen ikävuoden jälkeen nainen voi hyötyä hormonihoidosta. Terveillä henkilöillä hormonihoidon edut ylittävät yleensä mahdolliset riskit, monista ennakkoluuloista huolimatta.

Jos limakalvot ovat kuivat, limakalvoille tarkoitettu paikallisestrogeeni auttaa.

Vaihdevuosien jälkeen, kun munasarjojen toiminta on lakannut, naisen keholla kestää jonkin aikaa tottua matalampaan hormonitasoon. Tämän jälkeen elämänlaatu usein paranee.

”Kun ei ole kuukautisia, eikä niiden tuomia mielialamuutoksia, tyytyväisyys elämään paranee merkittävästi jopa verrattuna esivaihdevuosiaikaan. Valoa on siis tunnelin päässä.”

Esivaihdevuosista puhutaan liian vähän, Michele Murphy-Kaulanen toteaa.

Michele Murphy-Kaulanen sai avun esivaihdevuosioireisiin

Michele Murphy-Kaulanen alkoi saada nelikymppisenä outoja oireita. Hän makasi valveilla melkein joka yö, oli päivisin huonolla tuulella ja kärsi päänsäryistä. Häntä myös hikoilutti kummallisen paljon.

Michele Murphy-Kaulanen alkoi saada nelikymppisenä outoja oireita. Hän makasi valveilla melkein joka yö, oli päivisin huonolla tuulella ja kärsi päänsäryistä. Häntä myös hikoilutti kummallisen paljon.

Päälle nelikymppinen Murphy-Kaulanen ajatteli olevansa liian nuori menopaussin alkamiseen, mutta hän päätti kokeilla mainoksesta bongaamiaan A. Vogelin Menoforce Strong -tabletteja. Pian hän huomasi nukkuvansa paremmin ja olevansa paremmalla tuulella.

Murphy-Kaulanen hakeutui tutkimuksiin ja sai kuulla, että hänen esivaihdevuotensa olivat alkaneet.

”Aloitin hormonikorvaushoidon, mutta käytän edelleen päivittäin myös Menoforce Strong -tuotetta. Koen, että valmiste on minulle hyvä tuki”, hän kertoo.

A. Vogelin koko tuotantoketju kasvien viljelystä aina valmiiseen tuotteeseen saakka on yrityksen omissa käsissä.

Menoforce Strong -tuotteet sisältävät salviaa, joka tasaa vaihdevuosioireita, kuten hikoilua. Tuoteperheeseen kuuluvat myös silmiä kosteuttavat A. Vogelin Silmätipat ja MenoSupport 40+ -tabletti, joka vähentää väsymystä ja uupumusta, edistää hermoston normaalia toimintaa sekä tukee luustoa.

Murphy-Kaulanen on sitä mieltä, että esivaihdevuosista puhutaan liian vähän. ”Moni nainen kärsii samanlaisista oireista kuin minä, mutta ei ymmärrä, mistä on kysymys. Siksi koko aiheesta tulisi puhua enemmän”, hän toteaa.

Salviaa sisältävät Menoforce Strong -tabletit auttavat ehkäisemään hikoilua.

Silmätipat hoitavat silmien kuivuutta. MenoSupport 40+ tukee esivaihdevuosi- ja vaihdevuosi-ikäisten naisten hyvinvointia.

Rakkaudesta luontoon

A.Vogel tunnetaan laadukkaista rohdosvalmisteista ja ravintolisistä. Yrityksen perusti sveitsiläinen Alfred Vogel (1902–1996), joka omisti koko elämänsä luonnonmukaisille hoitomenetelmille ja kasviterapialle.

Alfred Vogel teki uutteraa pioneerityötä ja kiersi maailmalla tutkimassa kasvien vaikutuksia. Hän ymmärsi, että kokonaisista, tuoreista kasveista saaduilla uutteilla on suurempi vaikutus kuin kuivatuilla kasveilla.

Nykyään A. Vogel on moderni lääketehdas, joka tekee jatkuvaa kasvirohdostutkimusta yhteistyössä arvostettujen ja riippumattomien yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa. Yritys kehittää jatkuvasti uusia tuotteita ja menetelmiä kasvien analysointiin. Tuotteiden teho varmistetaan kliinisillä tutkimuksilla ja korkeilla laaduntarkkailun kriteereillä.

Tuoreus on yhä edelleen Vogelin tärkeä periaate ja laadun tae. Tuotteissa käytetään tuoreita kasveja, jotka viljellään kestävän kehityksen periaatteita ja luonnonmukaisia viljelytapoja noudattaen. Raaka-aineiden alkuperä on aina tiedossa.

Terveellinen, tasapainoinen elämäntapa sekä tieteeseen perustuvat ja tutkitut tuotteet toimivat tänäkin päivänä hyvän elämän lähteinä.

Vogelin tuotteissa käytetään aina tuoreita kasveja, sillä ne ovat kuivattuja kasveja laadukkaampia ja tehokkaampia.

Katso video A. Vogelin salviapelloilta YouTubessa!

Lisää aiheesta