Hormonitasojen heittely aiheuttaa klassisia vaihdevuosioireita
Esivaihdevuosien seuraava vaihe alkaa neljänkymmenen ikävuoden jälkeen, jolloin hormonitasot alkavat heitellä.
Estrogeeniin liittyviä oireita alkaa monesti esiintyä 5–7 vuotta ennen varsinaisia vaihdevuosia. Silloin estrogeenia on tyypillisesti kehossa välillä liikaa ja välillä liian vähän.
Tavallista on, että ensin kuukautiskierto lyhenee. Kuukautiset, jotka ovat tulleet 30 päivän välein, voivatkin tulla vain 24 päivän välein. Ne voivat olla myös runsaat ja kivuliaat.
Hormonitason heittelyn takia voimakkaat PMS-oireet, kuten rintojen arkuus ja mielialaoireet, ovat tavallisia.
Hyvin yleinen estrogeenin vähyyteen liittyvä oire on emättimen kuivuus, mikä voi tehdä seksistä kivuliasta.
”Limakalvojen kuivuus lisää myös virtsatieinfektioiden riskiä”, Hyysalo kertoo.
Kun nainen lähenee viittäkymmentä ikävuotta, on todennäköistä, että oireet alkavat muistuttaa vaihdevuosista tuttuja oireita. Kuumat aallot voivat iskeä arvaamattomasti ja mieliala saattaa olla oikukas.
”Pelkkä puolison hengitystapa voi saada ärsyyntymään”, hän sanoo.
Ensin kuukautiskierto voi lyhentyä, mutta vähän ennen vaihdevuosia se voi muuttua epäsäännölliseksi.
Lähellä vaihdevuosia on myös tavallista, että painonhallinta vaikeutuu. Tähän on kaksi syytä: ruokahalu lisääntyy, kun estrogeenia on niukemmin, ja lihasmassa vähenee, minkä takia aineenvaihdunta hidastuu.
”Sen takia tässä iässä olisi hyvä suosia lihaskuntopainotteista liikuntaa”, Hyysalo vinkkaa.
Apua esivaihdevuosiin
Aikaisessa esivaihdevuosi-iässä oireita lievittävät elämäntapahoito eli hyvä unihygienia, terveyttä tukeva ruokavalio, oikeanlainen liikunta ja stressinhallinta.
Kehoa on myös hyvä tukea lisäravinteilla, sillä esivaihdevuosissa kehon tulehdustila lisääntyy ja kehon resilienssi laskee. Hyysalo suosittelee esivaihdevuosi-ikäisille esimerkiksi multivitamiinia ja d-vitamiinia, kreatiinia kognitiivisen terveyden tueksi ja magnesiumia palautumiseen ja uneen.
”Salvian käytöstä alkaa puolestaan olla luotettavaa näyttöä kuumien aaltojen hillitsemisessä.”
Lisäravinteiden käyttäjän on hyvä huomioida, sopiiko lisäravinne käytettäväksi mahdollisen oman sairauden tai siihen liittyvän lääkityksen kanssa.
Hyysalon mukaan lisäravinteiden valinnassa on tärkeää kiinnittää huomiota tuotteen laatuun ja vaikuttavuuteen. Luotettava valmistaja varmistaa tuotteen turvallisuuden ja tehon kattavalla sisäisellä laadunvalvonnalla sekä toisinaan myös kolmannen osapuolen sertifioinnilla.
Neljänkymmenen ikävuoden jälkeen nainen voi hyötyä hormonihoidosta. Terveillä henkilöillä hormonihoidon edut ylittävät yleensä mahdolliset riskit, monista ennakkoluuloista huolimatta.
Jos limakalvot ovat kuivat, limakalvoille tarkoitettu paikallisestrogeeni auttaa.
Vaihdevuosien jälkeen, kun munasarjojen toiminta on lakannut, naisen keholla kestää jonkin aikaa tottua matalampaan hormonitasoon. Tämän jälkeen elämänlaatu usein paranee.
”Kun ei ole kuukautisia, eikä niiden tuomia mielialamuutoksia, tyytyväisyys elämään paranee merkittävästi jopa verrattuna esivaihdevuosiaikaan. Valoa on siis tunnelin päässä.”