Lauri Huttunen tietää, millainen on hurja remontti – Näin voi vähentää stressiä
Voiko remontti sujua ilman stressiä? Latelan Laurin hurja remontti -ohjelman tähdet Lauri Huttunen ja Sari-Anna Leppänen kertovat, onko se mahdollista.


Remontti on hauska ja jännittävä, mutta usein myös hyvin stressaava projekti. Keskeneräisyys, aikataulut, budjetti ja päätöksenteko vievät voimia, mutta hyvällä suunnittelulla ja oikealla asenteella urakasta voi selvitä helpommin.
Latelan Laurin hurja remontti -remppaohjelmasta tutut Lauri Huttunen ja Sari-Anna Leppänen ryhtyivät remontoimaan purkukuntoista kiinteistöä vain muutaman viikon tapailun jälkeen. Suuruudenhullun projektin selättänyt tähtipari kertoo parhaat neuvonsa siihen, miten remontista aiheutuvaa stressiä voi hallita.
Pidä taukoja remonttityömaalta
Vaikka remontti olisi kuinka kiireinen, on tärkeää päästä irrottautumaan siitä. Sari-Annaa auttoi huomattavasti, kun työpäivä katkaisi remonttihässäkän.
"Remontin aikana vapaa-aikaa ei juurikaan ollut, kun kaikki aika mitä tavalliselta elämältä irtosi, meni remonttiin. Siksi kannattaa oikeasti hyödyntää ne hetket, kun pääsee pois sieltä työmaalta", Sari-Anna neuvoo.
Lauri muistelee toisinaan ärsyyntyneensä siitä, jos hankintojen suunnittelun mennessä mönkään rautakaupassa joutui ravaamaan useita kertoja päivässä. Toisaalta hän toteaa, että kauppareissut tuntuivat välillä jopa terapiahetkiltä kiireisen remonttiurakan keskellä.
“Sen rautakaupassa käynnin voi ajatella hengähdystaukona. Oli välillä oikeasti rentouttavaa päästä hakemaan vaikkapa niitä ruuveja, se oli sellainen levähdyshetki."
Muista myös pienet kulut
Remontin budjetointi on yksi suurimmista stressin aiheuttajista. Sari-Anna neuvookin varaamaan reilusti enemmän rahaa, kuin alunperin olisi ajatellut.
"Mitä ikinä ajattelekaan että remonttiin menee, niin sen voi kertoa kahdella. Sitten ollaan aika realistissa luvuissa."
Laurin ja Sari-Annan mukaan yksi syy budjetin ylittymiselle on usein se, etteivät remontoijat tajua laskea jokaista pienintäkin asiaa kuluihin. Budjetoinnissa saattaa unohtua pienet hankinnat, jotka kuitenkin useaan otteeseen ostettuina tulevat kalliiksi.
"Ihmiset eivät tajua laskea budjettiin ihan kaikkia materiaaleja. Esimerkiksi vaikka ne ruuvit ja naulat. Niihin menee oikeasti tosi isoja summia, mutta niitä ei tajuta huomioida", Lauri vinkkaa.
"Remontti jää usein kesken siksi, että budjetti ei riitä. Siksi sen laskemiseen kannattaa oikeasti panostaa", Sari-Anna muistuttaa.