Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Ravintolajohtaja Linda Rosilainen-Susi kertoo, että silakoiden saatavuutta kysytään joskus jo pöytää varatessa.

Ravintola Salven silakoiden taika: voi ja ronski suolaus

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 26.1.2018
|
Muokattu: 1.4.2022
Salve on 120-vuotias merimieshenkinen ravintola, jonka suosituin annos on silakat. Legenda kertoo, että eräälle merikapteenille ei riittänyt tavallinen tusinan annos, vaan hän tilasi aina sata silakkaa ja pullon Koskenkorvaa. Näitä hän napsi pitkin iltaa.

"Silakoiden paistaminen vaatii malttia ja taitoa, eikä niitä ei voi paistaa varastoon. Ne lasketaan parilalle tirisevään voisulaan vasta kun tilaus on tuotu keittiöön. Näin kalat ovat täydellisen rapeita ja kiiltävän kullanruskeita, kun asiakas saa ne eteensä.

Annoksen taika on voissa, sopivan ronskissa suolauksessa ja perinteisessä ruisjauholeivityksessä. Isoon annokseen tulee tusina silakoita, jotka paistetaan kahdella pannulla. Näin kalat pysyvät ehjinä ja kauniina.

Annoksen taika on voissa, sopivan ronskissa suolauksessa ja perinteisessä ruisjauholeivityksessä.

Muusi on myös itse alusta asti valmistettua. Siitä ei edes ole tarkoitus tehdä silkkistä ja sileää, vaan mukaan saa jäädä perunasattumia. Se kruunataan voisilmällä ja tillillä. Sitruuna tuo pehmeään täyteläisyyteen pienen hapokkuuden.

Silakoita voi syödä monella tyylillä. Itse halkaisen kalan veitsellä ja haarukalla, syön fileet ja jätän selkäruodon sekä pyrstön syömättä. Ronskimpi syö kalat kokonaisena käsin. Usein turistit pyytävät näyttämään, kuinka kala syödään ja me näytämme.

Kiireen keskellä voi istahtaa hetkeksi ja nauttia samoja perinteisiä silakoita, joita täällä on syöty jo vuosikymmeniä sitten.

Silakoita tilaa harvoin alle kolmikymppinen. Perheitä tulee kyllä ja silloin lapset maistelevat aikuisten annoksesta. Silakat maistuvat yhtä lailla miehille ja naisille. Miehet ottavat ehkä useammin ruokajuomaksi oluen, kun taas naiset lasin valkoviiniä.

Meille tullaan nimenomaan silakoiden takia. Jo puhelimessa saatetaan kysyä, että onhan teillä varmasti silakoita. Yleensä on. Joskus loppukesästä tai syysmyrskyllä voi käydä niin, ettei silakoita ole saatavilla. Se on tietysti suuri pettymys, mutta asiakkaat kyllä ymmärtävät.

Jo puhelimessa saatetaan kysyä, että onhan teillä varmasti silakoita.

On hienoa, että tässä hektisessä maailmassa on jotain pysyvää. Täällä Salvessa tuntuu joskus, kuin aika olisi positiivisella tavalla pysähdyksissä. Kiireen keskellä voi istahtaa hetkeksi ja nauttia samoja perinteisiä silakoita, joita täällä on syöty jo vuosikymmeniä sitten."

Ravintolajohtaja 

Linda Rosilainen-Susi

Lisää aiheesta